Η Βουλή εξετάζει την εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου για την υπόθεση Novartis

File Photo: Ο βουλευτής του ΚΙΝΑλ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (2Δ) παρίσταται στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την άρση ασυλίας βουλευτών, Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Την Τρίτη το απόγευμα τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης καλούνται να λάβουν απόφαση πάνω στο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να εξαιρεθούν από τις εργασίες της υπόθεσης Novartis οι προταθέντες μάρτυρες Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της επιτροπής έχει εγγραφεί και η εξέταση του πρώτου μάρτυρα. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, αυτός θα είναι ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Το Συμβούλιο Εφετών
Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης συνεδριάζει ενώ το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε την αίτηση εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά της Ελένης Τουλουπάκη. Καθώς το σημαντικότερο αδίκημα για το οποίο ερευνάται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να διαβιβαστεί στη Βουλή το σκεπτικό με το οποίο το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το αίτημα εξαίρεσης της κ. Τουλουπάκη, διότι «αν δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός τότε δεν έχει βάση η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας».

Η κοινή αναφορά των εισαγγελέων Διαφθοράς
Επίσης, στην επιτροπή αναμένεται ο ΣΥΡΙΖΑ να θέσει ζήτημα για την κοινή αναφορά των εισαγγελέων Διαφθοράς ότι υπάρχει κατάθεση του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη σύμφωνα με την οποία ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τον απειλούσε την εποχή που ο κ. Μανιαδάκης ήταν ακόμη προστατευόμενος μάρτυρας. Τη δημοσιοποίηση της κοινής αναφοράς των εισαγγελέων Διαφθοράς, ακολούθησε όμως, την περασμένη εβδομάδα, δήλωση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με την οποία σχολίασε ότι οι εισαγγελείς «ομολογούν ότι απάλλαξαν έναν ένοχο και παρέλειψαν τη δίωξή του ενώ γνώριζαν ότι είχε τελεστεί αξιόποινη πράξη».

Ο πρώτος μάρτυρας
Ο Κωνσταντίνος Φρουζής, πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Novartis Hellas, γνωστός και ως Mr Novartis, είναι το πρώτο πρόσωπο που καλείται να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής. Είναι το στέλεχος εκείνο που αναφέρεται στο έγγραφο του FBI και οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κατονομάσει ως τον άνθρωπο που έκανε τις δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα, τον έχουν περιγράψει ως το στέλεχος που του είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα της επαφής και του επηρεασμού πολιτικών προσώπων, ως το στέλεχος που ήταν το ικανότερο για την επιθετική πολιτική που άσκησε στην Ελλάδα η NOVARTIS. Ο κ. Φρούζης προτάθηκε από τη ΝΔ να είναι ο πρώτος μάρτυρας, γιατί έως τώρα δεν έχει μιλήσει, μολονότι σε αυτόν έχουν αναφερθεί οι προστατευόμενοι μάρτυρες και φέρεται πρόσωπο με κεντρικό ρόλο. Συνεπώς η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει αν και από ποιον δέχθηκε πιέσεις για να προωθήσει στα σχέδια της εταιρείας του. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν, βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, «η ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, εξετάζει τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και όχι το σκάνδαλο NOVARTIS», και με βάση αυτή την εντολή που έχει λάβει η επιτροπή από την εθνική αντιπροσωπεία, θα κινηθεί κατά την εξέταση του κ. Φρουζή».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Καταθέτει ο πρώτος μάρτυρας για τη Novartis: Τι θα γίνει με τους Τζανακόπουλο και Πολάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: