Η Τουρκία διαμηνύει πως δεν θα ανεχθεί οι Ελληνοκύπριοι να της χαλάσουν το πάρτι στην ΑΟΖ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε επιθεώρηση του αεροσκάφους A400M. Photo via Twitter, Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η Τουρκία έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να έχει εξαρτήσεις και προστάτες ( ΗΠΑ) και ως εκ τούτου φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί να τις χαλάσει αυτή την προσπάθεια η Κυπριακή Δημοκρατία.

  • Γι αυτό και επιχειρεί διαχρονικά να ελέγξει την Κύπρο, εντείνοντας και αναβαθμίζοντας τις μεθοδεύσεις αυτές.

Στην Άγκυρα θέλουν να παίξουν πρώτο βιολί στην ανακατανομή ισχύος που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή και επιστρατεύουν ένα δικό τους εργαλείο άσκησης πολιτικής, αυτό της δύναμης και της επιβολής.

  • Σε αυτό το… όραμα εντάσσεται και η παρουσίαση από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, από τον Ερντογάν σχεδίου εθνοκάθαρσης των Κούρδων. Παρουσίασε και χάρτη, που δείχνει πως θα εξαφανίσει τις κουρδικές περιοχές για να μεταφέρει τους πρόσφυγες της Συρίας, που βρίσκονται στην Τουρκία. Εάν πράξει τούτο θα ελέγξει την περιοχή, θα μεταφέρει εποίκους και δεν αποκλείεται σταδιακά να ανακηρύξει και ψευδοκράτος. Όπως μεθόδευσε και έκανε στην Κύπρο.

Το θέμα θα ξεκαθαρίσει, πρωτίστως από τη συγχυσμένη στάση την οποία τηρεί η αμερικανική διοίκηση, με τα όσα λέγει ο Πρόεδρος Τράμπ.

Οι Τούρκοι θέλουν να έχουν μερίδιο στα ενεργειακά, αλλά δεν προτάσσουν τη διπλωματία, αλλά τη μέθοδο της αμφισβήτησης, των γκρίζων ζωνών, των ασφυκτικών πιέσεων και της πρακτικής της δημιουργίας διά των τετελεσμένων, ενός ασφυκτικού κλοιού γύρω από την Κύπρο.

  • Είναι σαφές πως να ακυρώσουν το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούν πλέον καθώς εμπλέκονται σε αυτό και μεγάλες εταιρείες, που έχουν επενδύσει οικονομικά. Μπορεί, όμως, η Τουρκία να κάνει δικές της παράνομες γεωτρήσεις, παρά τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες που έχει. Γι αυτό έστειλαν το γεωτρύπανο νοτίως της Κύπρου, στο θαλασσοτεμάχιο 7, το οποίο προσφάτως αδειοδοτήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία στην γαλλοϊταλική σύμπραξη ΤΟΤΑΛ- ΕΝΙ.
  • Την ίδια ώρα, για να αισθανθεί την πίεση η Κυπριακή Δημοκρατία, η κατοχική δύναμη προβαίνει σε κινήσεις επιβολής τετελεσμένων στη νεκρή ζώνη με την προέλαση των θέσεων της στη νεκρή ζώνη. Τον τελευταίο καιρό στόχος είναι η περιοχή της Λευκωσίας. Την ίδια ώρα, έχει εξαγγελθεί ο εποικισμός της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η Άγκυρα θέλει να συντηρεί τις συζητήσεις δεν πρόκειται, όμως, να επιτρέψει να επαναρχίσει μια νέα διαδικασία. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών βολιδοσκοπεί για τριμερή συνάντηση( Γκουτέρες, Αναστασιάδης, Ακιντζί) εντός Νοεμβρίου, αν και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει πως δεν του έχει γίνει κρούσει ακόμη. Προφανώς είναι με οδηγίες της Άγκυρας που δηλώνει αυτό.

  • Η κατοχική Τουρκία θέλει την άτυπη πενταμερή, σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για να ξεκαθαρίσει το μοντέλο λύσης, θέτοντας στην ατζέντα όλα τα μοντέλα. Είναι σαφές πως επιδιώκει συνομοσπονδία, γνωρίζει πως με την ιδέα αυτή φλέρταρε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ( το συζήτησε και με τον Τσαβούσογλου) και θέλει να το θέσει ως βάση συζήτησης και μοναδικής επιλογής. Οι Τούρκοι σαφώς και θα εντείνουν τις πιέσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος μέχρι και πρόσφατα έλεγε σε πολλές και διαφορετικές κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχε, πως αποτελεί επιλογή. Την τελευταία περίοδο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιλέγει να μην αναφέρεται στην ιδέα αυτή. Στην Άγκυρα, πάντως, θα τον επικαλούνται συνεχώς και θα επιμένουν.

Αλλά ακόμη κι εάν κάποια στιγμή ξεκινήσουν συνομιλίες, το μοντέλο της Διζωνικής Ομοσπονδίας, με τις υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς που φορτώθηκε, δεν απέχει πολύ από αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα. Άλλωστε θα είναι ένα δυσλειτουργικό σύστημα ( το θέλει αυτό η Τουρκία), με έντονο το εθνικό διαχωρισμό, που είναι έκπαλαι στόχος της Τουρκίας. Θα είναι βασικά ένα μοντέλο που θα συντηρεί τον εθνικισμό και θα παράγει συγκρούσεις.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

«Χορτάσαμε» από φραστική στήριξη: Ανόητο και επικίνδυνο το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: