Η Τουρκία δεν σταματά τις προκλήσεις κατά της Κύπρου:Το γεωτρύπανο Yavuz ξανά προς την ΑΟΖ

Το γεωτρύπανο Yavuz αναχώρησε από τουρκικό λιμάνι με άγνωστο προορισμό. Χάρτης via Marine Traffic.




Το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz αναχώρησε τις πρωινές ώρες σήμερα και φαίνεται να κατευθύνεται σε περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, που δεν αναφέρεται, καθώς ο προορισμός του δεν καταγράφεται ακόμα από την ιστοσελίδα Marine Traffic.

Στις 6 το πρωί βρισκόταν πάνω ακριβώς από τον Κόλπο Χρυσοχούς της κατεχόμενης Κύπρου. Εάν συνεχίσει την ίδια πορεία θα συναντήσει σύντομα το Fatih και το Oruc Reis, που βρίσκονται ανοικτά της Πάφου και σε «απόσταση ασφαλείας» από το Καστελόριζο. Σημειώνουμε ότι το Barbaros παραμένει μεταξύ της Λάρνακας και της Λεμεσού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η τουρκική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες στα χωρικά ύδατα της Κύπρου και στην κυπριακή ΑΟΖ, αντίθετα η απόφαση είναι να συνεχιστούν οι έρευνες με στόχο τους ενεργειακούς πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται ο εκβιασμός προς τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη για να λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις η ατζέντα των οποίων θα είναι «τουρκική», υπό την έννοια ότι θα συζητηθούν όλες οι παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, με πρώτη το διαμοιρασμό του κυπριακού φυσικού αερίου.

Χθες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε εκ νέου ότι “θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας όπως κάναμε το 1974».

Μιλώντας στην τελετή έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στην επιθυμία της Τουρκίας για μία σταθερή και μόνιμη λύση για το Κυπριακό ενώ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει ξανά απειλές σε βάρος της Κύπρου αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο θέμα των υδρογονανθράκων μιλώντας για «Plan B» και «Plan C» σε σχέση με «ό, τι κάναμε το 1974».

Ο Ακάρ θέλει τους μισούς φυσικούς πόρους της Κύπρου και απειλεί: Θα κάνουμε ό,τι και το 1974

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: