Η ρύπανση του περιβάλλοντος γερνάει την επιδερμίδα μας: Μεγαλύτερη απειλή και από τον ήλιο

Τα στοιχεία από πρόσφατες μελέτες, αναδεικνύουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος ως τη μεγαλύτερη απειλή. Photo via Pixabay.com




Σε μια εποχή που οι πληροφορίες γύρω από το κυνήγι της “αιώνιας” νεότητας είναι καταιγιστικές, το αίτημα του νεαρού αριστοκράτη Ντόριαν Γκρέι ο οποίος εύχεται να μη γεράσει ποτέ, στο αριστούργημα του Όσκαρ Ουάιλντ, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της ζωής, μπορεί ωστόσο να ανακόψει την γήρανση και παρά το γεγονός πως δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια, υπάρχουν σύγχρονα “όπλα” τελευταίας τεχνολογίας στα χέρια των ειδικών.

Τα “όπλα” αυτά απασχολούν τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, το οποίο διεξάγεται από τις 16 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώνεται σήμερα 19 Οκτωβρίου 2019 στο ‘Ιδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα.

Για ποιο λόγο όμως γερνάμε;

«Η ηλικία μεταξύ 40-45 ετών είναι αυτή κατά την οποία, παρατηρούνται έντονες αλλαγές στο πρόσωπο και τα πρώτα σημάδια της επέλασης τους χρόνου», εξηγεί ο Πλαστικός Χειρουργός Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, αλλά και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι επτά παράγοντες που παίζουν ρόλο στην διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, είναι οι εξής:

1) Η γονιδιακή προδιάθεση του κάθε ατόμου
2) Η διατροφή από τα βρεφικά και παιδικά χρόνια
3) Οι περιβαλλοντικές επιδράσεις
4) Η έκθεση στον ήλιο
5) Οι αυξομειώσεις βάρους
6) Η χρήση αλκοόλ & διαφόρων άλλων ουσιών
7) Το κάπνισμα

Στοιχεία από πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως τη βασική αιτία για τη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν τα συμπτώματα- κοκκινίλες, ερεθισμοί ή δυσανεξίες- έντονης ευαισθητοποίησης του δέρματος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 80% του πληθυσμού, που ζει σε αστικές περιοχές, είναι καθημερινά εκτεθειμένο σε περιβαλλοντικούς ρύπους οι οποίοι συχνά υπερβαίνουν τα όρια ποιότητας του αέρα που κρίνονται επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Κι ενώ τα τελευταία χρόνια το μείζον θέμα ήταν η προστασία της επιδερμίδας από τον ήλιο, τα στοιχεία από πρόσφατες μελέτες, αναδεικνύουν τη μόλυνση του περιβάλλοντος ως τη μεγαλύτερη απειλή.

Τα…”όπλα” κατά της γήρανσης

1) Οι κρέμες προσφέρουν συνεχή ενυδάτωση της επιδερμίδας και την καθιστούν πιο ανθεκτική στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
2) Τα peelings κάθε είδους, από το απλό scrub έως την χρήση μηχανημάτων μικροδερμοαπόξεσης και χημικών peels, βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος και την απομάκρυνση της κερατίνης στοιβάδος με σκοπό να εισχωρήσουν πιο εύκολα διάφορα προϊόντα μεσοθεραπείας. Σκεφτείτε πως οι άνδρες κάνουν καθημερινό peeling με το ξύρισμα.
3) Μεσοθεραπεία ή βαθιά ενυδάτωση. Είναι μέθοδος κατά την οποία, με ενέσιμο τρόπο, αφού έχει τοποθετηθεί κρέμα για τοπική αναισθησία, ενίονται ουσίες που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης φροντίζοντας παράλληλα να διατηρείται η υγρασία του δέρματος.
4) Το Needling είναι μηχανικός ερεθισμός του δέρματος με ειδικά μηχανήματα ή με rollers. Υπό τοπική αναισθησία με τοποθέτηση κρέμας διατρυπούμε τον φραγμό της επιδερμίδας και έτσι διοχετεύουμε στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος θρεπτικές ουσίες για ανάπλαση.
5) Διάφορα μηχανήματα όπως είναι τα Lasers και οι ραδιοσυχνότητες (RF) που είναι μορφές μη βλαπτικής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας και της υφής του δέρματος, καθώς επίσης και την απομάκρυνση των καφέ κηλίδων ή των μικρών ευρυαγγείων. Τα μηχανήματα αυτά συμβάλλουν στην διέγερση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης από τους ινοβλάστες.
6) Ενέσιμα εμφυτεύματα. Σήμερα το ασφαλέστερο εμφύτευμα είναι το υαλουρονικό οξύ. Μεγάλη προσοχή χρειάζονται τα χείλη. Οι θεραπείες στο πρόσωπο κυρίως, πρέπει να γίνονται σταδιακά, με πρόγραμμα, σχέδιο και υπομονή έτσι ώστε οι αλλαγές αυτές να συνειδητοποιούνται από τους ασθενείς. Στα ενέσιμα εμφυτεύματα εντάσσεται και η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη (Botox, Dysport, Xeomin) για θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης στο μεσόφρυο, στο μέτωπο, την μύτη και το πόδι της χήνας στο έξω μέρος των οφθαλμικών κόγχων.
7) Αυτόλογη θεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια – PRP (Platelet Rich Plasma).

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κύριος Παπαγεωργίου, «οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα της γήρανσης θα πρέπει να εξατομικεύονται. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε μη επεμβατικά σε όλες τις περιπτώσεις. Οι χειρουργικές επεμβάσεις, όπου κρίνεται αναγκαίο, δεν μπορούν να αντικατασταθούν με κανένα άλλο τρόπο ή θεραπεία».

Στο 13ο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής τα θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες είναι πολλά και σύνθετα. « Το Συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός της Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ και καλύπτει όλο το φάσμα των γνωστικών αντικειμένων της ειδικότητας. Κύριος στόχος είναι, σ’ ένα άρτια οργανωμένο περιβάλλον, να παρουσιασθούν από διακεκριμένους ομιλητές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, όλες οι νεότερες εξελίξεις που αφορούν στην τεχνολογία, στην έρευνα, στις χειρουργικές τεχνικές αλλά και στην δια βίου συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση.

Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι οικονομικές αντιξοότητες και η διασάλευση της κοινωνικής συνοχής, σε μια εποχή όπου το προσφυγικό πρόβλημα τείνει να προσλάβει μη διαχειρίσιμες διαστάσεις και τέλος σε μια εποχή όπου αναλαμβάνονται ιδιαίτερα ανησυχητικές πρωτοβουλίες από συμμάχους και εχθρούς, στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή, το Συνέδριο φιλοδοξεί να γνωστοποιήσει και να κοινοποιήσει ότι, η πρόοδος της επιστήμης προχωράει στερρά συνυφασμένη με την προσφορά στον άνθρωπο, τον κύριο άξονα της Ιπποκρατικής Ιατρικής», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής ‘Οθων Ν. Παπαδόπουλος.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχολούν τους επιστήμονες κατά το συνέδριο είναι τα εξής:

– Σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση νεοπλασιών του Δέρματος και των Μαλακών Μορίων
– Συγγενείς και επίκτητες Κρανιοπροσωπικές Ανωμαλίες
– Χειρουργική ογκολογική αποκατάσταση Κεφαλής και Τραχήλου
– Ρυτιδεκτομή και ανόρθωση Προσώπου/Τραχήλου (facelift)
– Ρινοπλαστική Λειτουργική- Αισθητική-Επανορθωτική
– Χειρουργική Περιοφθάλμιας Χώρας
– Αποκατάσταση Μαστού μετά από μαστεκτομή και συγγενείς ανωμαλίες/ δυσμορφίες
– Αισθητική Χειρουργική Μαστού
– Αποκατάσταση δυσμορφιών και χαλάρωσης Δέρματος και Μαλακών Μορίων Σώματος (bodylift)
– Χειρουργική αποκατάσταση μετά από Μαζική Απώλεια Βάρους
– Χειρουργική αποκατάσταση παθήσεων και κακώσεων Άκρας Χειρός
– Λειτουργική, Επανορθωτική και Αισθητική αποκατάσταση Άνω Άκρου
– Λειτουργική, Επανορθωτική και Αισθητική αποκατάσταση Κάτω Άκρου
– Σύγχρονες Μικροχειρουργικές Τεχνικές στην Πλαστική Χειρουργική
– Σύγχρονες εξελίξεις στη θεραπεία του Μελανώματος
– Νεώτερα δεδομένα στην αρχική και απώτερη Χειρουργική αντιμετώπιση της Εγκαυματικής Νόσου
– Χειρουργική Επαναπροσδιορισμού του Φύλου
– Λειτουργική, Επανορθωτική και Αισθητική χειρουργική Εξω Γεννητικών Οργάνων
– Η χειρουργική αντιμετώπιση του Λεμφοιδήματος
– Lasers και Ενέσιμα Υλικά στην Πλαστική Χειρουργική
– Η συμβολή της Βιοτεχνολογίας στην σύγχρονη Πλαστική Χειρουργική
– Aναπλαστικές /Αναγεννητικές Θεραπευτικές Μέθοδοι (Regenerative Medicine)
– Xρήση Αυτόλογων Ιστών στην Πλαστική Χειρουργική
– Διαχείριση και αντιμετώπιση Μετεγχειρητικών Επιπλοκών
– Δεοντολογία και Διαφήμιση στην Πλαστική Χειρουργική

Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται ανά διετία, αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός της Ε.Ε.Π.Ε.Α.Χ.

Λίπος στους αεραγωγούς των πνευμόνων “πνίγει” τους παχύσαρκους, δείχνει έρευνα

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: