Η πλειονότητα των Γερμανών διαφωνεί με τον Ζεεχόφερ για την κατανομή μεταναστών

File Photo: Μετανάστες φθάνουν σε ακτή της Λέσβου. EPA, KAY NIETFELD




Η πλειοψηφία των Γερμανών απορρίπτει το σχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ για υποδοχή από την χώρα του 25% των μεταναστών, οι οποίοι διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο και φθάνουν στα λιμάνια της Ιταλίας, της Μάλτας και της Γαλλίας.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο YouGov για λογαριασμό των ΜΜΕ της «RedaktionsNetzwerks Deutschland» και δημοσιεύεται απόψε, με το 30% των ερωτηθέντων να απαντά αρνητικά «πλήρως και συνολικά» και το 24% «μάλλον» αρνητικά.

«Μάλλον» θετικά κρίνει την πρόταση, την οποία η Γερμανία σκοπεύει να υποβάλει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 23%, ενώ μόνο το 11% την στηρίζει «πλήρως και συνολικά» και το 12% απαντά «δεν γνωρίζω».

Η πρόταση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών αποτέλεσε τον περασμένο μήνα το αντικείμενο κατ’αρχήν συμφωνίας μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας, προκειμένου οι τέσσερις χώρες να μοιράζονται όσους μετανάστες διασώζονται στα νερά της κεντρικής Μεσογείου. Το Βερολίνο φιλοδοξεί τώρα αυτή η πρωτοβουλία να αποτελέσει πρότυπο για μια αντίστοιχη συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 66% των Γερμανών τάσσεται κατά του ενδεχομένου το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης να απονεμηθεί φέτος στην νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ. Μόνο το 15% εκφράζει αντίθετη άποψη.

Η Τούνμπεργκ έχει προταθεί από τρεις νορβηγούς βουλευτές και η απόφαση για το Βραβείο θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου στο Όσλο. Η 16χρονη έχει ήδη τιμηθεί με το «εναλλακτικό Νόμπελ», το Βραβείο «Right Livelihood», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 93.500 ευρώ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στήριξη δήμων και μεταφορά μεταναστών σε ξενοδοχεία της ενδοχώρας αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Μαξίμου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: