Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι έρχονται νέες κυρώσεις εάν ο Ταγίπ δεν πει ναι σε εκεχειρία

Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν στο Λευκό Οίκο. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιταχύνουν την οικονομική πίεση στην Άγκυρα αν η τουρκικήκυβέρνηση δεν συμφωνήσει σε εκεχειρία και δεν σταματήσει την επίθεση της στη βόρεια Συρία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν την Τετάρτη.

“Θα υπάρξουν πρόσθετες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εάν δεν προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ως γνωστό, τη Δευτέρα, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε ποινικές κυρώσεις στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας και σε άλλους δύο υπουργούς σε απάντηση της στρατιωτικής επίθεσης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ τοποθετήθηκαν στη μαύρη λίστα των κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών, παγώνοντας τα αμερικανικά περιουσιακά τους στοιχεία και απαγορεύοντας τις συναλλαγές τους με τις ΗΠΑ.

“Θα υπάρξουν πρόσθετες κυρώσεις», επανέλαβε ο κ. Μνούτσιν τονίζοντας ότι θα αποφευχθούν μόνο με την εκεχειρία. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να στοχεύσει σε περισσότερα τουρκικά υπουργεία και βιομηχανίες.

“Η προσδοκία μου είναι ότι είμαστε πραγματικά επικεντρωμένοι σε κυρώσεις για την Τουρκία και ότι θα έχουν τον απαραίτητο αντίκτυπο”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. “Έχουμε ευρεία εξουσία γι’ αυτό”, είπε.

Πρόσθεσε ότι ένας κατάλογος δυνητικών στόχων δόθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που αναμένεται να συζητήσουν με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα σήμερα.

«Διαβουλευόμαστε με το υπουργείο Εξωτερικών και με την κοινότητα [των υπηρεσιών] πληροφοριών», είπε ο Μνούτσιν. Οι κυρώσεις ίσως έχουν βαριές «συνέπειες» αν κριθεί «αναγκαίο», πρόσθεσε.

Ως η χώρα που τυπώνει το κύριο «αποθεματικό νόμισμα του κόσμου», σημείωσε ο Στίβεν Μνούτσιν, «θα μπορούσαμε από αύριο να αναστείλουμε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών οργανισμών [που έχουν δοσοληψίες] με την Τουρκία».

Πάντως, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «περίπλοκη» την «κατάσταση» στη βόρεια Συρία, όπου αναμετρώνται «η Τουρκία, σύμμαχός μας στο NATO, και οι Κούρδοι, που πολέμησαν το ΙΚ μαζί μας».

Μετά την Άγκυρα ο Πομπέο θα “πετάξει” στις Βρυξέλλες και στο Ισραήλ: Ενημέρωση των συμμάχων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: