Η κυβέρνηση της Βολιβίας να επιτρέψει την επαλήθευση του αποτελέσματος από ΟΑΚ και ΕΕ

Αστυνομικοί μπροστά από τους οπαδούς της αντιπολίτευσης στη Λα Παζ της Βολιβίας. EPA, MARTIN ALIPAZ




Οι αρχές της Βολιβίας είναι διατεθειμένες να οργανώσουν την επαλήθευση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε χθες Παρασκευή η Μαρία Εουχένια Τσόκε, η επικεφαλής του Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribuno Supremo Electoral, TSE) της χώρας των Άνδεων.

Στην ψηφοφορία της Κυριακής, ο πρόεδρος Έβο Μοράλες εξασφάλισε την τέταρτη θητεία του στην εξουσία, κατά τα επίσημα τελικά αποτελέσματα. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το αποτέλεσμα, καταγγέλλει νοθεία και έλλειψη διαφάνειας στη διαδικασία καταμέτρησης.

Ο ΟΑΚ, που προσκλήθηκε από την κυβέρνηση να στείλει το ταχύτερο ομάδα ειδικών για να επαληθεύσει τη διαδικασία και το αποτέλεσμά της, προέτρεψε ήδη τη Λα Πας να προχωρήσει στον δεύτερο γύρο. Την ίδια εισήγηση έκαναν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Κολομβία.

«Ο ΟΑΚ, η ΕΕ και άλλοι διεθνείς και πολιτικοί οργανισμοί μπορούν να κάνουν έλεγχο. Είμαστε απόλυτα ανοιχτοί σε αυτό», τόνισε η Τσόκε σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους που αναμεταδίδονταν απευθείας μέσω Facebook αργά χθες βράδυ.

Σύμφωνα με το TSE, ο Μοράλες, ο πρώτος αυτόχθονας αρχηγός του κράτους της Βολιβίας στην εξουσία από το 2006, επανεξελέγη την Κυριακή από τον πρώτο γύρο εξασφαλίζοντας το 47,08% των ψήφων ενώ ο κοντινότερος αντίπαλός του Κάρλος Μέσα, πρώην πρόεδρος, έλαβε 36,51%. Η διαφορά 10,56% σημαίνει πως δεν χρειάζεται να αναμετρηθεί με τον Μέσα, πρώην πρόεδρο, στον δεύτερο γύρο.

Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 88,31%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Ο Μοράλες ανακήρυξε πρακτικά τη νίκη του από την Πέμπτη, πριν ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Μέσα αρνείται να αναγνωρίσει την ήττα και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Sputnik
Λα Πας, Bolivia

“Φωνή λαού, οργή Θεού” στους δρόμους στο Σαντιάγο: Πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: