Η ισραηλινή παρουσία στο FIR Αθηνών, οι υπερπτήσεις, το μάθημα στους εισβολείς από την ΠΑ

Οπλισμένο F-16 Block 52 Advance, τα πιο σύγχρονα που διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πετά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο σε αποστολή αναχαίτισης Τουρκικών αεροσκαφών. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤAZ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Μπορεί οι γείτονες μας να θύμωσαν πολύ με την πτήση των Ελληνικών F-16 και του C-130 στην Κύπρο την βδομάδα που μας πέρασε.

Όπως λένε επιτελείς από την Λεωφόρο Μεσογείων, ήθελαν πάντα και επιδιώκουν μια επιχείρηση «ταπείνωσης» της Πολεμικής Αεροπορίας, σε μια προσπάθεια «αντιποίνων». Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει και κάτι ακόμη που τους εξόργισε!

  • Η συνεκπαίδευση Ελλήνων πιλότων των F-16 Block 52 Advance, που πετούσαν μαζί με Ισραηλινό ιπτάμενο τάνκερ στο FIR Αθηνών, ήταν ο επιπλέον λόγος που μάλλον έκανε έξω φρενών απ’ ότι φάνηκε τους επιτελείς της Άγκυρας.

Οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας είναι πολύ γνωστές, με την Άγκυρα να βλέπει και να ωρύετε για την τριμερή Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, υπό τις «ευλογίες» των ΗΠΑ.

Οι πιλότοι της 335 Μοίρας «Τίγρης» από τον Άραξο θα πάρουν μέρος στην μεγαλύτερη άσκηση της Μέσης Ανατολής που γίνεται στο Ισραήλ, στις αρχές Νοεμβρίου, με την επωνυμία «Blue Flag».

  • Αυτός ήταν ο λόγος που είχαν εναέρια εκπαίδευση με το Ισραηλινό αεροπλάνο, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αεροπόρων της χώρας μας.
Οπλισμένο F-16 Block 52 Advance, τα πιο σύγχρονα που διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, πετά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο σε αποστολή αναχαίτισης Τουρκικών αεροσκαφών. Πηγή: Hellas Journal
  • Στην ευρύτερη περιοχή, ανατολικά της Ρόδου ήταν σε εξέλιξη η άσκηση της Τουρκίας, με μονάδες επιφανείας, CN-235 που μπήκε παράνομα στο FIR Αθηνών από το FIR Λευκωσίας- που επίσης είχε παραβιάσει, αλλά και η συμμετοχή του Νατοϊκού ιπτάμενου ραντάρ (Awacs).

Οι Τούρκοι πιλότοι γι’ άλλη μια φορά όταν πήραν την εντολή-και παρά τα διαρκεί παθήματα τους- ρίχτηκαν στην πράξη που παραπέμπει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στην αμφισβήτηση της Εθνικής Κυριαρχίας και των δικαιωμάτων της χώρας μας.

Έξι συνολικά υπερπτήσεις, σε λιγότερο από τρείς ώρες, ένας αριθμός που μπορεί να διαβάζεται ως μικρός, όμως είναι ιδιαίτερα σοβαρός όταν η γειτονική χώρα και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, αμφισβητεί κατάφωρα το Εθνικό έδαφος.

  • «Πήραμε μέρος σε Συμμαχική άσκηση στην Κύπρο»…

«Πετάξαμε στην Κύπρο στο πλαίσιο διμερούς άσκησης στην οποία κληθήκαμε» τονίζουν ανώτατες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία και συνεχίζουν σημειώνοντας ότι «εφόσον κληθούμε ξανά, φυσικά και θα πάμε, δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός».

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν παράλογες τις προκλήσεις της Τουρκίας και αυτός ήταν ο λόγος που η χώρα μας, πήρε μέρος στην άσκηση που είχε σχεδιάσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.

  • 20 Τουρκικά μαχητικά όλη τη μέρα ανέβασαν το θερμόμετρο στο Αιγαίο και απογείωσαν βέβαια αντίστοιχο αριθμό Ελληνικών αεροσκαφών για την αναχαίτιση τους.

Η αρχή έγινε με υπερπτήσεις στο σύμπλεγμα των νησίδων του Καστελόριζου και συγκεκριμένα στην Ρω. Όλες έγιναν σε πολύ μεγάλο ύψος, πάνω των 20.000 ποδών, γεγονός που είναι ένα σοβαρό δείγμα για τους έμπειρους Έλληνες αεροπόρους.

Όμως θέλοντας να δείξουν ότι έχουν τη δυνατότητα ταυτόχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους, η επόμενη πρόκληση ήταν στο Φαρμακονήσι και ακολούθησαν οι Οινούσσες και η Παναγιά.

Ο αριθμός των παραβιάσεων 70, οι αερομαχίες πέντε κι άλλες τόσες την Τρίτη…

  • Η Άγκυρα δεν πρόλαβε καλά καλά να διατηρήσει την εκεχειρία στην Συρία κι αμέσως έδειξε την διάθεση που έχει για το Αιγαίο που είναι ο μόνιμος στόχος γι’ αυτήν.

Χαρακτηριστικό είναι πως η Αεροπορική βάση στο Ντάλαμαν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είχε καν μαχητικά αεροσκάφη διότι είχαν προωθηθεί προς τα ανατολικά τους σύνορα. Μόλις γύρισαν, θέλησαν να «πιάσουν δουλειά», παρέα και με το τουρκικό ιπτάμενο τάνκερ KC-135 που ανεφοδίαζε στον αέρα.

Όμως τα Ελληνικά γεράκια χρησιμοποιώντας τον ανεφοδιασμό από τα «μόνιμα αεροπλανοφόρα» της χώρας μας που είναι τα νησιά, δεν άφησαν «παραπονεμένους» τους Τούρκους συναδέλφους τους ακόμη μια ημέρα…

Περιμένουν κι άλλα “αντίποινα” μετά το χουνέρι των “Αλεπούδων” της Πολεμικής Αεροπορίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: