Η Ιλχάν Ομάρ δεν ψήφισε υπέρ της Αρμενικής Γενοκτονίας: Είχε συναντήσει τον Ερντογάν!

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ilhan Omar με τον πρέοδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ιλχάν Ομάρ αντιμετώπισε έντονη έκρηξη την Τρίτη για την άρνησή της να ψηφίσει υπέρ της αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας από τις ορδές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1915.

Η Ομάρ, της οποίας οι αντίπαλοί της “χρεώνουν” ένα “ισλαμικό εξτρεμισμό”, ήταν μία εκ των τριών βουλευτών που δεν ψήφισαν, ούτε υπέρ, ούτε εναντίον της Γενοκτονίας. Η πράξη της εξαγρίωσε ακόμα και τους υποστηρικτές της. Η Ομάρ δέχθηκε αξύτατη κριτική και στο Twitter γράφτηκαν πολλά αρνητικά σχόλια.

Η εν λόγω βουλευτής είχε επισκεφθεί την Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση οι τουρκικές οργανώσεις κάλεσαν τα μέλη της να υποστηρίξουν οικονομικά την Ομάρ.

Η Ομάρ ισχυρίστηκε ότι, ενώ υποστηρίζει «την υπευθυνότητα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δεν ήθελε να στηρίξει το ψήφισμα για τη γενοκτονία που χρησιμοποιείται ως «ακρωτηριασμός σε έναν πολιτικό αγώνα».

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι το ερώτημα εάν πρέπει να επισημανθούν οι μαζικοί θάνατοι, που σημειώθηκαν μεταξύ του 1915 και του 1923, πρέπει να απαντηθούν με “ακαδημαϊκή συναίνεση έξω από την ώθηση και την έλξη της γεωπολιτικής”.

Σημειώνουμε ότι η φράση αυτή περιλαμβάνεται στα επιχειρήματα της τουρκικής κυβέρνησης για να μην αναγνωριστεί η Γενοκτονία.

Η Βουλή “εκτέλεσε” την Τουρκία: Αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία, απαιτεί σκληρές κυρώσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: