Η Γερουσία αναζητεί πληροφορίες για τις συμφωνίες Τραμπ-Ερντογάν: Ο ρωσικός σύνδεσμος

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βαδίζει προς το προεδρικό ελικόπτερο Marine One, στον Λευκό Οίκο. EPA, SHAWN THEW




Τέσσερις Δημοκρατικοί γερουσιαστές έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για να ανακαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές της οικογένειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Τουρκία αναφέροντας μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων σε μια ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις της Άγκυρας και της Ουάσιγκτον.

Οι γερουσιαστές Tom Udall, Tammy Duckworth, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ, σε επιστολή που έστειλαν την Τρίτη, ζήτησαν από την εκτελεστικό αντιπρόεδρο της εταιρείας του κ. Τραμπ, Jill A. Martin να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με την ακίνητη περιουσία της οικογένειας Trump στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, οι νομοθέτες προσπαθούν να καταλάβουν εάν οι αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής του κ. Τραμπ «επηρεάζονται από ενδεχόμενες συγκρούσεις συμφερόντων», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ahval, για την κίνηση του αυτή, οι Δημοκρατικοί νομοθέτες ανέφεραν την απόφαση του κ. Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βόρεια Συρία κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας και την καθυστέρηση της δράσης σε υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στην οποία εμπλέκεται η τουρκική τράπεζα Halkbank, για την οποία έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ, σε μία απότομη αλλαγή πολιτικής νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη βόρεια Συρία, η οποία σηματοδότησε το πράσινο φως για τη σχεδιαζόμενη από καιρό στρατιωτική εισβολή της Άγκυρας στις περιοχές που κατοικούνται από τους Κούρδους μαχητές και τις οικογένειές τους.

Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ κατηγόρησε την Τρίτη την HalkBank, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας έχει το τουρκικό κράτος, για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνενοχή σε ένα σχέδιο για την αποφυγή των κυρώσεων των ΗΠΑ έναντι του Ιράν. Το κατηγορητήριο ακολούθησε μήνες αδράνειας σχετικά με την υπόθεση, αφού προηγήθηκαν αναφορές για πολιτική διαπραγμάτευση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του Ντόναλντ Τραμπ.

Η σχέση των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας βρέθηκε στο στόχαστρο και εξετάζεται από το Κογκρέσο μετά από την απόφαση του κ. Τραμπ, που άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, μετά από τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ανδρών, στις 6 Οκτωβρίου. Οι φήμες στην Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι μια ή περισσότερες από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των κ. Τραμπ και Ερντογάν διερευνούνται στο πλαίσιο αναζήτησης σκανδαλωδών συμφωνιών τύπου “quid pro quo”, όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη διαδικασία καθαίρεσης του Αμερικανού προέδρου.

Ως γνωστό, ο Μάικλ Φλιν, πρώτος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του κ. Τραμπ, αποκαλύφθηκε αργότερα ότι ήταν πληρωμένος λομπίστας για την τουρκική κυβέρνηση και έπρεπε να συμπληρώσει έγγραφο του νόμου περί εγγραφής ξένων πρακτόρων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, η οποία έγραψε μακροσκελές κείμενο τον Απρίλιο του 2017 ο εργοδότης του κ. Φλιν ήταν ο Ekim Alptekin, ο οποίος είχε επιχειρηματικές συναλλαγές στη Ρωσία και συνεργάστηκε με ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, ενώ ασχολήθηκε και με λόμπι υπέρ της Τουρκίας.

Ο Ekim Alptekin βοήθησε τα τελευταία χρόνια να συντονίσει το τουρκικό λόμπυ στην Ουάσινγκτον με τον Ντμίτρι «Ντέιβιντ» Ζαϊκίν (Dmitri “David” Zaikin). Είναι γεννημένος στη Ρωσία και ασχολήθηκε με ρωσικές επιχειρήσεις ενέργειας και μεταλλείων. Είχε επίσης συναλλαγές με την κυβέρνηση του Πούτιν.

Ένας διεθνής πολιτικός σύμβουλος στην Ουάσινγκτον, ο John Moreira, ο οποίος μίλησε στο Politico, επιβεβαίωσε ότι βοήθησε τον Zaikin να ιδρύσει τον Τουρκικό Οργανισμό Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Turkish Heritage Organisation -THO), μια νέα τουρκική ΜΚΟ την οποία διιαχειρίζεται ο Ali Cinar, ο οποίος είναι εδώ και ηγέτης των Τουρκο-Αμερικανών. Το THO υπήρξε από τότε το πιο ισχυρό όργανο του κόμματος του κ. Ερντογάν, του AKP, και φιλοξενούσε επισκέψεις τουρκικών αντιπροσωπειών, διοργανώνοντας συναντήσεις στο Κογκρέσο. Τόσο η THO όσο και η Alptekin αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη του Zaikin ή των Ρώσων με τις προσπάθειες του τουρκικού λόμπι.

Ο Τούρκος επιχειρηματίας Mehmet Ali Yalçındağ είναι ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για πολλούς. Ο Yalçındag εργάστηκε ως Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Doğan Media της Τουρκίας μέχρι που αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 2016 όταν διέρρευσαν μηνύματα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου που έδειξε ότι είχε καρφώσει μυστικά του ομίλου ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης σε μια ισχυρή αντίπαλη ομάδα μέσων ενημέρωσης που υποστήριξε τον Ερντογάν.

Ο Yalçındağ είναι ο γαμπρός του Aydın Doğan, πρώην ιδιοκτήτη του ομίλου των μέσων ενημέρωσης, ο οποίος αγοράστηκε τον Απρίλιο του 2018 από έναν όμιλο φίλων του Ερντογάν. Ο Yalçındağ επιλέχθηκε ως νέος επικεφαλής του τουρκοαμερικανικού επιχειρησιακού συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018. Από τότε, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στις ΗΠΑ και πολλοί τον βλέπουν ως σημαντικό κανάλι μεταξύ του Τραμπ και του Ερντογάν. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι τον βλέπουν με αυτόν τον τρόπο.

Όπως ανέφερε προηγουμένως ο Ahval:

Ο Yalçındağ είναι επίσης γνωστός στην Τουρκία ως συνεργάτης του κ. Τραμπ δεδομένου ότι ο Όμιλος Doğan είναι ο ιδιοκτήτης του Trump Towers στην Κωνσταντινούπολη. Ο Yalçındağ δημοσίευσε μηνύματα νίκης στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης από τη Νέα Υόρκη για την εκλογική νίκη του κ. Τραμπ και δημοσιεύματα των ΜΜΕ έδειξαν ότι προσπαθούσε να ζεστάνει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Τραμπ. Στην πραγματικότητα, ο Yalcindag αποφάσισε να μείνει στη Νέα Υόρκη κατά τη μεταβατική περίοδο του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ και συνέχισε να περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του στις ΗΠΑ

Ο Yalçındağ, επίσης, ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της θυγατρικής της ρωσικής εταιρείας Yandex στην Τουρκία, η οποία χαρακτηρίστηκε «ρωσική Google». Ο Yalçındağ διορίστηκε στη θέση του το 2012, και βοήθησε στην ταχύτατη επέκταση της «Google Russia» στην Τουρκία.

Ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ, μετά την εκλογική νίκη του πατέρα του τον Νοέμβριο του 2016, επισκέφθηκε το νότιο θέρετρο της Αντάλεια της Τουρκίας για ένα ταξίδι κυνηγιού, κατόπιν πρόσκλησης ενός Τούρκου επιχειρηματία.

Η ταυτότητα του Τούρκου επιχειρηματία εξακολουθεί να είναι άγνωστη, αν και ο γιος του Τραμπ επιβεβαίωσε το ταξίδι κυνηγιού κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κατάθεσης του στο Κογκρέσου, στην οποία ανέφερε το επώνυμο του Τούρκου επιχειρηματία. Όμως, η μεταγενέστερη καταγραφή της κατάθεσης δεν αποκαλύπτει το εν λόγω όνομα.

ΠΗΓΕΣ: NBC, POLITICO, AHVAL

Άρση κυρώσεων στην Τουρκία: Παραλήρημα Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου, εκτός πραγματικότητας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: