Η φρίκη του πολέμου στη Συρία: Νεκροί, τραυματίες, νέα καραβάνια εκτοπισμένων [photos, videos]

File Photo: Μητέρες μαζί με τα παιδιά τους προσπαθούν να προστατευθούν από το μένος του πολέμου, βορειοανατολική Συρία. Photo via Twitter, @ajplus




Καζάνι που βράζει είναι πλέον η βορειοανατολική Συρία, στην οποία εισέβαλαν την περασμένη Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, τουρκικά στρατεύματα εξαπολύοντας επιθέσεις και βομβαρδισμούς, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους και εκτοπίζοντας από τις εστίες τους χιλιάδες.

Οι αιματηρές συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ το φως της δημοσιότητας “βλέπουν” όλο και περισσότερα βίντεο που αποτυπώνουν τις εχθροπραξίες και τη φρίκη του πολέμου.

  • Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα, Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, στην πόλη Ταλ Αμπιάντ και στα περίχωρά της, καθώς η πόλη αποτελεί εδώ και τρεις ημέρες στόχο σφοδρής τουρκικής επίθεσης.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τουρκική επιδρομή κατά την οποία επλήγη το αυτοκίνητό τους ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες, ενώ τρεις άλλοι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANF ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο ντοκουμέντο, όπου  απεικονίζονται οι βίαιες συγκρούσεις με τουρκικά στρατεύματα στην πόλη Σερεκανίγιε.

  • Απώλειες από τα πυρά, τις ρουκέτες και τους βομβαρδισμούς σημειώνουν και οι δύο πλευρές. Ήδη χθες κατεγράφη το πρώτο θύμα για την τουρκική πλευρά. Πρόκειται για έναν Τούρκο στρατιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των μαχών με την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, όπου η Άγκυρα εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση την Τετάρτη.

Ο στρατιωτικός «έπεσε μάρτυρας την [Πέμπτη] 10η Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια μάχης εναντίον των τρομοκρατών της [οργάνωσης] YPG στη ζώνη της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης”», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

  • Από την ένταση των κτυπημάτων το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της βορειοανατολικής Συρίας αναγκάστηκε να κλείσει, αφού τα περισσότερα μέλη του προσωπικού του έφυγαν για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF).

“Το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ, το οποίο υποστήριζαν οι MSF, είναι πλέον κλειστό διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε αυτό έφυγαν με τις οικογένειές τους”, επεσήμανε η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση. “Καθώς ήταν το μόνο δημόσιο νοσοκομείο στην περιοχή, το νοσοκομείο της Ταλ Άμπιαντ διαδραμάτιζε κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των αναγκών των κατοίκων της πόλης και των γύρω περιοχών”, πρόσθεσε.

    • “Με τις υγειονομικές υπηρεσίες ήδη να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού, οι εκτοπισμοί και οι τραυματισμοί που προκαλούνται από τις συγκρούσεις είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον πίεση στους ήδη περιορισμένους πόρους των νοσοκομείων”, τόνισε ο Ρόμπερτ Όνους της αρμόδιος των MSF για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων στη Συρία.

Εξαιτίας της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία έχουν εκτοπιστεί ήδη περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από τις πόλεις Ρας αλ Άιν και Ταλ Άμπιαντ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο παρέχει βοήθεια σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη Συρία.

Άμαχοι απομακρύνονται όπως όπως από τις εστίες τους

Στο μεταξύ, η επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής έτρεψε χθες σε φυγή χιλιάδες αμάχους. Από το βράδυ της Τετάρτης, οπότε η Άγκυρα άρχισε τη χερσαία φάση της επίθεσής της με τις δυνάμεις της να περνούν τα σύνορα με τη γειτονική της χώρα, οι δυνάμεις της κυρίευσαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έντεκα χωριά κοντά στις πόλεις Ρας αλ Άιν και της Ταλ Αμπιάντ, ενώ εξαπέλυσαν και συνεχείς αεροπορικές επιδρομές.

  • Όπως αναφέρεται, τουλάχιστον 29 αντάρτες, 23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και έξι αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία, καθώς και δέκα άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη από τα αεροπορικά πλήγματα και τις βολές του τουρκικού πυροβολικού, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ. Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι οι δυνάμεις του έχουν σκοτώσει 228 Κούρδους πολιτοφύλακες.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος από τη Συρία, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν Κούρδοι αντάρτες έπληξαν με ρουκέτες παραμεθόριες πόλεις όπως η Ακτσάκαλε. Εκεί οι δρόμοι χθες ήταν άδειοι. Ελάχιστοι κάτοικοι, αψηφώντας τον κίνδυνο, είχαν συγκεντρωθεί και παρακολουθούσαν μια στήλη καπνού που υψωνόταν στα σύνορα.

  • Στην άλλη πλευρά των συνόρων, πάνω από 60.000 άμαχοι εγκατέλειψαν παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πολλοί εξ αυτών αφίχθησαν στην πόλη Ταλ Ταμρ, νοτιότερα, η οποία δεν πλήττεται από τις μάχες, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκκένωση καταυλισμών

Στο μεταξύ, οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βόρεια Συρία ανακοίνωσαν ότι ένας καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους στη βόρεια Συρία θα εκκενωθεί και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση και άλλου καταυλισμού στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο.

  • Πρόκειται για τον καταυλισμό της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, ο οποίος θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, νότια της πόλης Χασακέ. Όσο για τον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

“Τώρα διεξάγονται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μια λύση ή μια εναλλακτική τοποθεσία για την μετακίνηση του καταυλισμού”, καταλήγουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους.

Την ίδια ώρα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 22 από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη κατά την επίθεση της Τουρκίας και των συμμαχικών της συριακών ανταρτικών δυνάμεων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Η Τουρκία δεν έχει ξεπεράσει τις “κόκκινες γραμμές”, λένε οι ΗΠΑ: Πάνε σε κατάπαυση πυρός;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: