Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η ανακοίνωση της πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τριμερή συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, η κατάθεση προσφορών για τις νέες συμβάσεις των δημοσίων μεταφορών, η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης των νοσοκομείων και των προβλημάτων των ειδικευόμενων γιατρών που δεν μπορούν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου του Σαββάτου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο θέμα της με τίτλο «Τριμερής στις 25 Νοεμβρίου», γράφει ότι έφθασε χθες η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνάντηση Γκουτέρες – Αναστασιάδη – Ακιντζί και η ανταπόκριση του Προέδρου ήταν άμεση και θετική. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε πέντε μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την Κύπρο και πως στόχος είναι να ψηφιστούν από τη Βουλή μέχρι το καλοκαίρι του 2020. Αλλού αναφέρεται σε ακραία πρόκληση της Τουρκίας η οποία καταγγέλλει τους Ελληνοκύπριους στον ΟΗΕ για εθνοκάθαρση Τ/κ μεταξύ 1963-1974.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Μαλτέζοι και Ιταλοί για τα νέα λεωφορεία» γράφει ότι κατατέθηκαν οι προσφορές για τις συμβάσεις των δημοσίων μεταφορών με το Υπουργείο Μεταφορών να πιστεύει ότι ο αυξημένος ανταγωνισμός θα ρίξει το κόστος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ετοιμάζουν βαλίτσες για Βερολίνο καθώς ο ΓΓ του ΟΗΕ επέλεξε τη γερμανική πρωτεύουσα για την πραγματοποίηση της τριμερούς συνάντησης. Αλλού γράφει ότι χωρίζουν ΑΗΚ και Αρχιεπισκοπή όσον αφορά τη συνεργασία για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν μιλιούνται μεταξύ τους» γράφει ότι έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου δείχνει έλλειψη επικοινωνίας διοίκησης και εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ το 28,3% αναφέρει πως δέχθηκε μπούλινγκ από συναδέλφους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αρχαίο αγγείο που δώρισε ο Γιώργος Βασιλείου στην Μάργκαρετ Θάτσερ δημοπρατήθηκε τον περασμένο Μάιο από τους Christie’s έναντι 6000 στερλινών. Αλλού γράφει ότι ορίστηκε η άτυπη συνάντηση Γκουτέρες, Αναστασιάδη, Ακιντζί για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Η εφημερίδα «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεκρέμαστοι δεκάδες ειδικευόμενοι γιατροί» γράφει ότι μετέωροι παραμένουν Κύπριοι ιατροί ένα βήμα πριν να αποκτήσουν τον τίτλο ειδικότητάς τους, αφού δεν μπορούν να παρακαθίσουν στις εξετάσεις για να αποκτήσουν τον τίτλο της ειδικότητάς τους. Αλλού γράφει ότι αναστέλλουν επ’ αόριστον τις εργασίες τους η πλατφόρμα εθελοντών του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας αιτητών πολιτικού ασύλου στην Κοφίνου και το Σχολείο της Κυριακής, λόγω της επικίνδυνης μόλυνσης του αέρα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι αγροτικές οργανώσεις επικρίνουν την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τη νομοθεσία για το χαλλούμι και με υπόμνημά τους καλούν τον Πρόεδρο να παρέμβει.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πιο κοντά σε καλύτερη ρύθμιση για τα λεωφορεία», ότι οκτώ εταιρείες έδωσαν προσφορές για το νέο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τους δύο ηγέτες για συνάντηση στο Βερολίνο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στη Λευκωσία για την ιδιωτική πώληση σε δημοπρασία αρχαίου αμφορέα που δώρισε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου στην πρώην Πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ.

ΚΥΠΕ
26/10/2019

Αποφυλακίστηκε το τελευταίο φυλακισμένο στέλεχος της Cumhuriyet με εντολή δικαστηρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: