Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η τουρκική εισβολή στη Συρία, η επίσκεψη Τούσκ στην Κύπρο και οι διαβεβαιώσεις της ENI για το ερευνητικό της πρόγραμμα στην Κύπρο είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ερντογάν, προχώρα στην εισβολή στη Συρία» γράφει ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία δεν δέχτηκαν να υιοθετήσουν σχέδιο ανακοίνωσης του ΣΑ που θα εξέφραζε «βαθιά ανησυχία» και θα καλούσε την Άγκυρα να «σταματήσει» την επιχείρηση. Αλλού γράφει ότι η ENI διαβεβαίωσε τον Γ. Λακκοτρύπη ότι δεν αλλάζει τίποτε στο ερευνητικό της πρόγραμμα στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι την Τετάρτη ξεκαθαρίζει, στις Βρυξέλλες, το θέμα του απευθείας εμπορίου.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Θολή ακόμα η εικόνα των προθέσεων της ΕΕ» και γράφει ότι η διεθνής κατακραυγή για Συρία δημιουργεί κλίμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η Κυβέρνηση από τυχόν επικύρωση του Ανωτάτου των αποφάσεων για τις αποκοπές στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα. Γράφει, επίσης, ότι η Γαλλία στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Σκορπά την κόλαση ξανά» γράφει ότι η Τουρκία χωρίς να λογαριάζει το λουτρό αίματος που αφήνει πίσω της, συνεχίζει την προέλαση επί του συριακού εδάφους. Αλλού γράφει ότι το χαμηλότερο ποσό στα χρονικά της Ε.Φ. για εξοπλιστικά προγράμματα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας για το 2020. Γράφει, επίσης, ότι η τριμερής συνάντηση ΓΓ ΟΗΕ με Αναστασιάδη και Ακιντζί θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Νοεμβρίου στην Ευρώπη.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Ζώνες επιρροής στην εμπλεκόμενη Συρία» και γράφει ότι η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία ανοίγει ένα μεγάλο μέτωπο στον πόλεμο με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα κάνει λόγο για εμπόδια για τις γεωτρήσεις TOTAL-ENI και για ενόχληση της Κυβέρνησης λόγω της δήλωσης του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΝΙ. Αλλού γράφει ότι η «Χ» κατέγραψε την ολονύχτια παγίδευση πουλιών δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Τούσκ: Είμαστε στο πλευρά σας» αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λευκωσία. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος και η Μάλτα ηγούνται της ευρωπαϊκής κατάταξης όσον αφορά τα 1.6 τρισεκατομμυρία δολάρια των υπεράκτιων περιουσιακών στοιχείων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι δεν έχουν αλλάξει τα σχέδια της ENI όσον αφορά το ερευνητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ.

ΚΥΠΕ
12/10/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: