Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις Βρυξέλλες για τη συζήτηση των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Συρία και οι προσπάθειες για εκεχειρία, οι καταχρήσεις στο ΓεΣΥ με υψηλή καταγραφή επισκέψεων σε προσωπικούς γιατρούς και εργαστηριακές εξετάσεις, η εξασφάλιση κυπριακής υπηκοότητας από συγγενείς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού της Κομπότζης και η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ο λόγος τώρα στους αρχηγούς κρατών της ΕΕ» γράφει ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις Βρυξέλλες, μεταφέρεται σήμερα η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξασφαλίσει την όσο το δυνατό πιο σαφή, κατηγορηματική αλλά και αποτελεσματική αλληλεγγύη και στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της για τις συνεχιζόμενες τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι με το βλέμμα στις βουλευτικές του 2021, η ηγεσία του ΔΗΚΟ κατηγορείται ξανά ότι προωθεί συγκεκριμένα στελέχη εις βάρος άλλων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και το τελεσίγραφό του στους Κούρδους με αναφορά στον αττίλα.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ναρκοπέδιο η Συρία για τον Τ. Ερντογάν» γράφει ότι αμερικανική αποστολή, με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναμένεται να έχει σήμερα επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν για να τον πείσουν να συγκατανεύσει σε εκεχειρία στο συριακό μέτωπο. Αλλού γράφει ότι αμέσως μετά την εξαγγελία δίωρης στάσης εργασίας από τις συντεχνίες της ΑΗΚ, το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας απέστειλε επείγουσα επιστολή στους ηγέτες των εργαζομένων με την οποία τους ενημερώνει ότι τα μέτρα λήφθηκαν κατά παράβαση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέλη της οικογένειας του Πρωθυπουργού της Κομπότζης, ο Υπουργός Οικονομικών και ο αρχηγός της Αστυνομίας έχουν εξασφαλίσει την κυπριακή υπηκοότητα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ανησυχία για καταχρήσεις» γράφει ότι σε αναπροσαρμογές, περιορισμούς και ρυθμίσεις προχωρεί ο ΟΑΥ ύστερα από την ανάλυση των δεδομένων που καταχωρήθηκαν στο λογισμικό του ΓεΣΥ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο όπου καταγράφηκαν 386.014 επισκέψεις σε γιατρούς ΓεΣΥ και 252.705 εργαστηριακές εξετάσεις. Αλλού γράφει ότι διορία λίγων ωρών να παραδώσουν τα όπλα τους και να αποχωρήσουν από τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, έδωσε στους Κούρδους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εφαρμόζοντας αυστηρά τον νόμο, το Ανώτατο Δικαστήριο, επικύρωσε πρωτόδικη απόφαση με την οποία κρίθηκε ότι εκκλησία έπρεπε να κατεδαφιστεί.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Διώκονται σύμβουλοι του Προέδρου» γράφει ότι μείζον θέμα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις επιλογές του όσον αφορά τους συμβούλους του, φέρνει στην επιφάνεια νέα επιστολή του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γενικό Εισαγγελέα και τον προϊστάμενο διοίκησης της Προεδρίας. Οι δύο σύμβουλοι του Προέδρου είναι αντιμέτωποι με «ποινικές υποθέσεις» στο δικαστήριο πριν από το διορισμό τους από τον Πρόεδρο. Αλλού αναφέρεται στην Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας που είναι σήμερα και γράφει ότι σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, 205.900 συμπολίτες μας συνεχίζουν να βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέχρι και την Καμποτία έφθασε η χάρη των κυπριακών «χρυσών διαβατηρίων» σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” αναφέρεται «Επιβαρυντικές λεπτομέρειες για πωλήσεις διαβατηρίων» στην εξασφάλιση κυπριακής υπηκοότητας από συγγενείς και συνεργάτες του Πρωθυπουργού της Κομπότζης, σύμφωνα με το Reuters. Αλλού αναφέρεται στα νέα παγκάκια στην Πλατεία Ελευθερίας που προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και αστεία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην 19χρονη Βρετανίδα που κατηγορείται για ψευδή καταγγελία για βιασμό της από 12 Ισραηλινούς ότι η κατάθεση της έγινε ύστερα από πίεση.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Αρχίζουν οι online πλειστηριασμοί» γράφει ότι στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το σύστημα έχει εισαχθεί στην Κύπρο και ήδη γίνονται δοκιμαστικά με στόχο την έναρξη το Νοέμβριο. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα το συνέδριο της SPP Media και της εφημερίδας «Η Καθημερινή» Digital Agenda Summit. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περιορισμένα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι επιχειρήσεις, κάτι που κοστίζει σε επενδυτικά ανοίγματα, επέκταση δραστηριοτήτων και στην ίδια την βιωσιμότητα τους.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 17/10/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: