Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Κυπριακές εφημερίδες. Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

FILE PHOTO: Κυπριακές εφημερίδες. Φωτογραφία ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ




Οι κυρώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη Τουρκίας, η συμφωνία Ουάσιγκτον-Άγκυρας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία και η συμφωνία για το Brexit κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η συμμετοχή ελληνικών F-16 σε άσκηση στην Κύπρο, η αύξηση στις αφίξεις προσφύγων, οι πλειστηριασμοί ακινήτων και η απάντηση του ΥΠΕΣ για το ρεπορτάζ με την παραχώρηση διαβατηρίων σε συγγενικά πρόσωπα του πρωθυπουργού της Καμπότζης.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Brexit deal, με ερωτηματικά» γράφει στο κύριο θέμα της ότι έγινε η συμφωνία για ομαλό διαζύγιο Βρετανίας-ΕΕ, αλλά ακόμα χρειάζεται επικύρωση, ενώ το Σάββατο αποφασίζει το βρετανικό Κοινοβούλιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τραμπ συγχαίρει τον Τούρκο Πρόεδρο για τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Ακόμη, γράφει ότι λήφθηκε απόφαση από όλες τις πολιτικές ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο για να παραμείνει παγοποιημένο το απευθείας εμπόριο των κατεχομένων.

Ο «Πολίτης» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Με το όπλο παρά πόδα οι Τούρκοι στη Συρία» και γράφει ότι μετά από 5 ώρες διαπραγματεύσεων, ΗΠΑ και Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 120 ωρών. Επίσης, γράφει ότι ενδεχομένως να βρέθηκε λύση για το ζήτημα με το ασυμβίβαστο που προέκυψε για τον Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, με νομοθεσία που «ξετρύπωσε» ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών. Αλλού, αναφέρεται στα μέτρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου επικράτησε έντονος προβληματισμός για Συριακό και Τουρκία.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το θέμα του υπό τον τίτλο «Τελική ευθεία για κυρώσεις» και γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι συζητήσεις στη Relex αναφορικά με τις νομικές πράξεις δια των οποίων θα δρομολογηθεί η επιβολή κυρώσεων σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται ή διαδραματίζουν ρόλο στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι ξεπέρασαν τις 9 χιλιάδες οι αφίξεις προσφύγων. Επίσης, λέει ότι ελληνικά F-16 και ΕΦ έστειλαν μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Διαπλοκή που φθάνει μέχρι την Καμπότζη» γράφει στο κύριο θέμα της ότι το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε ότι δεν σχολιάζει «μεμονωμένες περιπτώσεις» σε σχέση με το δημοσίευμα του Ρόιτερς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την παραχώρηση «χρυσών διαβατηρίων» σε πρόσωπα της ελίτ και του οικογενειακού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού της Καμπότζης. Σε άλλο θέμα λέει ότι οι τράπεζες είναι πίσω από το 70% της αγοράς ακινήτων στους πλειστηριασμούς. Ακόμη λέει ότι τα βρήκαν ΗΠΑ-Τουρκία για τη Συρία.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” έχει τίτλο «Συνήφθη συμφωνία για το Brexit, ο Πρωθυπουργός ζητά έγκριση» και γράφει ότι η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας έτυχε της έγκρισης των ηγετών της ΕΕ, ωστόσο Εργατικοί και Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας λένε ότι θα την απορρίψουν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ελληνικά F16 πήραν μέρος σε άσκηση στην Κύπρο. Ακόμη γράφει ότι το ΥΠΕΣ δεν σχολιάζει τα διαβατήρια για συγγενείς του πρωθυπουργού της Καμπότζης.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» έχει τίτλο «Κήρυκας μίσους και διχόνοιας!» και γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχειρεί όξυνση στο εσωτερικό μέτωπο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στον αναπνευστήρα και ένα βήμα πριν τη διάλυση βρίσκονται τα δημόσια νοσηλευτήρια. Επίσης λέει ότι οδεύουμε ολοταχώς προς έκρηξη νέας φούσκας των ακινήτων.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Το Κυπριακό στο τραπέζι του διεθνούς πάρε-δώσε» γράφει ότι οι ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις στη Συρία επηρεάζουν άμεσα το Κυπριακό, από τη στιγμή που ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι η Τουρκία. Ακόμη, λέει ότι αυξημένη κατά 14% είναι η ροή στα κυριότερα μεταναστευτικά δρομολόγια τον Σεπτέμβριο. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι το ΔΝΤ υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για το ρυθμό επέκτασης της κυπριακής οικονομίας.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/10/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: