File photo: Ελληνικές εφημερίδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία αναφέρει ότι θα παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι παρανόμησε σε σχέση με τα διαβατήρια, η υπόθεση του πρόσφυγα Νικόλα Σκουρίδη που επανεγκαταστάθηκε στο σπίτι του στην κατεχόμενη Λάπηθο, η υπόθεση Σαουδάραβα που πολιτογραφήθηκε και αναφέρεται ότι συνδέεται με μετακινήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με ιδιωτικό τζετ, οι όροι που θέτει η Άγκυρα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η αλλαγή των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο, τα αναπτυξιακά έργα ύψους €600 εκατ. που φαίνεται να μην υλοποιούνται φέτος και η αύξηση του κόστους ενέργειας στην Κύπρο το 2020, λόγω των εκπομπών ρύπων από τα εργοστάσια της ΑΗΚ, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου της Κυριακής.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ένα κλικ που έγραψε ιστορία» περιγράφει την ιστορία του Νικόλα Σκουρίδη που διεκδίκησε το σπίτι του στην κατεχόμενη Λάπηθο και πλέον έχει εγκατασταθεί σε αυτό. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί ανάλυση για το κατά πόσο μπορεί η Τουρκία να αποκλεισθεί από την εξίσωση για τους υδρογονάνθρακες. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο σχεδιασμός των επόμενων βημάτων σε σχέση με την τριμερή στο Βερολίνο είναι θέμα του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Προεδρικό τζετ με Κύπριο Σαουδάραβα» γράφει ότι σε σχέση με τις πολιτογραφήσεις υπάρχει άλλη μια περίπτωση που ενδεχομένως να χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, αυτή του σεΐχη Abdulrahman Khalid Salen bin Mahfouz, ο οποίος πήρε διαβατήριο το 2016 μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του και συνδέεται με τις μετακινήσεις του Προέδρου με ιδιωτικό πολυτελές τζετ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το στοίχημα για τον Νίκο Αναστασιάδη είναι “κατά πόσο θα καταφέρει να αφήσει πίσω τον κακό εαυτό του και να κάνει επανεκκίνηση στη διακυβέρνηση του τόπου ή θα αφεθεί να βουλιάξει μέσα στο `μικρά` και τη διαφθορά”. Αλλού αναφέρεται σε κακοτεχνίες στους ανακαινισμένους θαλάμους του Νοσοκομείου Αθαλάσσας.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Αλλαγή χάρτη και ισορροπιών» γράφει ότι εξελίξεις ανατροπής ισορροπιών βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή, με την Τουρκία να επιδιώκει διαρκώς να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πολλά είναι τα εκατομμύρια που δαπανά κάθε χρόνο η Τουρκία προκειμένου να καταφέρει να περάσει τις θέσεις της εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε ένα από τα κύρια οικονομικά της θέματα η εφημερίδα γράφει ότι οι περισσότεροι πολίτες που είναι «φακελωμένοι» από το Τμήμα Φορολογίας δεν φορολογούνται.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στα συρτάρια αναπτυξιακά έργα €600 εκατ.» γράφει ότι περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα παραμένουν στα συρτάρια των Υπουργείων και πολλά απ’ αυτά δεν θα υλοποιηθούν, αφού οδεύουμε προς το τέλος του έτους. Αλλού γράφει ότι στα «μαχαίρια» βρίσκονται οργανωμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί, ενώ οι μαθητές δεν γνωρίζουν εάν θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην «Πρωτοβουλία 300,000 Δέντρα στη Λευκωσία» ενάντια στην κλιματική αλλαγή, την οποία ακολούθησαν μέσα σε λίγες μόνες μέρες ανάλογες πρωτοβουλίες από ομάδες ατόμων στη Λεμεσό και άλλες περιοχές.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Όροι που θέτει η Άγκυρα για τις διαπραγματεύσεις», αποκαλύπτει σχεδιάγραμμα που παρουσίασε στην ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ, Τούρκος διπλωμάτης, ενημερώνοντάς την πως η Άγκυρα αποδέχεται την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα λειτουργήσει υποβοηθητικά για την προετοιμασία ανεπίσημης πενταμερούς. Αλλού γράφει για την επανεγκατάσταση του πρόσφυγα Νικόλα Σκουρίδη στο χωριό του στην κατεχόμενη Λάπηθο ύστερα από 45 χρόνια. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ικανοποίηση από την πορεία της κυπριακής οικονομίας εξέφρασαν το ΔΝΤ και άλλοι παράγοντες κατά τις επαφές που είχαν στην Ουάσιγκτον ο Υπ. Οικονομικών και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» στο κύριο θέμα της φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τίτλο «”Παραιτούμαι αν παρανόμησα για τα διαβατήρια”», στην οποία αναφέρει πως προκαλεί να γίνει έρευνα για τον ίδιο και το πρώην δικηγορικό του γραφείο. Αλλού γράφει ότι επανέρχεται στο προσκήνιο ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, με αφορμή την υπό εξέλιξη συζήτηση στην ΕΕ για νέες αλλαγές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο μικροσκόπιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας βρίσκονται 50 γιατροί για καταχρήσεις.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα “Sunday Mail” με τίτλο στο κύριο της θέμα «Ο λογαριασμός για την ενέργεια θα εκτοξευτεί μέσα στο 2020» αναφέρει ότι έρχονται βαριά πρόστιμα από την ΕΕ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τους σταθμούς της ΑΗΚ μέσα στον επόμενο χρόνο. Αλλού γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετέχει στην υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον του ΕΔΑΔ για τα Βαρώσια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δημοσκόπηση δείχνει ευελιξία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα για το θέμα των εγγυήσεων.

ΚΥΠΕ
27/10/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: