Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις με το Brexit, η απόφαση για εκεχειρία στη βόρεια Συρία και οι κινήσεις της Άγκυρας, οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, οι παγοποιήσεις σε αναπτυξιακά έργα και ο θάνατος γυναίκας στην Πάφο ύστερα από πτώση από μπαλκόνι, είναι τα βασικότερα θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα. Όλες οι εφημερίδες φιλοξενούν συνεντεύξεις για θέματα της επικαιρότητας και αναλύσεις ειδικών.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Στον πάγο η οικοδομική ανάπτυξη» και γράφει ότι το Διοικητικό Δικαστήριο ακυρώνει για τυπικούς λόγους τα τοπικά σχέδια πολλών περιοχών και ότι το 2011 δεν κρατούνταν τα σωστά πρακτικά στο Υπουργικό. Αλλού αναφέρει ότι νέα ήττα υπέστη ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο και αναμένονται τώρα τα επόμενα βήματα και σε επίπεδο ΕΕ. Η «Α» αναφέρει ακόμη ότι η εισβολή στη Συρία απέδειξε ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται καν εγγυήσεις για να εισβάλει.

«Έστησαν παγίδα για νέα παράταση» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που γράφει ότι το Κοινοβούλιο στο ΗΒ δεν ψηφίζει Brexit αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για αποχώρηση. Αλλού αναφέρεται σε κρίσιμο τεστ για το αύριο του ΑΚΕΛ και ότι είναι θέμα ημερών η επιχειρηματολογία του Αντρου Κυπριανού υπέρ της ανανέωσης της θητείας του με τους Στέφανο Στεφάνου και Γιώργο Λουκαϊδη να μην φαίνεται να έχουν πρόθεση για αμφισβήτησή του. Ο «Π» σε άλλο ρεπορτάζ γράφει ότι η τουρκική επέμβαση φέρνει νέα δεδομένα στην περιοχή.

Με τίτλο στο κύριό του θέμα «Σουλτανάτο όλη η περιοχή» ο «Φιλελεύθερος» γράφει για σχέδιο Ερντογάν για επέκταση εδαφών και επιρροή της Τουρκίας από την Κύπρο ως τα Βαλκάνια την ίδια ώρα που οργιάζει το διπλωματικό παρασκήνιο στη Συρία. Αλλού αναφέρεται σε φορολογικές απαλλαγές και κίνητρα του κράτους τα έτη 2016 και 2017. Επίσης ο «Φ» γράφει για ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές για την ιατρική κάνναβη.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Νέο θρίλερ με το Brexit ξανά μετέωρο» και αναφέρει πως ταπεινωτική ήττα γνώρισε ο πρωθυπουργός που επιμένει ότι δεν διαπραγματεύεται παράταση. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Alexander College οι νέοι μας είναι εθισμένοι στο τζόγο. Επίσης η «Χ» φιλοξενεί δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ για το θέμα των πολιτογραφήσεων και τη στάση της Κυβέρνησης.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ με τίτλο στο κύριό της θέμα «Οι βουλευτές στηρίζουν την τροπολογία για παράταση στο Brexit» αναφέρεται στα διαδραματισθέντα χθες στο κοινοβούλιο του ΗΒ με την ψήφιση της τροπολογίας του βουλευτή Λέτουιν. Αλλού γράφει ότι δόθηκε άδεια για θεματικό πάρκο κοντά στον Ακάμα που υπολογίζεται να ανοίξει τις πύλες του το 2021. Επίσης η εφημερίδα αναφέρει πως οι βυθιζόμενοι κάδοι σκουπιδιών προκαλούν τεράστια δυσοσμία στην παλιά Λευκωσία.

Η «Καθημερινή της Κυριακής» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Πιέσεις για χαλαρώσεις στα ‘χρυσά διαβατήρια’» και αναφέρει πως υπάρχει έντονο παρασκήνιο για μείωση των ασφαλιστικών δικλίδων στο Πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων. Αλλού αναφέρεται στο φόβο της κατάρρευσης της εκεχειρίας στη Συρία και τις επιπτώσεις στην περιοχή. Επίσης η «Κ» αναφέρεται σε μια πενταμερή με ενισχυμένη συναντίληψη και υποβάθμιση της τριμερούς.

«Κόκκινος συναγερμός: Νέος ‘εποικισμός’ πλήττει τις ελεύθερες περιοχές» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Η Σημερινή της Κυριακής» που αναφέρεται σε αρνητική πρωτιά στην ΕΕ στη ροή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων. Αλλού αναφέρεται στις εξελίξεις στο Brexit και τις αντιδράσεις της ΕΕ. Επίσης η «Σ» φιλοξενεί δημοσκόπηση που καταδεικνύει ότι οι πολίτες δεν κατανόησαν το σχέδιο Εστία σε ποσοστό 67%.

ΚΥΠΕ – Κυριακή Χριστοδούλου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 20/10/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: