FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η τουρκική εισβολή στη Συρία, οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας και η γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση στα ανοικτά της Κύπρου, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Γαλλικές πολεμικές φρεγάτες στο ‘7’» γράφει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες μεγάλη γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση στα ανοιχτά της Κύπρου. Σε άρθρο-ανάλυση που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας αναφέρεται ότι η Ρωσία παίζει στη Συρία το ίδιο παιχνίδι που έπαιξε στην Κύπρο το 1974. Αλλού γράφει ότι οι πρώτες κυρώσεις από πλευράς ΟΑΥ σε γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ είναι γεγονός.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Οι Ευρωπαίοι βλέπουν Συρία πριν από την ΑΟΖ» και γράφει ότι καθοριστική προς την κατεύθυνση της λήψης αποφάσεων είναι η εβδομάδα που μπαίνει ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η εφημερίδα φιλοξενεί στην πρώτη της σελίδα συνέντευξη με την υπουργό Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου υπό τον τίτλο «αλλάζει η φιλοσοφία για τις μεταφοράς». Αλλού γράφει ότι η Γιούλα Πιτσιάλη καταγγέλλει ότι τα σχολεία μας είναι αφιλόξενα για τα παιδιά με αναπηρίες.

Ο «Φιλελεύθερος» έχει τίτλο «Πατέντα για όλη την περιοχή» και γράφει ότι η Τουρκία επιβάλλει τετελεσμένα δια της ισχύος εφαρμόζοντας σχεδιασμούς. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα αποκαλύπτει την επιστολή της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι προς τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδσουλίδη για την Αμμόχωστο και γράφει ότι οι δεσμεύσεις Μογκερίνι αποτελούν υποθήκη για τον διάδοχό της. Αλλού δημοσιεύεται συνέντευξη του Στέλιου Χατζηιωάννου, ο οποίος εκφράζει έκπληξη με τα ποσοστά όσων θέλουν και όσων δεν θέλουν λύση.

Η “Χαραυγή” υπό τον με τίτλο «Διέξοδος μόνο μέσω Πλαισίου Γκουτέρες» φιλοξενεί συνέντευξη του Τουμάζου Τσιελεπή, ο οποίος εκτιμά ότι δεν είναι δύσκολο να προχωρήσει η συμφωνία στους όρους αναφοράς αν υπάρχει η πολιτική βούληση. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα κάνει λόγο για εκκωφαντική απουσία πολιτικών στήριξης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ενώ το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας του ΠΣΕ στη Λευκωσία, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην χρεοκοπία της Thomas Cook και στις επιπτώσεις που αυτή έχει στους γονείς των 9,000 περίπου χιλιάδων φοιτητών που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και που θέλουν να βρουν πτήσεις για τα παιδιά τους ενόψει των Χριστουγέννων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην γαλλοκυπριακή ναυτική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφέρεται, επίσης, πρωτοσέλιδα στην εκδήλωση για τα Παιδιά του Ραδιομαραθώνιου, στο Προεδρικό Μέγαρο, δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Καθημερινή» υπό τον τίτλο «ΗΠΑ και Ρωσία στη μοιρασιά δίνουν και ρόλο στην Τουρκία» γράφει ότι σαν έτοιμος από καιρό ο Ερντογάν εισέβαλε στη Συρία μόλις εμφανίστηκε το τουίτ του Ντόναλτ Τραμπ, ότι μετακινεί τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία. Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια. Αλλού αναφέρεται στις διεργασίες στο Κυπριακό και γράφει ότι χωρίς τριμερή, πάει για σύνταξη η Λουτ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή» δημοσιεύει στο κύριο του θέμα φωτογραφία του Ερντογλαν και υπό τον τίτλο «Ανενόχλητος σφάζει στη Συρία, εισβάλλει στην ΑΟΖ, μοιράζει το Αιγαίο» γράφει ότι θα δοθεί μάχη στις Βρυξέλλες για επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι σε τροχιά κατασκευής βρίσκεται το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο για τη σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Σε άλλο θέμα από την πρώτη σελίδα η εφημερίδα γράφει ότι αυξάνονται ραγδαία και στην Κύπρο τα υπέρβαρα παιδιά.

ΚΥΠΕ
13/10/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: