Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για την κατάσταση στο εσωτερικό μέτωπο που κάνει λόγο για «θρύψαλα από τα πολεμικά ανακοινωθέντα των κομμάτων», ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα με βάση του «πληρώνω όσο πετώ», οι παράνομες και νόμιμες επεμβάσεις σε κοίτες ποταμών που οδηγούν σε πλημμύρες και καταστροφές και οι πρακτικές τραπεζών να αγοράζουν όσα ακίνητα μένουν απούλητα στους πλειστηριασμούς, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Θρύψαλα το εσωτερικό μέτωπο» γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υποδεικνύει με έκδηλη ανησυχία και αγωνία ότι σε μια φάση που η Τουρκία κορυφώνει τις παράνομες ενέργειες της σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο και το κυπριακό παραμένει σε τέλμα, το εσωτερικό μας μέτωπο γίνεται καθημερινά «θρύψαλα από τα πολεμικά ανακοινωθέντα των κομμάτων» και διαχέεται παντού «τοξικό κλίμα». Αλλού γράφει ότι «μετά τη νέα ήττα του στο Βρετανικό κοινοβούλιο, για Brexit εδώ και τώρα, παίζει με τα νεύρα όλων ο Τζόνσον». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε συνέντευξη του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ Χριστόδουλου Καϊσή, ο οποίος λέει ότι σταδιακά θα εξαλειφθούν οι όποιες στρεβλώσεις στο ΓεΣΥ.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Καθολική εφαρμογή του «πληρώνω όσο πετώ»» γράφει ότι την εγκαθίδρυση ενός ενιαίου συστήματος «πληρώνω όσο πετώ» προωθεί μεταξύ άλλων η κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής για τη διαχείριση στην πηγή των αστικών αποβλήτων. Αλλού γράφει ότι ο ακαθάριστος ετήσιος μισθός του Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει ο υψηλότερος μεταξύ των αξιωματούχων που πληρώνονται από το κρατικό μισθολόγιο. Όμως όσον αφορά τον «καθαρό» ετήσιο μισθό κατατάσσεται τέταρτος στη σειρά με διαφορά 15 χιλ. ευρώ από τον γενικό εισαγγελέα, τον πρόεδρο και δικαστές του Ανωτάτου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην τελετή αποφοίτησης των 143 Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων παιδιών που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα προγράμματα του Cyprus Friendship Program.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Εκτρέπουν ποτάμια σε σπίτια» γράφει ότι δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι επειδή κάποιοι παρενέβησαν παράνομα και κατόπιν έκδοσης αδειών «ανάπτυξης» σε κοίτες ποταμών προκαλώντας μείωση της ικανότητας τους να μεταφέρουν το νερό, το οποίο υπερχειλίζει προκαλώντας ζημιές και απειλώντας ανθρώπινες ζωές. Αλλού γράφει ότι τα παγκάκια της πλατείας Ελευθερίας χρειάζονται «σπατουλάρισμα» ή και τρίψιμο αν δεν επιθυμούν οι ιθύνοντες να φαίνονται οι ατέλειες που προκλήθηκαν κατά τη χύτευση τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από μία κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στη βορειοανατολική Συρία, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι ενεργούν για να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Περιουσίες 3 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια» γράφει ότι οι τράπεζες επιστρατεύουν ακραίες επιθετικές πρακτικές για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού αγοράζουν όσα ακίνητα μένουν απούλητα στους πλειστηριασμούς, περιλαμβανομένου πρώτων κατοικιών που εμπίπτουν στα κριτήρια του «Εστία». Αλλού γράφει ότι μια στις τέσσερις επιχειρήσεις στην άλλοτε φημισμένη Στασικράτους έβαλε λουκέτο λόγω των έργων ανάπλασης αφού ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 60-80%. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αντιδράσεις από τη μελέτη για τις συνενώσεις των Δήμων. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σύντομα κατόπιν σκληρών και παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/10/2019

Το Κόκκινο Ποτάμι: O Mίλτος αναχωρεί για το Παρίσι και αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σύννεφα στη σχέση του με την Ιφιγένεια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: