Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Εφημερίδες της Κύπρου. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Οι διπλωματικές διεργασίες και οι ναυτικές ασκήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, η τοποθέτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την εισβολή σε Συρία και Κύπρο και η αντίδραση της Τουρκίας και όσων την υποστηρίζουν στα κατεχόμενα, η ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στην 39η αντικατοχική πορεία Μόρφου και η εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Διώξτε τον!» αναφέρεται στις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ότι ανεξαρτήτως αν η εισβολή του 1974 ονομάστηκε «Ειρηνευτική Επιχείρηση» και η σημερινή στη Συρία «Πηγή Ειρήνης» πρόκειται για πολέμους που τρέχουν αίμα και όχι νερό και τις οργίλες αντιδράσεις στην Τουρκία με τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν να του υποδεικνύει ότι «ξεπέρασε τα όρια του» και να καλεί τους ομοεθνείς του να του δώσουν την «απάντηση που χρειάζεται» και «ένα μάθημα». Αλλού αναφέρεται στην διαβεβαίωση που έδωσε ο Πρόεδρος Ανατασιάδης μιλώντας στην 39η αντικατοχική πορεία Μόρφου ότι ήταν και είναι πάντοτε έτοιμος να προσέλθει στον διάλογο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων στη Λεμεσό με την υποψία κομπίνας σε βάρος του δημοσίου σε σχέση με άστεγους.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ο Ακιντζί ως Κύπριος ο Ταγίπ ως δικτάτορας» γράφει ότι την έντονη αντίδραση της Τουρκίας και όσων την υποστηρίζουν στα κατεχόμενα, προκάλεσε η τοποθέτηση Ακιντζί για την εισβολή σε Συρία και Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ειδική ομάδα λειτουργών του ΟΑΥ ελέγχει δειγματοληπτικά απαιτήσεις επιρρεπείς σε κατάχρηση ενώ αρχές του 2020 τίθενται νέοι κανόνες για περιορισμό των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από τους πλέον σοβαρούς δημοσιονομικούς κινδύνους είναι η τρύπα σε χορηγήσεις κυβερνητικών δανείων και σε κρατικές εγγυήσεις λόγω ελλιπούς εποπτείας στο παρελθόν αλλά και επειδή οι εξασφαλίσεις των κόκκινων πλέον δανείων ήταν ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Φρεγάτες και διπλωματία» γράφει ότι σε δύο ταμπλό κινείται η Λευκωσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης – το ένα ταμπλό είναι αυτό της διπλωματίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνέρχεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και το άλλο είναι το στρατιωτικό, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιεί σειρά ναυτικών ασκήσεων εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού γράφει ότι 785 τζιχαντιστές κατάφεραν να δραπετεύσουν από ένα στρατόπεδο στο οποίο και κρατούνταν στη Συρία, μετά από βομβαρδισμούς τουρκικών δυνάμεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με υπερωριακή απασχόληση και με αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες χωρομέτρες το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει τις προσπάθειες για περιορισμό του τεράστιου όγκου εργασίας που ταλανίζει το Τμήμα Κτηματολογίου.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Στριμωγμένος εκτραχύνεται ο Πρόεδρος» γράφει πως αντί να μέμφεται εαυτόν ο Πρόεδρος, αφού οι χειρισμοί του οδήγησαν το Κυπριακό σε τέλμα και σε αδιέξοδα ξεσπά κατά του ΑΚΕΛ επιβεβαιώνοντας ότι και είναι και νιώθει στριμωγμένος. Χθες κατά την πορεία των Μορφιτών και μη αντέχοντας τη γενικότερη κριτική που ασκείται, ο κ. Αναστασιάδης επιτέθηκε στο ΑΚΕΛ και επανέλαβε μεταξύ άλλων, πως είναι αποφασισμένος να εργαστεί για τη λύση, «αλλά όχι την όποια λύση». Αλλού γράφει ότι εισήχθηκαν 30 χιλιάδες τόνοι μπάζα για επεξεργασία στις εγκαταστάσεις του μεταλλείου στη Σκουριώτισσα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οριστική συμφωνία για ανταλλαγή της γης της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής επήλθε μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Μητρόπολης Κιτίου, όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα, ο νέος Μητροπολίτης Νεκτάριος.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/10/2019

Φάλαγγα αμάχων και δημοσιογράφων χτύπησε η τουρκική αεροπορία: 10 νεκροί [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: