Ο Τράμπ στο “κλουβί του διαβόλου”: Ισχυρές κυρώσεις στην Τουρκία η μόνη του επιλογή…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνεται στους οπαδούς του στην πόλη Λέικ Τσάρλς της Λουϊζιάνα. EPA, LARRY W. SMITH
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Χωρίς αμφιβολία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, κλείδωσε τον εαυτό του μέσα σε ένα κλουβί, το «κλουβί του διαβόλου», και έχασε το …κλειδί.

Δεν μπορεί να εξέλθει διότι βάλλεται από παντού για τα τεράστια λάθη που έχει διαπράξει τα τρία χρόνια της προεδρικής του θητείας.

  • Το μεγαλύτερο αποδεικνύεται το «πράσινο φως» που έδωσε στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία και να εξολοθρεύσει τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής. Ο κ. Τραμπ εγκλημάτησε εναντίον των μαχητών των YPG και πρέπει να ντρέπεται. Με την πράξη του ντρόπιασε και τον αμερικανικό λαό, που στην πλειοψηφία του παλεύει για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Χθες, υπό την πίεση των νομοθετών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της αμερικανικής κοινής γνώμης, αναγκάστηκε να φωνάξει στο Λευκό Οίκο τον υπουργό Οικονομικών, Μνούτσιν τον οποίο εξουσιοδότησε να ετοιμάσει ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που θα συμπεριλαμβάνει τον κ. Ερντογάν και όσους Τούρκους αξιωματούχους συμμετείχαν στο αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον των Κούρδων.

Είναι πλέον η μοναδική του επιλογή για να εξιλεωθεί για την απαράδεκτη στάση του, απέναντι στους πιο πιστούς συμμάχους που διαθέτει η Αμερική σε όλο τον κόσμο. Η αμερικανική υπερδύναμη μπήκε στο στρατηγικό παιγνίδι της Συρίας χάρη στους Κούρδους. Και ο κ. Τραμπ τους πρόδωσε. Αντί να τους επιβραβεύσει που νίκησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, επέλεξε τον σφαγέα Ερντογάν, χάρισε τη Συρία στη Ρωσία και το Ιράν, και τους άφησε αβοήθητους απέναντι σε μία χώρα που τους μισεί μέχρι θανάτου.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, λοιπόν, πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά του όπως γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Πέρυσι, με 2-3 μικρές κινήσεις γονάτισε την τουρκική οικονομία. Και ο Ερντογάν συνετίστηκε. Το ίδιο πρέπει να γίνει και τώρα.

  • Ο κ. Μνούτσιν δήλωσε χθες ότι ο κ. Τραμπ τον εξουσιοδότησε μαζί με άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους να καταρτίσουν ένα σχέδιο “πολύ σημαντικών νέων κυρώσεων” σε βάρος της Τουρκίας. Μέχρι χθες το βράδυ δεν ενεργοποιήθηκαν οι κυρώσεις επειδή άφησαν ένα παράθυρο στην αμερικανική διπλωματία να δράσει.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Ερντογάν δεν πρόκειται να συνετιστεί. Βρίσκεται μέσα σε μία άνευ προηγουμένου εθνικιστική παράκρουση και πιστεύει ότι είναι άτρωτος επειδή νομίζει ότι ελέγχει τον κ. Τραμπ. Μέχρι σήμερα του «βγαίνει». Ο Αμερικανός πρόεδρος τον διασώζει, επειδή έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στην Τουρκία. Αλλά για πόσο; Η Αμερική βράζει. Το αμερικανικό στρατιωτικό, πολιτικό και διπλωματικό κατεστημένο είναι εκτός εαυτού. Έχει ξεχειλίσει η οργή τους. Ο κ. Τραμπ είναι μόνος του. Την ίδια στιγμή οι αποκαλύψεις για το θέμα της Ουκρανίας είναι καταιγιστικές. Ότι και να κάνει δεν θα μπορέσει να διασωθεί. Αυτό είναι το συμπέρασμα και αξιωματούχων του κόμματος του. Η προδοσία των Κούρδων ήταν το αποκορύφωμα της αμετροέπειας και των τραγικών λαθών του.

Πρέπει να υπογράψει αμέσως το εκτελεστικό διάταγμα που θα επιτρέπει την εφαρμογή των ισχυρών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Ο κ. Μνούτσιν, μετά τη συνάντησή τους, είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «προτίθεται να υπογράψει διάταγμα για να μεταπείσει την Τουρκία από οποιαδήποτε συνέχιση της στρατιωτικής της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία”. Τώρα είναι η ώρα να το πράξει πριν σκοτωθούν και άλλοι Κούρδοι.

  • Ο υπουργός Οικονομικών, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για «πολύ αυστηρές κυρώσεις». Είπε ότι «μπορούμε να εξουδετερώσουμε την τουρκική οικονομία, αν κριθεί αναγκαίο». Βαριά κουβέντα και προφανώς γνωρίζει τι λέει. Ξέρει την ισχύ της Αμερικής όταν αποφασίσει να δράσει.

Έκανε και κάτι άλλο: «Προειδοποιούμε», είπε ο κ. Μνούτσιν, «τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ότι μπορεί να υπάρξουν κυρώσεις”.

Η απειλή του δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί με καλύτερα λόγια. Έφτασε η ώρα των αποφάσεων. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεκλειδώσει ο κ. Τραμπ το «κλουβί του διαβόλου» στο οποίο κλειδώθηκε μόνος του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο Τραμπ: Πλήρης ο έλεγχος;


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: