Η ΕΝΙ θύμα για δεύτερη φορά της τουρκικής τρομοκρατίας: Φοβούνται να κάνουν γεωτρήσεις

File Photo: Το γεωτρύπανο Saipem 12000 που χρησιμοποίησε η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ στην προηγούμενη της προσπάθεια να κάνει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Photo via Twitter, Georgios Lakkotrypis




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια εταιρεία, όπως η ιταλική ΕΝΙ, πριν δραστηριοποιηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ είχε ενώπιον της όλα τα δεδομένα. Και σε σχέση με τα ενδεχόμενα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αλλά και την  πιθανή αντίδραση της κατοχικής Τουρκίας. Άλλωστε η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει ποτέ να προειδοποιεί αλλά και να προκαλεί.

  • Πρώτο δείγμα της αδυναμίας της ΕΝΙ να διαχειριστεί την τουρκική επιθετικότητα ήταν τον Ιανουάριο του 2018 όταν το γεωτρύπανο της εταιρείας κατευθυνόμενο στο αδειοδοτημένο από αυτήν θαλασσοτεμάχιο 3, σταμάτησε μπροστά στις τουρκικές φρεγάτες. Το γεωτρύπανο αποχώρησε και η ιταλική κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην τουρκική πρόκληση σε βάρος της εταιρείας της. Επί της ουσίας οι Ιταλοί έβαλαν «την ουρά στα σκέλια», αποχώρησαν και στη συνέχεια σώπασαν.

Αυτή η εξέλιξη οδήγησε την Κυπριακή Δημοκρατία να προωθήσει την επέκταση της παρουσίας της γαλλικής Total στην κυπριακή ΑΟΖ με τη συμμετοχή της σε θαλασσοτεμάχια, τα οποία είχαν αρχικά αδειοδοτηθεί στην ΕΝΙ. Οι δυο εταιρείες έχουν προχωρήσει σε συνεργασία σε μια σειρά θαλασσοτεμάχια με πρόσφατα το 7. Σε αυτό, δηλαδή,  που έχει αργότερα εισβάλει η Τουρκία με το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και μέχρι στιγμής παρακολουθούμε την χλιαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα των χωρών εταιρείες των οποίων δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χθες ο επικεφαλής του ιταλικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου EΝΙ, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, με δηλώσεις του  προκάλεσε ερωτηματικά αλλά και ενόχληση στη Λευκωσία. Βασικά με τη δημόσια τοποθέτηση του άφησε να εννοηθεί πως λόγω των τουρκικών προκλήσεων, της εισβολής της κατοχικής δύναμης στο αδειοδοτημένο τους θαλασσοτεμάχιο, δεν θα γίνουν γεωτρήσεις. Δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο κ. Κλάουντιο Ντεσκάλτσι μιλούσε εκ μέρους της δικής του εταιρείας ή εξέφραζε και την γαλλοϊταλική κοινοπραξία.

  • Συγκεκριμένα, δήλωσε στο περιθώριο μιας βράβευσης από την ΕΝΙ, πως δεν ανησυχεί για την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ», το οποίο ειρήσθω εν παρόδω συνοδεύεται και από πολεμικά πλοία. Την ίδια ώρα, όμως,  έσπευσε να επισημάνει πως «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις… Σίγουρα δεν θέλω να ξεσπάσουν πόλεμοι για να κάνω γεωτρήσεις».

Οι εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρείας στη Λευκωσία κλήθηκαν στο υπουργείο Ενέργειας για διευκρινίσεις. Ό,τι και να αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΕΝΙ  είναι σαφές πως εκείνο που έχει αναφέρει ο αρμοδιότερος δείχνει πως η Τουρκία έχει καταφέρει να τρομοκρατήσει, για μια ακόμη φορά, τους Ιταλούς. Αυτό ήθελε να πράξει η Άγκυρα, να σταματήσει δηλαδή το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πόσο θα τα καταφέρει η κατοχική Τουρκία αυτό θα φανεί πρωτίστως από τη στάση των εταιρειών, αλλά και των χωρών από τις οποίες προέρχονται.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Ο Ερντογάν έριξε στο παρελθόν μαύρο στο Twitter: Τώρα μέσω αυτού κήρυξε τον πόλεμο!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: