Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει την ΕΕ δήλωσε για Σκόπια ο Πέτσας: Τι είπε για προανακριτική

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
«Η κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής. Η Βουλή έχει διαδικασίες. Οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν χθες στην προανακριτική επιτροπή είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Επομένως, η κυβέρνηση δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας την απόφαση της προανακριτικής για τη Novartis, να εξαιρέσει από μέλη της τον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τον Παύλο Πολάκη.

«Εμείς αυτό που θέλουμε, και αναφέρομαι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι να δώσουμε βήμα στους μάρτυρες, όπως είναι ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος, όχι να τους φιμώσει. Και χαρακτηρισμοί όπως αυτοί που ακούστηκαν, επιστρέφονται γιατί δεν έχουν καμία σχέση με το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Περιμένουμε όλα τα κόμματα να δείξουν σοβαρότητα στην προανακριτική επιτροπή ώστε αν υπάρχουν στοιχεία να διερευνηθούν και αν δεν υπάρχουν να πούμε ευθαρσώς ότι δεν υπήρχαν. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί, εκ προοιμίου, πρέπει να καταφεύγουμε σε χαρακτηρισμούς για να τορπιλίσουμε το κλίμα και να αποπροσανατολίσουμε τη συζήτηση» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το εάν ανησυχούν την Αθήνα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σύμφωνα με τις οποίες αδυνατεί να εφαρμόσει τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός πάντα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τονίζει ότι η χώρα μας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, γιατί είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεχίσει να κάνει η ελληνική πλευρά.

Επίσης, παρέπεμψε στην απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, χθες, στον κ. Ζάεφ. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει υπογραφεί και κυρωθεί, αν και η ΝΔ έκανε ως αντιπολίτευση τα πάντα για να μη συμβεί αυτό και προειδοποιούσε ότι υπήρχαν ετεροβαρή σημεία, όπως το ζήτημα της εφαρμογής του erga omnes. Σημείωσε ότι ήδη έχουν παραχθεί τετελεσμένα πολιτικά και νομικά, όπως η είσοδος της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα όπως είπε «να έχουμε θυσιάσει και να μην έχουμε χτίσει πάνω στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου».

Ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, χαρακτήρισε θετικό ότι υπάρχει στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφορά ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα μέσα στους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση πριν την άνοιξη και κατέληξε λέγοντας: «Επομένως, εδώ είμαστε να υποστηρίξουμε αυτό που λέμε, διότι πραγματικά τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων».

Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα και τα σχολικά βιβλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πάνω στα όσα συζητήθηκαν με τους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, χτίζει η κυβέρνηση τη δική της θέση, καθώς η προστασία των μακεδονικών προϊόντων, ειδικά, είναι ένα από τα βασικά ζητήματα τα οποία θέλει να βελτιώσει σε σχέση με τη συμφωνία.

Για τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και την αναγγελία της απόφασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «οι τελευταίες πρωτοβουλίες Καμμένου Κοτζιά και Τσίπρα μας οδήγησαν εδώ, να λέει αυτός που τις υπέγραψε ότι δεν θα τα τηρήσει. Δε θέλω να φανταστώ πώς θα είναι οι επόμενες πρωτοβουλίες, ευτυχώς δεν είναι στην κυβέρνηση».

Ο κ. Πέτσας προανήγγειλε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όσον αφορά την κατασκευή νέου κέντρου ταυτοποίησης και τη μετεγκατάσταση οικογενειών με προσφυγικό προφίλ, πάντα, όπως είπε, σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Πέτσας, στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι αύριο, Πέμπτη, στις 11.00, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως είπε, στην ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκεται ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου.

Συγκεκριμένα πρόκειται να συζητηθούν μεταξύ άλλων:

-Η κατάρτιση -στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας των κομμάτων- του νομοσχεδίου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

-Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

-Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit, που πήρε -όπως είναι γνωστό- νέα αναβολή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

-Η επιλογή προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αύριο το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Βουλή για την ψήφιση του νόμου περί διεθνούς προστασίας, που αφορά, πρωτίστως, στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός θα είναι στη Βουλή για την «Ώρα του Πρωθυπουργού» ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία το κόμματος. Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της 4ης Ευρω-αραβικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ξένους ηγέτες και συμμετέχει σε διεθνή fora για να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο». Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, οι δύο ηγέτες εστίασαν στην επικείμενη, από την 1η του χρόνου, ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κροατία. Συζητήθηκαν επίσης διμερή ζητήματα, όπως η σύνδεση των δύο χωρών μέσω Ηγουμενίτσας, καθώς και έργα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία εμπλέκονται ελληνικές επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις.

Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τη δέσμευση της αλβανικής πλευράς να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού/απογραφής που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Επιπλέον, σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία για αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του, παρά την απογοήτευσή της από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα.

Και αυτό, γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Τέλος, απηύθυνε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό πρόσκληση επίσκεψης στην Αλβανία την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε.

Στη συνάντηση με την πρωθυπουργό της Σερβίας τονίστηκαν οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους. Επιβεβαιώθηκε επίσης η κοινή πρόθεση για την πραγματοποίηση, το επόμενο διάστημα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία, όπως είπε ο κ. Πέτσας, να επαναλάβει ότι η χώρα μας έχει διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο στην ευρωπαϊκή της πορεία της Σερβίας και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να το πράττει.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα του Αραβικού κόσμου που απασχολούν και την Ελλάδα, από την ασφάλεια στην περιοχή, μέχρι την οικονομική συνεργασία. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία, στην Λιβύη και στην Παλαιστίνη, ενώ αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Σήμερα το πρωί, στις 10 η ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων για την πορεία του Κυπριακού και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της τριμερούς -μεταξύ του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί- την οποία έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στις 25 Νοεμβρίου 2019, για το Κυπριακό.

«Η σημερινή συνάντηση έρχεται σε συνέχεια των τακτικών επαφών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο, στις οποίες ο πρωθυπουργός εκφράζει πάντα τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνω, ότι στο ίδιο πνεύμα, οι δυο ηγέτες δείπνησαν χθες το βράδυ με τις συζύγους τους στο σπίτι του πρωθυπουργού» είπε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε και σε ενημέρωση αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, την Παρασκευή. Όπως είπε, «πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του πρωθυπουργού να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, ως χώρα αυτοπεποίθησης και προοπτικής». Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα «άμεσοι στόχοι του πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών, η ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη».

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στους συνομιλητές του τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται. Ιδίως, μάλιστα, στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών. Στα logistics και τις εμπορικές μεταφορές, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Και βέβαια στον τουρισμό και την αγορά ακινήτων, όπου ήδη εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα Golden Visa. Σημειώνεται ότι, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, Κινέζοι πολίτες είχαν πάρει το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ.

«Ο πρωθυπουργός -όπως σε όλες τις επαφές του με ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας- επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Ανακτά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Βελτιώνει -με την μείωση των φόρων και την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων- το επενδυτικό περιβάλλον. Προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της, τις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει, τον μεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή, μεσογειακή ομορφιά της», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 60 ελληνικών επιχειρήσεων από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει στις 4 Νοεμβρίου Business Forum, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί βέβαια και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στο CIIE 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Nα προβληθεί η εικόνα μιας Ελλάδας που κοιτάζει τον κόσμο με αυτοπεποίθηση, τόνισε ο Μητσοτάκης

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal