Η εισβολή του Ερντογάν στη Συρία εκθέτει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Ευρώπης

Μία γυναίκα περνά μπροστά από το πορτραίτο του Ταγίπ Ερντογάν στην πόλη Akcakale, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. EPA, ERDEM SAHIN




Ο πολιτικός αναλυτής και ερευνητής Ali Bakeer, υπογράφει άρθρο στην ιστοσελίδα του Al Jazeera με τίτλο: «Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία εκθέτει τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της Ευρώπης».

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις καταδικάζουν την Τουρκία για την επιχείρηση στη Συρία, αλλά κάνουν τα στραβά μάτια για τα εγκλήματα της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

(…) Ο τούρκος Πρόεδρος κατέστησε σαφές στους δυτικούς εταίρους της χώρας του ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει στις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) να διατηρήσουν τον έλεγχο στη ΒΑ Συρία. Επίσης, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσει την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες να μην χρησιμοποιήσουν τις ΜΠΛ σαν υποκατάστατο για τον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και την Εγγύς Ανατολή. Ωστόσο, δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις και οι προειδοποιήσεις του. Και τελικά, η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατέστη αναγκαία, ένα ζήτημα αυτοάμυνας.

Αλλά, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση, οι ευρωπαίοι εταίροι της Τουρκίας ενήργησαν σαν να ήταν αυτή η κίνηση μια παρορμητική ενέργεια βίας εναντίον των Κούρδων της Συρίας. (…) Αν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα ευρύ εμπάργκο όπλων, την περασμένη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία, ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Στη συνέχεια προέβησαν σε απειλές για περαιτέρω κυρώσεις, στη συνάντηση της 17ης και 18ης Οκτωβρίου. Η ταχεία αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, εκθέτει την υποκρισία των 28 κ-μ όσον αφορά την προστασία της «ασφάλειας και της σταθερότητας» στη Μέση Ανατολή.

Οι ίδιες χώρες που πρόσφατα επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία επειδή επιτέθηκε στις ΜΠΛ δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα στο πωλούν όπλα σε μια χώρα σαν τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο στην Υεμένη και τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων πολιτών.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έδωσε τα πάντα στον Ταγίπ Ερντογάν και ως αντάλλαγμα πήρε ένα μπακλαβά!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: