Δασμούς στην Ε.Ε. επέβαλε ο Τραμπ μετά την απόφαση της ΠΟΕ: Mε αντίμετρα απειλεί η Ευρώπη

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με τον Φινλανδό ομόλογό του, Sauli Niinista. EPA, SHAWN THEW




Από τις 18 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλλει δασμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απόφαση που πάρθηκε μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Σύμφωνα με το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης θα επιβληθούν δασμοί ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, σε προϊόντα εισαγόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι δασμοί αναμένεται να επιβληθούν τόσο σε εξαρτήματα αεροσκαφών όσο και σε είδη πολυτελείας και σε οστρακοειδή. Το πράσινο φως έδωσε στην Αμερική ο ΠΟΕ, που το 2011 απεφάνθη ότι τόσο η Airbus όσο και η Boeing είχαν λάβει κρατικές επιχορηγήσεις.

Σημειώνεται ότι μετά τη δημοσίευση σήμερα της απόφασης του ΠΟΕ σχετικά με το ποσό των αντιμέτρων που επιτρέπεται να ενεργοποιήσουν οι ΗΠΑ στη διαμάχη για την Airbus, εντός του ΠΟΕ η ΕΕ κάλεσε εκ νέου τις ΗΠΑ για μια δίκαιη διευθέτηση προειδοποιώντας όμως ότι “αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν εγκεκριμένα αντίμετρα, θα ωθήσουν την ΕΕ σε μια κατάσταση όπου δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να κάνουμε το ίδιο”, όπως δήλωσε σήμερα η Επίτροπος για το Εμπόριο Cecilia Malmström.

Συγκεκριμένα, η Επίτροπος προειδοποίησε εκ μέρους της ΕΕ πως “η αμοιβαία επιβολή αντιμέτρων θα προκαλούσε ζημιές μόνο στις επιχειρήσεις και τους πολίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και θα έβλαπτε το παγκόσμιο εμπόριο και την ευρύτερη αεροπορική βιομηχανία σε μια ευαίσθητη στιγμή”.

Προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι ο ΠΟΕ “στην παράλληλη υπόθεση Boeing, θα αποδώσει στην ΕΕ εξίσου, σε μερικούς μήνες, δικαιώματα για αντίμετρα έναντι των ΗΠΑ λόγω της συνεχιζόμενης παράλειψης συμμόρφωσης των ΗΠΑ αυτή τη φορά με τους κανόνες του ΠΟΕ”. Υπενθυμίζεται ότι “ένας προκαταρκτικός κατάλογος των προϊόντων των ΗΠΑ που θα ληφθούν υπόψη για αντισταθμιστικά μέτρα δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο”.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει την απόφαση της ειδικής ομάδας διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην υπόθεση Airbus και το επίπεδο των πιθανών αντιμέτρων.

“Παραμένουμε στην άποψη ότι ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει εξουσιοδότηση από το όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, η επιλογή της εφαρμογής αντιμέτρων τώρα θα είναι κοντόφθαλμη και αντιπαραγωγική”, προειδοποιεί η Cecilia Malmström, υπενθυμίζοντας ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ βρέθηκαν υπαίτιες από το σύστημα επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ για τη συνέχιση της παροχής ορισμένων παράνομων επιδοτήσεων στους κατασκευαστές αεροσκαφών τους.

“Η Κομισιόν ενημέρωσε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί τους για μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση για τις αντίστοιχες αεροναυπηγικές μας βιομηχανίες”, σημειώνει. “Ο τομέας των αεροσκαφών είναι μεταξύ των πλέον πολύπλοκων βιομηχανιών στον κόσμο, από την άποψη της ανάπτυξης, της παραγωγής και της χρηματοδότησης και η ιδιαιτερότητα του τομέα απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα, έτσι ώστε όλοι οι παράγοντες να ανταγωνίζονται ισότιμα”, τονίζει η Cecilia Malmström.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η ΕΕ έχει κοινοποιήσει, μόλις τον Ιούλιο, συγκεκριμένες προτάσεις με τις ΗΠΑ για ένα νέο καθεστώς επιδοτήσεων αεροσκαφών και μια μελλοντική πορεία για τις υφιστάμενες υποχρεώσεις συμμόρφωσης και στις δύο πλευρές. Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν, σύμφωνα με την Επίτροπο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Ενδεχόμενη οικονομική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη Γερμανία, δηλώνει ο Σολτς

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: