Απερίφραστη καταδίκη της Ε.Ε. στην Τουρκία για Συρία και ΑΟΖ: Έρχονται και οι κυρώσεις

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν (Α) ομιλεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι (Δ) κατά την έναρξη της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., Λουξεμβούργο, Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019. EPA, JULIEN WARNAND




Τη σφοδρή καταδίκη της για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία εξέφρασε σήμερα Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα προετοιμάζει κυρώσεις εναντίον των παράνομων γεωτρήσεων που πραγματοποιούνται από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, σύμφωνα με κοινή δήλωση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.

  • «Η ΕΕ καταδικάζει τη στρατιωτική δράση της Τουρκίας, η οποία θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια του συνόλου της περιφέρειας» και συμφώνησε να υιοθετήσει «περιοριστικά μέτρα με στόχο τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή ενέχονται στις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», διευκρινίζεται στις δηλώσεις που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το Reuters, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύθηκαν επίσης να αναστείλουν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όμως δεν επέβαλαν στη χώρα το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που επεδίωκαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Το Συμβούλιο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, αναφέρει σε δήλωσή του πως η στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία έχει «δραματικές συνέπειες» και επισημαίνει πως μερικές χώρες της ΕΕ έχουν σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στη χώρα αυτή.

  • Αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ, η Ε.Ε. προχωρά στην προετοιμασία «περιοριστικών μέτρων» έναντι ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου. Ειδικότερα, στα συμπεράσματα της σημερινής συνόδου, επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Επιπλέον, το συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».

«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Της ανταποκρίτριας Χρ. Βασιλάκη

Στο τραπέζι κυρώσεις και εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από την Ευρώπη: Συνεδριάζουν οι Υπ.Εξ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: