Η δραχμή και τα φαντάσματα του 2015: Οι αποκαλύψεις Στουρνάρα και οι απαντήσεις Τσίπρα

Φωτογραφία Αρχείου: Ο πρωθυπουργός χαιρετά τον κ. Στουρνάρα πριν την ομιλία του στον ΣΕΒ. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ




Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του βιβλίο «τελευταία μπλόφα» της Ελένης Βαρβιτσιώτη και της Βικτωρίας Δενδρινού τα φαντάσματα του καλοκαιριού του 2015 επιστρέφουν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Στη σχετική εκδήλωση ομιλητές ήταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Μιλώντας ο κ. Στουρνάρας, είπε μεταξύ άλλων:

Ένας ξένος δημοσιογράφος κάποια στιγμή, ενώ υποτίθεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς βρίσκονταν στο πιο κρίσιμο σημείο τους, τον πληροφόρησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν τηλεφώνησε στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον ενημέρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση τον είχε ρωτήσει εάν μπορεί να τυπώσει δραχμές γιατί η ίδια δεν είχε τη δυνατότητα. Κατά τον κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος Πούτιν συμπλήρωσε ότι η Ρωσία δεν ήθελε να εμπλακεί στο θέμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά, από την Αχαΐα που περιοδεύει, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Ionian TV, και όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε: «βλέπω τις τελευταίες μέρες όλοι να θέλουν να γράψουν και από ένα βιβλίο για την περίοδο αυτή, πράγμα το οποίο σημαίνει ήταν στα αλήθεια πολύ ιστορικές και κρίσιμες, τόσο οι επιλογές, όσο και οι στιγμές.»

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ίσως κάποια στιγμή και ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της πολύ σημαντικής περιόδου για την σύγχρονη ιστορία του τόπου, δηλαδή εγώ, να αισθανθώ την ανάγκη να τοποθετηθώ με ονόματα και διευθύνσεις πάνω στα πραγματικά γεγονότα, αλλά αυτό που προέχει για εμένα τούτη την ώρα είναι να βγάλουμε πρωτίστως τα πολιτικά συμπεράσματα.»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: