Η διπλωματία σφίγγει τη μέγγενη στην Τουρκία για την εισβολή στο οικόπεδο 7: Τι θα κάνει η Γαλλία;

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ. Photo via Twitter, @fatih_donmez, Υπουργείο Ενέργειας Τουρκίας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Κινητικότητα γύρω από το τρίγωνο που αποτελούν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία διαφαίνεται στον ορίζοντα την ώρα μάλιστα που η Άγκυρα βρίσκεται προ των πυλών να εισβάλλει στην Συρία με κύριο στόχο να χτυπήσει τους Κούρδους μαχητές και να επιβάλλει την θέληση του ισχυρού της περιοχής επεκτείνοντας έτσι και τα σύνορά της.

  • Αυτό λένε ανώτατες στρατιωτικές πηγές, σημειώνοντας παράλληλα ότι η παρατεταμένη επιφυλακή και εγρήγορση στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να αλλάξει και ο λόγος είναι η νευρικότητα που παρουσιάζεται από την Τουρκική πλευρά.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα εκτιμούν πως μπαίνουμε σε μια «παραβατική» εβδομάδα και ο λόγος είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών οι οποίες μόνο ωραίες δεν ακούστηκαν στην Τουρκία.

  • Διπλωματικός πυρετός

Οι πρώτες κινήσεις ήδη δείχνουν ότι σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχουν πολλές συνομιλίες, οι οποίες συνέπεσαν με την επίσημη θέση των ΗΠΑ που εκφράστηκε δια στόματος του Μάικ Πομπέο από την Αθήνα, σε ότι αφορά τις παράνομες κινήσεις της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ενώ το πρωί της Δευτέρας αναμένεται στην Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ώστε να συναντηθεί με τον ομόλογό του και να συντονιστεί το κοινό μέτωπο κατά των προκλήσεων της Άγκυρας με κορυφαία αυτή της κατάληψης του οικοπέδου 7 από το πλωτό γεωτρύπανο «Yavuz».

  • Από την άλλη πλευρά, πηγές από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η αντίδραση της Γαλλίας για τις πειρατικές πράξεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7.

Τα Γαλλικά συμφέροντα θίγονται από την Τουρκική κίνηση αιφνιδιασμού και εντυπωσιασμού, με την αποστολή του «Yavuz» στο δημοπρατημένο θαλάσσιο οικόπεδο της κοινοπραξίας TOTAL και της Ιταλικής ΕΝΙ.

Ανώτατες πηγές εξηγούσαν πως οι διπλωματικές κινήσεις που είναι να γίνουν βρίσκονται ήδη σε ταχεία εξέλιξη και θα στείλουν επιπλέον μήνυμα- τελεσίγραφο στην Τουρκία ν’ αποτραβηχτεί από την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, η οποία σε καμία περίπτωση δεν της ανήκει.

  • Αύξηση πίεσης από την Γαλλία

Εφόσον ο διπλωματικός δίαυλος που επιχειρείται να στείλει το μήνυμα της έξωσης από το οικόπεδο 7 βρει σε τοίχο, τότε η Γαλλική πλευρά δεν αποκλείεται να αυξήσει την παρουσία της ακόμη και με Γαλλικό Πολεμικό πλοίο ώστε να προασπίσει τα Γαλλικά συμφέροντα.

Ουδείς εκτιμά στο Πολεμικό Ναυτικό ότι θα πράξει τα ίδιο και η Ιταλία από την ώρα που έχει ήδη δώσει δείγμα υποχωρητικότητας στις Τουρκικές απειλές.

Πάντως με την ευκαιρία του τετ α τετ στο Παρίσι με την ομόλογό του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εκτός του μείζονος εξοπλιστικού ζητήματος για τις φρεγάτες «Belhara» που προχωρά, θα έχει την ευκαιρία να θέσει και στην Γαλλίδα υπουργό, τα της Τουρκίας και των παρανομιών που πράττονται από αυτή στην Κύπρο και μάλιστα στο οικόπεδο Γαλλικών συμφερόντων.

  • Να θυμίσουμε ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν διασταυρώσει τα ξίφη τους στο πρόσφατο παρελθόν, με τον Γάλλο πρόεδρο να προειδοποιεί τον Ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας να σταματήσει τα όσα παράνομα κάνει η χώρα του εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
  • Ο Ερντογάν σήκωσε το γάντι και απάντησε στον κ. Μακρόν λέγοντας ότι δεν έχει καμία δικαιοδοσία να μιλά η Γαλλία εξ ονόματι της Κύπρου.

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι όπως όλα δείχνουν συντάσσονται οι δυνάμεις του ενεργειακού άξονα με στόχο να λάβει τέλος η πειρατεία της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όλοι αυτή την ώρα μετρούν το πόσο μπορεί η κυβέρνηση Ερντογάν να διασπαστεί σε πολλαπλά μέτωπα. Εφόσον προχωρήσει η Τουρκία σε εισβολή στην Συρία δεν θα είναι μια εύκολη γι’ αυτήν υπόθεση να διατηρήσει το ίδιο ακριβώς προφίλ, μιας χώρας παντοκράτορα της περιοχής και ακριβώς σ’ αυτό το κομμάτι αναμένονται οι πιέσεις να ενταθούν.

Τριάντα περιοχές σε Ιόνιο-Κρήτη στο επίκεντρο πετρελαϊκών κολοσσών για υδρογονάνθρακες [χάρτες]

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: