Θανάσιμη απειλή για εγκύους η ατμοσφαιρική ρύπανση: Kίνδυνος «σιωπηλής» αποβολής

File Photo via ΑΠΕ-ΜΠΕ




Οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για «σιωπηλή» αποβολή κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κινεζική επιστημονική μελέτη. Η αποβολή λέγεται «σιωπηλή», όταν το έμβρυο δεν έχει σχηματιστεί ή έχει πεθάνει, αλλά ο πλακούντας και ο εμβρυϊκός ιστός παραμένουν μέσα στη μήτρα της μητέρας και δεν αποβάλλονται.

Η κακή ποιότητα του αέρα αποτελεί βασική αιτία για διάφορες παθήσεις διεθνώς. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση με αυξημένο κίνδυνο για γέννηση μωρού με πολύ χαμηλό βάρος, πρόωρο τοκετό, υπέρταση κύησης και προεκλαμψία, καθώς επίσης με προβλήματα υγείας της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και αργότερα στη ζωή της.

Η νέα έρευνα ρίχνει φως στην έως σήμερα όχι καλά κατανοητή σχέση ρύπανσης και αποβολής. Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρα Λικιάνγκ Ζανγκ του Κανονικού Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Sustainability», μελέτησαν κλινικά στοιχεία για σχεδόν 256.000 εγκύους.

Η μελέτη συσχέτισε για κάθε έγκυο τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (μικροσκοπικά σωματίδια ΡΜ2,5, διοξείδιο θείου, όζον, μονοξείδιο άνθρακα) στην οποία είχε εκτεθεί ανάλογα με τον τόπο διαμονής και εργασίας της, με την πιθανότητα να παρουσιάσει «σιωπηλή» αποβολή.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερα ήσαν τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα, τόσο αύξανε ο κίνδυνος αποβολής κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Συνολικά 17.500 γυναίκες (σχεδόν το 7%) είχαν «σιωπηλή» αποβολή.

Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να κατανοηθούν οι βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέουν τη ρύπανση με την αποβολή.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://nature.com/articles/s41893-019-0387-y

Mε στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: