H Fed μείωσε τα επιτόκια, για τρίτη συνεχόμενη φορά για να τονώσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ

O πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ. EPA, JIM LO SCALZO




Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) μείωσε και πάλι τα επιτόκια, για τρίτη συνεχόμενη φορά, στην προσπάθεια που καταβάλει προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η οποία φαίνεται να επιβραδύνεται.

Η Νομισματική Επιτροπή της Fed αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της μονάδας (0,25), στο 1,50-1,75%. Δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να μην συνεχιστεί άμεσα αυτή η πτωτική πορεία.

Η σημερινή μείωση ήταν η τρίτη σε ισάριθμους μήνες. Από τα τέλη του 2015 τα επιτόκια είχαν αυξηθεί εννέα φορές.

Όπως και τον Σεπτέμβριο, στην ανακοίνωσή της η Νομισματική Επιτροπή επικαλείται την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τον χαμηλό πληθωρισμό για να δικαιολογήσει την απόφασή της. Αυτήν την φορά ωστόσο λείπει η διαβεβαίωση ότι η Fed «θα ενεργήσει με τον κατάλληλο τρόπο για να στηρίξει την ανάπτυξη». Οι αγορές ενδέχεται να ερμηνεύσουν αυτήν την έλλειψη ως ένδειξη ότι έφτασε στο τέλος του αυτή η «προσαρμογή», όπως την αποκαλεί ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 1,9%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο έφτασε το 3,1% και στο δεύτερο το 2%. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σημείωσε ότι μολονότι οι δαπάνες των νοικοκυριών παραμένουν «ισχυρές», οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και οι εξαγωγές είναι «αδύναμες».

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: