Γκουτέρες για αναθεώρηση Συντάγματος στη Συρία: “Σημαντικό βήμα” για επίλυση της κρίσης

Ο Αντόνιο Γκουτέρες. EPA,SEDAT SUNA




Η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής που έχει αναλάβει την αναθεώρηση του Συντάγματος της Συρίας χθες Τετάρτη στη Γενεύη αποτελεί ένα “σημαντικό βήμα” για την επίλυση της κρίσης που σπαράσσει τη χώρα, εκτίμησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

“Η πρώτη συνεδρίαση χθες της συνταγματικής επιτροπής ήταν ένα σημαντικό βήμα, μια βάση στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε”, δήλωσε ο Γκουτέρες στη διάρκεια διάσκεψης που διοργανώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη για την κρίση στη Συρία.

  • “Ελπίζω ότι θα πρόκειται για το πρώτο βήμα στον δρόμο για μια πολιτική επίλυση η οποία θα τερματίσει ένα τραγικό κεφάλαιο στη ζωή των Σύρων και το οποίο θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους Σύρους να επιστρέψουν οικειοθελώς στην πατρίδα τους, με ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο”, πρόσθεσε.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Συρίας και της αντιπολίτευσης κάθισαν χθες στο ίδιο τραπέζι για την έναρξη στη Γενεύη των εργασιών της επιτροπής που έχει αναλάβει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας.

Η Συνταγματική Επιτροπή, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αποτελείται από 150 μέλη -από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ωστόσο οι ελπίδες οι συνεδριάσεις της να καταλήξουν σε ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Συρία είναι μικρές. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν σημειώσει σημαντικές νίκες εναντίον της αντιπολίτευσης στο πεδίο της μάχης, δεν έχει πολλά να χάσει στις συνομιλίες αυτές, από τις οποίες μπορεί να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή.

  • Στην ομιλία του ο Γκουτέρες δήλωσε εξάλλου “πολύ ανήσυχος” για την κατάσταση στην Ιντλίμπ, την επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών και γίνεται συχνά στόχος βομβαρδισμών.

“Ανανεώνω την έκκλησή μου για τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αποκλιμάκωση και προστασία του άμαχου πληθυσμού”, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η διαμεσολάβηση και η παρεμπόδιση της διαμάχης αποτελεί το επίκεντρο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής”, προσθέτοντας ότι “έχει σημασία από την άποψη ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή έντονης διαμάχης”. Όπως είπε η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για διαμεσολάβηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Η Τουρκία αναζητά αφορμή για δεύτερο γύρο στη Συρία: Τίποτε δεν τελείωσε ακόμη, λέει ο Ακάρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: