Για τις Ε.Δ. η Κύπρος δεν κείται μακράν: Πως στήθηκε η αποστολή της 340 Μοίρας “Αλεπού”

Τα μαχητικά F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας “Αλεπού” στον τελικό σχηματισμό που έκαναν για την αποχαιρετιστήρια διέλευση από το πεδίο βολής της Λάρνακας. Πηγή: ΓΕΕΦ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Το πολιτικό μήνυμα της πτήσης των τριών αεροσκαφών F-16 Block 52 plus από την Σούδα στον ουρανό της Λάρνακας εκπέμπει το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν κείται μακράν, αλλά το αντίθετο.

  • Από το συγκλονιστικό «περιμένουμε τα αεροσκάφη από την Μητέρα Ελλάδα» του εκφωνητή της στρατιωτικής παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου που δεν φάνηκαν ποτέ, στο συγκινητικό για πολλές και πολλούς: «Είναι F-16 αυτά; ΝΑΙ είναι τα Ελληνικά F-16» κατά την ζωντανή μετάδοση στο κρατικό Κυπριακό κανάλι ΡΙΚ, που περιέγραφε μέρος της μεγάλης Κυπριακής άσκησης «Ατσάλινο Βέλος».

Το επιχειρησιακό μήνυμα όμως που ακούστηκε σ’ ολόκληρη την Κύπρο από τον κινητήρα του F-16, του πανίσχυρου F-100, δεν είναι μόνο ένα…

  • Μήνυμα αεροπορικής υπεροχής, μήνυμα πως οι Έλληνες αεροπόροι είναι ικανοί και άρτια εκπαιδευμένοι να πράξουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε ό,τι αποστολή τους ανατεθεί, κρατώντας πολύ ψηλά την Ελληνική σημαία, μήνυμα σοβαρότητας και ουσίας σε μια περιοχή γεμάτη από ένταση.

Ο σφυγμός του ενιαίου αμυντικού δόγματος χτύπησε δυνατά διότι δεν ήταν μόνο τα Ελληνικά μαχητικά, ήταν το C-130, ήταν η ηρωική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που όλοι θυμόμαστε τι προβλήματα δημιούργησε το 2018 στο Barbaros όταν θέλησε να περάσει στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, ήταν επίσης τα στελέχη και τα μέσα της ΕΛΔΥΚ.

Η «Αλεπού» είχε σχέδιο, όχι μόνο για τρεις…

Τα F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας «Αλεπού», μια εκ των δυο «κουζουλών» από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Κρήτης, είχαν σχεδιάσει αυτή την αποστολή με πολλές λεπτομέρειες ώστε άμεσα να λύνουν οτιδήποτε απαιτηθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Ο αριθμός τρία των αεροσκαφών που πέταξαν πάνω από την Λευκωσία μόνο τυχαίος δεν ήταν όπως σημειώνουν έμπειροι ιπτάμενοι μαχητικών αεροσκαφών.

  • Η επιλογή των τριών μαχητικών, σε πολύ κλειστό σχηματισμό «ζάλιζε» το όποιο ραντάρ που έδειχνε στην οθόνη του χειριστή του «έναν στόχο», εφόσον εντοπιζόταν.

Οι αεροπόροι και τα μαχητικά που ενεπλάκησαν σε αυτή την αποστολή, χρησιμοποίησαν ειδικές τακτικές, προκειμένου να πετύχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη αφάνεια, επιτυγχάνοντας έναν «τακτικό αιφνιδιασμό».

Όμως αυτός ο αιφνιδιασμός έρχεται σε ειρηνική περίοδο, σε μια περιοχή που έχει μπει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Άγκυρας η οποία ολοένα και αυξάνει τις παράνομες κινήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η χθεσινή συμμετοχή των τριών F-16 Block 52 plus στην κυπριακή άσκηση, αποτελεί ίσως ένα ελάχιστο δείγμα των δυνατοτήτων που έχει η Πολεμική Αεροπορία, διότι σε ειρηνική περίοδο δεν μπορούν κάθε μέρα να εφαρμόζονται τακτικές μάχης.

Ο οποιοσδήποτε δυνητικός στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας φάνηκε πάντως πως δεν είναι πέραν του βεληνεκούς των Ελληνικών μαχητικών.

  • Επιπλέον φάνηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αδυναμίες της στιγμής της «άλλης πλευράς» που κυριολεκτικά πιάστηκε στον ύπνο και έτρεχε ν’ απογειώσει αεροσκάφη.

Όλες οι πολεμικές Μοίρες είναι διπλού ρόλου, με την 340 Μοίρα «Αλεπού» να ειδικεύεται στη νυχτερινή κρούση και ο δευτερεύον ρόλος της είναι η αναχαίτιση. Ανέκαθεν στην 340 ιπτάμενοι ειδικεύονταν στις προσβολές στόχων εδάφους και επιφανείας.

Τα F-16 Block 52 plus με τα οποία επιχειρούν οι αεροπόροι της 340 έχουν πολύ μεγάλες εμβέλειες.

Η στρατηγική αεροπορική βάση της Σούδας δίνει τη δυνατότητα η 340 και η 343 Μοίρα να καλύπτουν όλες τις προκλήσεις του νοτιοανατολικού τομέα κι όχι μόνο του Αιγαίου, εννοείται και της Αν. Μεσογείου και η επιλογή της επιχείρησης από την 115 Πτέρυγα Μάχης θεωρείται ως φυσική επιλογή για την συγκεκριμένη αποστολή.

Η ανοιχτή γραμμή…

Η εισήγηση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για την αποστολή της 340 Μοίρας έγινε πριν από μέρες στον Νίκο Παναγιωτόπουλο ο οποίος την ενέκρινε.

  • Όμως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης ήταν ο ίδιος ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, μαζί με τον Διευθυντή Επιχειρήσεων.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου δεν σταμάτησε να ενημερώνετε από τον Α’ ΓΕΑ. Όπως τότε που πετούσαν μαζί σε σχηματισμό αναχαίτισης στην 330 Μοίρα «Κεραυνός».

O στόχος ένας, η συμμετοχή στην άσκηση «Ατσάλινο Βέλος» και το μήνυμα πως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι παρούσες, όποτε απαιτείται στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Βγήκαν… “κουρεμένοι” οι Τούρκοι πιλότοι: Έφυγαν καταδιωκόμενοι από την Πολεμική μας Αεροπορία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: