Για να υπάρξει ευημερία θα πρέπει να βρεθεί ειρηνική λύση τόνισε ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση του Πρέσβη της Ελλάδας Ηλία Φωτόπουλου, στην Πρεσβευτική κατοικία Έλληνα Πρέσβη, Λευκωσία. ΚΥΠΕ, ΓΤΟ, Σ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Συνεχίζουμε να δίνουμε τον αγώνα και να επιμένουμε στον διάλογο, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως για να υπάρξει ευημερία στον τόπο, θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μια ειρηνική λύση που να συνάδει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Μιλώντας στην αποχαιρετιστήρια δεξίωση του Πρέσβη της Ελλάδας Ηλία Φωτόπουλου, στην πρεσβευτική κατοικία, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για αδελφικές σχέσεις με τον απερχόμενο Πρέσβη και άψογη συνεργασία ιδιαίτερα τις κρίσιμες ώρες που η τουρκική αδιαλλαξία πραγματικά προκαλούσε», μεταφέροντας παράλληλα τις ευχαριστίες του ίδιου, αλλά και του κυπριακού λαού.

Τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια βιώσαμε μαζί όχι μόνο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά, το σημαντικότερο, συνεργαστήκαμε, δώσαμε τις μάχες, προκειμένου να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επέτρεπαν έτσι ώστε να πούμε στο κυπριακό Ελληνισμό, να πούμε στους Τουρκοκύπριους φίλους συμπατριώτες ότι επιτέλους επιτύχαμε μια λύση που επιτρέπει την ειρηνική συμβίωση, είπε ο Πρόεδρος.

Απευθυνόμενος στον κ. Φωτόπουλο, έκανε λόγο για άψογους χειρισμούς και στενότατη συνεργασία «κατά τρόπο που δημιούργησε αδελφικότατες τις σχέσεις και άψογο τη συνεργασία μεταξύ κυπριακής και ελληνικής Κυβερνήσεως». Ουδέποτε καθόλη τη διάρκεια των 4,5 χρόνων υπηρεσίας σας αφέθη ή δημιουργηθεί το παραμικρό ψεγάδι στις σχέσεις, συνέχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Αντιθέτως, είπε, εκείνο το οποίο διέκρινε τις σχέσεις μας ήταν οι στενότατη συνεργασία, ιδιαίτερα τις κρίσιμες ώρες που η τουρκική αδιαλλαξία πραγματικά προκαλούσε.

Είπε ακόμη ότι με ψυχραιμία, σύνεση και ιδιαίτερα άριστη προετοιμασία δώσαμε τη μάχη στο Κραν Μοντάνα και ολίγο απείχαμε. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη φτάσαμε κοντά στην επίτευξη μιας λύσης, εάν και εφόσον βεβαίως η Τουρκία και οι συμπατριώτες μας κατανοούσαν στον ίδιο βαθμό, όπως και εμείς τις δικές τους ανησυχίες.

Δυστυχώς, συνέχισε, η εμμονή στην κηδεμόνευση όχι μόνο της τ/κ κοινότητας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία, η εμμονή σε πρόνοιες μιας λύσης που δεν θα επέτρεπαν τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα, που δεν θα επέτρεπαν στο κυπριακό ελληνισμό να συναινέσει, οδήγησαν στο ναυάγιο.

«Τα όποια άλλα αφηγήματα αφήνονται στην ιστορία. Η πραγματικότητα είναι μία. Ότι σαν ελληνοκυπριακή πλευρά σε στενότατη συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση καταθέσαμε προτάσεις και για τις έξι πρόνοιες του πλαισίου Γκουτέρες, κατ’ αντίθεση με τα όσα αντιμετωπίσαμε από τουρκικής και τ/κ πλευράς» είπε.

Η μόνη πρόταση που κατετέθη δεν αφορούσε παρά τη συνέχιση των εγγυήσεων, τη μόνιμη παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και περί τα άλλα που αφορούσαν την ε/κ πλευρά ουδέν, συνέχισε.

Απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι δύσκολες οι ώρες να πεις σε ένα στενό συνεργάτη, σε ένα αγαπημένο φίλο το αντίο. Θα είσαι σωματικά στην Ελλάδα, ψυχικά όμως θα είσαι στο μυαλό μας, θα είσαι στην καρδιά μας, γιατί κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει το επίπεδο των υπηρεσιών που προσέφερες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον Ελληνισμό της Κύπρου, γενικότερα στο έθνος μας, είπε.

Ευχήθηκε τέλος στον κ. Φωτόπουλο καλή και επιτυχημένη πορεία στο νέο του πόστο και ευχήθηκε να συνεχίσει η ίδια στενότατη συνεργασία με τη διάδοχό του, την Αικατερίνη Ξαγοράρη.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίλυση του Κυπριακού, την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου, ενώ είπε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί το κεκτημένο της προηγούμενης διαπραγματευτικής περιόδου.

Στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο απερχόμενος Πρέσβης αναφέρθηκε στη θητεία του στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι κατά τα 4,5 προηγούμενα χρόνια «ένοιωσα από κοντά τις αδελφικές εκείνες σχέσεις που μας ενώνουν και βλέπεις να δυναμώνουν σε κάθε δύσκολη στιγμή που έχει να αντιμετωπίσει είτε η μια χώρα είτε η άλλη».

«Όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω ότι κατέβαλα το μέγιστο των προσπαθειών μου για να υπηρετήσω με αφοσίωση, πατριωτισμό και εθνική συνείδηση τα δίκαια της Πατρίδας μου και του Έθνους μας και για να συμβάλω στην επίτευξη του διαρκούς στόχου της εξωτερικής μας πολιτικής, που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου» είπε ο Πρέσβης.

Ανέφερε εξάλλου ότι τα προηγούμενα χρόνια σημαδεύτηκαν από τις εντατικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με κορύφωση τη Διάσκεψη στο Crans-Montana, όπου συμμετείχε ως μέλος της ελληνικής Αντιπροσωπείας, υπό τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

«Εκεί, όπως όλοι γνωρίζετε και γνωρίζουμε καλά, φτάσαμε – με την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών – στο εγγύτερο σημείο για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης, η οποία όμως δυστυχώς, προσέκρουσε για ακόμα μία φορά στην αδιαλλαξία της Τουρκίας και στην αδυναμία της τ/κ πλευράς να διαπραγματευθεί ανεξάρτητα από τις επιθυμίες της Άγκυρας» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι 45 χρόνια μετά την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή του νησιού, και κατόπιν επαναλαμβανόμενων γύρων συνομιλιών, σχεδίων και προτάσεων, το Κυπριακό βρίσκεται σε σημείο καμπής.

«Ο χρόνος που περνά και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, δείχνουν ότι απαιτείται εντατικοποίηση των προσπαθειών, για επανένωση της Κύπρου και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος, χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ξένες στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός του» είπε.

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται, απολύτως συντονισμένη με την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα που βιώνουμε σήμερα, διεκδικώντας το αυτονόητο, την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και των αρχών της ΕΕ.

Αναφέρθηκε παράλληλα στην επιδίωξη για κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, αλλά και για πλήρη σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

«Μόνο τότε θα επέλθει μόνιμη ειρήνη, αληθινή συμφιλίωση και επούλωση των πληγών που χαίνουν ακόμα» είπε και ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να διαφυλαχθεί το κεκτημένο που μας κληροδότησε η προηγούμενη, εντατική διαπραγματευτική περίοδος.

«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η στάση της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς ίσως να δημιουργεί σκέψεις. Όμως εμείς δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Αντίθετα, οφείλουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο εντείνοντας τις προσπάθειές μας για ειρηνική ανατροπή του σημερινού, απαράδεκτου status quo» ανέφερε.

Ευχαρίστησε τέλος για την εμπιστοσύνη του τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής, τα μέλη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και όλα τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς, αλλά και την Ελλάδα για την ύψιστη τιμή να του εμπιστευθεί την εθνικής σημασίας αυτή θέση.

«Θέλω να πιστεύω ότι ανταποκρίθηκα στις απαιτήσεις της, και ότι έπραξα το καθήκον μου απέναντι της και απέναντι στο έθνος μας με ακεραιότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης» ανέφερε καταληκτικά ο Πρέσβης.

Τον απερχόμενο Πρέσβη χαιρέτισε τέλος και η Πρέσβειρα της Τσεχίας και Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος Έλενα Μπαμπάσοβα, η οποία είπε ότι ο κ. Φωτόπουλος εργάστηκε με ενθουσιασμό και αφοσίωση και του ευχήθηκε ό,τι καλύτερο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Αναστασιάδης: Στο επίκεντρο οι παρανομίες της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: