Για να περάσει η συμφωνία του brexit o Τζόνσον πρέπει να διασπάσει τους Εργατικούς

File Photo: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χειρονομεί προς τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Φωτογραφία: EPA, JESSICA TAYLOR




Η νέα συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μεγάλης Βρετανίας είναι δεδομένη και ο Μπόρις Τζόνσον έχει διαβεβαιώσει ότι έχεις τις απαραίτητες 320 ψήφους για να την περάσει από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο καθώς ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή ακόμη κι αν τον στηρίξουν όλοι εκείνοι οι βουλευτές που τον εγκατέλειψαν τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του «πραξικοπήματος» με το οποίο επιχείρησε να κλείσει τη Βουλή.

  • Εκτός από τους Εργατικούς και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες την αντίθεσή τους στη συμφωνία έχουν εκφράσει τόσο το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας όσο και το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, με βάση το οποίο αρχικά η Τερέζα Μέι σχημάτισε την κυβέρνηση που κληροδότησε στον Τζόνσον.

Με αυτά τα δεδομένα η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί το Σάββατο να τοποθετηθεί επί της συμφωνίας. Εάν τα καταφέρει, τότε σε λίγες μόλις ημέρες στις 31 Οκτωβρίου η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει συντεταγμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είναι η πρώτη χώρα που το επιχειρεί. Για να τα καταφέρει λοιπόν θα πρέπει κάποιο από τα άλλα κόμματα είτε να αλλάξει συντεταγμένα θέση είτε να διασπαστεί. Και αυτό στο οποίο ελπίζει ο Μπόρις Τζόνσον είναι να μεταστρέψει μερίδα Εργατικών που όμως εκλέγονται σε περιοχές όπου το brexit είχε κερδίσει με ισχυρή πλειοψηφία.

  • Αν όμως δεν τα καταφέρει τότε ξεκινά ένας νέος κύκλος σημαντικών αναταράξεων καθώς αρχικά ισχύει ο νόμος που έχει ψηφίσει η Βουλή για παράταση των διαπραγματεύσεων. Νόμο που έχει απορρίψει ο Μπόρις Τζόνσον και έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει, αλλά ουσιαστικά δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να μην το κάνει. Μπορεί βέβαια να παραιτηθεί. Επίσης δεν μπορεί να προκηρύξει εκλογές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Τζέρεμι Κόπμπιν που έχει δηλώσει ότι θα συμφωνήσει με τις πρόωρες εκλογές αν πρώτα εξασφαλιστεί το μη άτακτο brexit.

Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ θα πρέπει να συνεδριάσει και πάλι σε επίπεδο ηγετών και αυτό δεν αποκλείεται να σημάνει μια έκτακτη σύνοδο, την Κυριακή κιόλας.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Οι δύο πλευρές κατάφεραν να τετραγωνίσουν τον κύκλο σε μια προσπάθεια Λονδίνο και Βρυξέλλες να απαλλαγούν δια παντός από τον αέναο «πονοκέφαλο» του Brexit.

Οι 94 σελίδες της «νέας» συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΒ και ΕΕ δεν αλλάζουν παρά ελάχιστα πράγματα από αυτά που αναφέρονταν στη συμφωνία που είχε υπογράψει η τέως πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και την οποία απέρριψε η Βουλή των Κοινοτήτων.

Το λεγόμενο «backstop» που αφορά στα σύνορα Δημοκρατίας της Ιρλανδίας (ευρωπαϊκό έδαφος) και Βορείου Ιρλανδίας (βρετανικό έδαφος) έχει μεν επαλειφθεί από την νέα συμφωνία, αλλά η ουσία του παραμένει και ενδεχομένως περισσότερο ισχυρή από όσο στο παρελθόν.

  • Παρόλο που όπως ορίζει η Συμφωνία «η Βόρειος Ιρλανδία» θα παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της Μεγάλης Βρετανίας εκτός από τα προϊόντα που ενδέχεται να απολέσουν κίνδυνο για την κοινή αγορά της ΕΕ», στην πράξη η Βόρειος Ιρλανδία θα αποτελέσει την μοναδική επικράτεια στον πλανήτη που θα ανήκει σε δύο τελωνειακές ενώσεις και εν τέλει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι αυτό που θα υπερτερεί για άγνωστο χρονικό διάστημα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το γεγονός ότι το ΗΒ θα μπορεί να συμπεριλάβει τη Βόρειο Ιρλανδία σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Αναφορικά με το πλέον ακανθώδες ζήτημα, αυτό των τελωνειακών ελέγχων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, ο «Διάβολος», ο οποίος πάντοτε κρύβεται στις λεπτομέρειες, δεν ξεκαθαρίζει ακριβώς με ποιον τρόπο θα γίνονται οι έλεγχοι από τον Βορρά στον Νότο και από την Ανατολή στη Δύση της Μεγάλης Βρετανίας, αφήνοντας περιθώριο για πολλές ερμηνείες και από τις δύο πλευρές.

Το κλειδί των εξελίξεων

Ενδεχομένως ένα από τα κλειδιά του brexit αποδειχθεί η 49χρονη Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του μικρού ενωτικού κόμματος DUP, η οποία εμπέδωσε τις ισχυρές πολιτικές πεποιθήσεις της στη διάρκεια των Ταραχών που αιματοκύλισαν τη Βόρεια Ιρλανδία και υπερασπίζεται επίμονα την ένωση της επαρχίας της με το Ηνωμένο Βασίλειο.

  • Η Αρλίν Φόστερ, πεπεισμένη ενωτική, είναι αμετακίνητη στις αρχές της και ό,τι πηγαίνει προς την κατεύθυνση ενός διαφορετικού καθεστώτος για την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας από εκείνο του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου είναι γι’ αυτήν απαράδεκτο.

Οι πεποιθήσεις της σφυρηλατήθηκαν μέσα στο αίμα. Ήταν 8 ετών το 1979, όταν άνδρες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) πυροβόλησαν στο κεφάλι τον πατέρα της, έναν αστυνομικό μερικής απασχόλησης, μέσα στο αγρόκτημα της οικογένειάς της κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που ήταν τότε πολύ στρατιωτικοποιημένα. Ο πατέρας της επέζησε της επίθεσης.

Στα 16 της, γλίτωσε από μια επίθεση εναντίον του σχολικού λεωφορείου της, που πραγματοποιήθηκε από τον IRA και είχε στόχο τον οδηγό του λεωφορείου που ήταν μέλος των ενόπλων δυνάμεων.

Η γυναίκα αυτή με τα κοντά μαλλιά και το επιβλητικό παρουσιαστικό είναι δικηγόρος με πείρα στις διαπραγματεύσεις. Είχε πετύχει να λάβει πάνω από ένα δισεκατομμύριο στερλίνες για την επαρχία της ως αντάλλαγμα για να υποστηρίξει την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών, ήταν μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, πριν χρειαστεί να εγκαταλείψει τη θέση της, καθώς ενεπλάκη σ’ ένα σκάνδαλο στη διαχείριση επιδοτήσεων που προορίζονταν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Υποστηρίζει τις υπερσυντηρητικές ιδέες του κόμματός της σε ζητήματα ηθών, τάσσεται εναντίον των αμβλώσεων και του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, που άλλωστε απαγορεύονται στην επαρχία.

«Διαμορφώθηκε» από τις επιθέσεις

Η Αρλίν Φόστερ εξήγησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Belfast Telegraph πως οι επιθέσεις των οποίων υπήρξε μάρτυρας κατά την παιδική της ηλικία διαμόρφωσαν τον τρόπο που βλέπει τη ζώη. «Αυτό αποτελεί μέρος αυτού που είμαι, δεν μπορούν να μου το πάρουν. Διαμόρφωσε την εφηβεία μου, τις πολιτικές επιλογές μου, όμως ταυτόχρονα δεν πιστεύω πως πρέπει να αφήνουμε το παρελθόν να αποφασίζει για το μέλλον».

Σπούδασε νομικά στο Queen’s University του Μπέλφαστ πριν ενταχθεί στην Ένωση Νέων Ενωτικών, την οργάνωση νεολαίας του Ενωτικού Κόμματος του Όλστερ (UUP), του κύριου προτεσταντικού σχηματισμού που κυβέρνησε σχεδόν χωρίς αντίπαλο τη Βόρεια Ιρλανδία από τη δημιουργία της επαρχίας το 1922, όταν η Ιρλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Εξελέγη στη νέα βορειοϊρλανδική συνέλευση το 2003 και την επόμενη χρονιά αποχώρησε από το UUP για να ενταχθεί στο DUP, επειδή διαφώνησε με τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία η οποία έβαλε το 1998 τέλος σε τρεις δεκαετίας βίας και την οποία είχε διαπραγματευθεί το UUP.

  • Η άνοδός της στην ιεραρχία του DUP ήταν ταχεία, μέχρι που τον Ιανουάριο 2016 έγινε πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας. Είχε μια δύσκολη σχέση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής της, τον Μάρτιν Μακγκίνες, έναν ηγέτη του κόμματος Σιν Φέιν που τάσσεται υπέρ της εθνικής αυτοδιάθεσης.

Ο Μακγκίνες ασθένησε και παραιτήθηκε τον Ιανουάριο 2017, ενώ απεβίωσε μερικές εβδομάδες αργότερα. Τα δύο κόμματα είναι υποχρεωμένα να κυβερνούν μαζί βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998.

Έκτοτε όμως η Φόστερ και το Σιν Φέιν δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν και το Λονδίνο είναι αυτό που διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις της επαρχίας.

Hellas Journal με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: