Γερμανική προβοκάτσια: Η Άγκυρα αποστέλλει ερευνητικό σκάφος σε αμφισβητούμενα ύδατα, λένε…

File Photo: Ο Ερντογάν θα βαφτίσει το νέο τουρκικό γεωτρύπανο. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Με τίτλο «Διαφωνία σχετικά με τα αποθέματα αερίου.Η Τουρκία στέλνει γεωτρητικό πλοίο στα ανοικτά της Κύπρου- Η κυπριακή κυβέρνηση διαμαρτύρεται», το περιοδικό Σπίγκελ δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ρεπορτάζ που αναφέρει πως «η Άγκυρα αποστέλλει ερευνητικό σκάφος σε αμφισβητούμενα ύδατα -η Κύπρος θεωρεί την ενέργεια αυτή ως πρόκληση».

Η Κύπρος αντέδρασε με σκληρή κριτική στην αποστολή του γεωτρητικού πλοίου από την Τουρκία.

Πρόκειται για σοβαρή κλιμάκωση των παράνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας,ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κύπρου και καταδίκασε την άφιξη του πλοίου Yavuz στην θαλάσσια περιοχή, νοτιοδυτικά της νήσου.

Η Άγκυρα διακινδυνεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αναφέρεται στην ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης. «Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν δημιουργεί νόμο».

Η Κύπρος –σημειώνει το δημοσίευμα- θέλει τώρα να ενισχύσει περαιτέρω τον νομικό και διπλωματικό της αγώνα, κυρίως στην ΕΕ. Στο παρελθόν, η Ένωση είχε επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαμάχη.

Το Yavuz βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο οικόπεδο 7 της περιοχής, για την οποία η κυπριακή κυβέρνηση διένειμε άδειες, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου το 2011. Στο συγκεκριμένο οικόπεδο τα δικαιώματα ερευνών έλαβαν η γαλλική Total και η ιταλική Eni.

Ωστόσο, οι Τουρκοκύπριοι στον βορρά και η Τουρκία προέβαλαν επίσης αξιώσεις. Η Άγκυρα έχει στο μεταξύ αναπτύξει τρία πλοία, για να εξερευνήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου, καταλήγει το Σπίγκελ.

ΚΥΠΕ – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Φρεγάτες, υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, ντρόουνς συνοδεύουν Φατίχ και Γιαβούζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: