Γαλλοιταλική στήριξη στην Κύπρο για την ΑΟΖ: Η Τουρκία να σταματήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις

Οι αντιπροσωπείες καταδικάζουν σθεναρά τη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομα γεωτρητικές δραστηριότητες, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. ΚΥΠΕ




Κοινή δήλωση καταδίκης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέδωσαν οι αντιπροσωπείες της Γαλλίας και της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της 18ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, στο Μαρακές κατόπιν συναντήσεων που είχαν με την επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στον οργανισμό βουλευτή Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Απαράδεκτες αποκάλεσε από την πλευρά του τις δραστηριότητες της Τουρκίας ο Γερουσιαστής ΗΠΑ Roger Wicker, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν διπλωματικά μέτρα ώστε να καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή των νόμιμων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε χθεσινή συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης και μετά από συναντήσεις με την κ. Χαραλαμπίδου, αντιπροσωπεία της Γαλλίας και της Ιταλίας κυκλοφόρησαν κοινή δήλωση αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε εξέλιξη στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Στη δήλωση αναφέρεται «ότι οι δύο αντιπροσωπείες συμμερίζονται τις σοβαρές ανησυχίες της Κύπρου για την κλιμάκωση της έντασης στην ΑΟΖ της και για την παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή».
  • Οι αντιπροσωπείες καταδικάζουν σθεναρά τη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομα γεωτρητικές δραστηριότητες, παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Υπενθυμίζουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, που επίσης καταδικάζουν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, καθώς και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος και καλούν την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες ενέργειές της.

Οι δύο αντιπροσωπείες εκτιμούν, τέλος, ότι οι ενέργειες αυτές θα έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας και αναμένουν ότι αυτό το ζήτημα θα τεθεί προς συζήτηση κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019.

Επί της δήλωσης, συνεχίζει η ανακοίνωση της Βουλής, τοποθετήθηκαν ο Γάλλος βουλευτής Pascal Allizard, εκ των Αντιπροέδρων της ΚΣ ΟΑΣΕ και Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για Θέματα Μεσογείου και ο επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπίας Paolo Grimoldi, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας.

  • Από πλευράς των ΗΠΑ, ο Γερουσιαστής Roger Wicker, μεταφέροντας την επίσημη θέση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, επεσήμανε ότι οι γεωτρητικές δραστηριότητες διέπονται από ξεκάθαρους κανόνες. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δραστηριότητες της Τουρκίας και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν διπλωματικά μέτρα ώστε να καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή των νόμιμων δραστηριοτήτων, αναφέρεται.

Στις αναφορές αυτές αντέδρασε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας Nabi Avci, και επανέλαβε απειλές για τις χώρες που θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.

Λαμβάνοντας το λόγο, η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε ευχαριστίες προς τις αντιπροσωπείες Γαλλίας και Ιταλίας για την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Υπενθυμίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ εξ’ ορισμού θέτει την ασφάλεια και τη συνεργασία στο επίκεντρο της δράσης του, η κα Χαραλαμπίδου τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε ασφάλεια ούτε συνεργασία, ενόσω η Τουρκία απειλεί απροκάλυπτα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, προστίθεται.

Εξάλλου, η κ. Χαραλαμπίδου, ως η Ειδική Αντιπρόσωπος της ΚΣ ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ενημέρωσε τη Μόνιμη Επιτροπή για τις πρόσφατες επαφές της, στη Βιέννη, με αρμόδιους εκπροσώπους του ΟΗΕ και των εκτελεστικών δομών του ΟΑΣΕ, καθώς και για τις επερχόμενες δράσεις, που έχει αναλάβει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε την ετοιμότητα του Εκτελεστικού Διευθυντή του Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα και άλλων αξιωματούχων του Γραφείου να αναπτύξουν περαιτέρω συνεργασία με την ΚΣ ΟΑΣΕ, καθώς και με τα ενδιαφερόμενα εθνικά Κοινοβούλια, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του μηχανισμού εποπτείας της εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς.

Η Κύπρια βουλευτής ανακοίνωσε επίσης προγραμματιζόμενες συναντήσεις της με τη GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς) και την Επιτροπής MONEYVAL του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλους οργανισμούς, με στόχο την ενίσχυση της συμβολής της ΚΣ ΟΑΣΕ και των Εθνικών Κοινοβουλίων στο έργο των εν λόγω Οργανισμών.

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη φιλοξενία συνεδρίου της ΚΣ ΟΑΣΕ, το προσεχές έτος, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, με συμμετοχή ομιλητών διεθνούς κύρους.

Παρουσίασε επίσης στα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής πρότασή της για τροπολογία στον Κανονισμό Λειτουργίας της Συνέλευσης, όσον αφορά στη διαδικασία κατάθεσης από βουλευτές ή εθνικές αντιπροσωπίες ψηφισμάτων που αφορούν στο ίδιο θέμα και έγκρισής τους από τη Μόνιμη Επιτροπή για συζήτηση και ψήφιση στο πλαίσιο των Ετήσιων Συνόδων της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, καταλήγει η ανακοίνωση της Βουλής.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
06/10/2019

Παπαδόπουλος: Να μην μπούμε σε διαπραγμάτευση εκχώρησης δικαιωμάτων και φυσικών πόρων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: