Εξουθενώνουν τα Magna 960 σε περιπολίες του μεταναστευτικού: Θα τα έχουν την κρίσιμη ώρα;

Το βάρος πέφτει στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορα. Φωτογραφία , πηγή, Λ.Σ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Τέσσερις μέχρι οκτώ ώρες την ημέρα περιπολίας, περίπου είκοσι ώρες λειτουργίας των πανίσχυρων κινητήρων των Magna 960 μόλις σε μια βδομάδα, σχεδόν 600 ναυτικά μίλια για κάθε σκάφος που ανέλαβε δράση στον καθημερινό αγώνα που δίνει η χώρα για τα μεταναστευτικά ρεύματα.

Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνονται για να δείξουν τον όγκο δουλειάς και το τι πρόκειται να περιμένει η ηγεσία στο μέλλον, σ’ έναν αγώνα που απ’ ότι όλα δείχνουν θα είναι αδιάκοπος κυρίως από την στιγμή που ο κος. Ερντογάν θ’ αποφασίσει ν’ ανοίξει την κάνουλα των ροών.

  • Αργά ή γρήγορα και παρά τις υπέρ φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων, τα φουσκωτά αυτά θα έχουν ανάγκες που είναι κρίσιμες στον αγώνα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Επιπλέον την ώρα που αυτός ο αγώνας δεν προβλέπεται να σταματήσει, απαιτούνται κονδύλια, τα οποία αφορούν έκτακτες βλάβες. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξετασθούν και οι οικονομικές πηγές από την ΕΕ και το Λιμενικό
  • Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν αποσταλεί από την αρμόδια Διοίκηση προς τα Επιτελεία, απαιτούνται περίπου 200.000 ευρώ ανά έτος, ενώ για την προγραμματισμένη συντήρηση των 100 ωρών το κόστος αγγίζει σχεδόν τις 400.000 ευρώ.
  • Το «αβύθιστο» Magna που δεν καταλαβαίνει το παραμικρό από τον καιρό εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, αισίως έχει συμπληρώσει 23 χρόνια αδιάλειπτης δράσης στο Αρχιπέλαγος με πληθώρα αποστολών, επιφυλακές, ασκήσεις κρούσης, αναγνωρίσεις σε βραχονησίδες κ.α. Το κόστος συντήρησης των σκαφών αυτών που βρίσκονται στο Αν. Αιγαίο, μόνο για το 2018 λίγο έλειψε ν’ αγγίξει τις 400.000 ευρώ.

Οι καιροί απαιτούν την διατήρηση σε υψηλές ετοιμότητες στα νησιά και με την εμπλοκή τους στο μεταναστευτικό. Ήδη έχουν φανεί αδυναμίες που προκύπτουν επειδή τα Magna έχουν στην πλάτη τους χρόνια δράσης και όλο “ζητούν”.

Προτάσεις «ανακαίνισης» των Magna

Σύμφωνα με την πρόταση της Διοίκησης, η ηγεσία και ειδικά όσοι γνωρίζουν την αξία αυτών των μέσων έχουν δυο οδούς επιλογής:

  • Η πρώτη φτάνει σχεδόν τις 970.000 και η δεύτερη, η φθηνότερη λύση, ανέρχεται στα 500.000 ευρώ. Όποια κι αν στο τέλος επιλεγεί θ’ αφορά περίπου δέκα ταχύπλοα που αλωνίζουν το Αιγαίο και μεταφέρουν αυτούς που ξέρουν κάθε βράχο καλύτερα από τον καθένα.
  • Η αναβάθμιση αυτή θα δώσει ανάσα το λιγότερο για μια 5ετία μέχρις ότου βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την προμήθεια νέων ταχυπλόων σκαφών, ένα αίτημα πολλών ετών από την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων. Σύμφωνα με τις αναφορές που έχουν γίνει εφόσον επιλεγεί μία εκ των δυο προτάσεων, θα υπάρξει πλεόνασμα σε ανταλλακτικά που θα προκύψει από τα σκάφη που θα μπουν σε τροχεία αναβάθμισης. Άρα θα υπάρξει ωφέλεια και για επιπλέον αριθμό σκαφών για εκτενέστερη συντήρηση από την υφιστάμενη.

Τι περιλαμβάνουν οι προτάσεις;

Πλήρες συστήματα κινητήρων, σύστημα διεύθυνσης, ραντάρ εμβέλειας σχεδόν 50 ναυτικών μιλίων, θερμικές κάμερες με δυνατότητα εντοπισμού στόχου περίπου στα δέκα χλμ είναι η μια πρόταση, η πιο «ακριβή».

Το πιο οικονομικό πακέτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές περιλαμβάνει, σετ ανακατασκευής κινητήρων, «ποδιών» μηχανής και συστήματος διεύθυνσης. Στην πρόταση περιλαμβάνονται πάντα τα ραντάρ και οι θερμικές κάμερες.

Θέλουμε ν’ ακονίσουμε την άκρη από το δόρυ μας…

«Για να είσαι πάντοτε δυνατός πρέπει μονίμως ν’ ακονίζεις την άκρη από το δόρυ ή το σπαθί σου» , έλεγε ανώτατος Αξιωματικός του Επιτελείου, θέλοντας να δείξει την απόφαση που έχει ληφθεί από την ηγεσία για ραγδαία αναβάθμιση αρχικά των Ειδικών Επιχειρήσεων.

  • Σχεδόν πριν δέκα ημέρες σύμφωνα με Αξιωματικούς από τις Ειδικές Επιχειρήσεις, ο Α’ ΓΕΕΘΑ ζήτησε να υπογράψει για να προωθηθούν στο υπουργείο φάκελοι με τα υποπρογράμματα που αφορούν την μερική αναβάθμιση της Διακλαδικής Διοίκησης.

Πάνω σ’ αυτό το κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων, ολοένα και περισσότεροι σύγχρονοι στρατοί επενδύουν περισσότερα είτε μέσα, είτε προσωπικό που θεωρείται η ελίτ. Είναι οι άνθρωποι που θα κάνουν την διαφορά και θα εμφανιστούν την κατάλληλη στιγμή ώστε να καταφέρουν ένα καίριο πλήγμα στο αντίπαλο στρατόπεδο.

  • Όμως αυτά που πέρασαν από την βουλή των Ελλήνων και εγκρίθηκαν αρκούν;
    Αρκεί το απαραίτητο βεβαίως τυφέκιο για ελεύθερους σκοπευτές ή τ’ αλεξίπτωτα ελεύθερης πτώσης, οι λέμβοι των δέκα ατόμων και τα αντιαρματικά την ώρα που υπάρχουν ακόμη «ενστάσεις» για την μεγάλη μετατροπή των Ειδικών Δυνάμεων σε υπέρ σύγχρονη δομή;

Εδώ δεν γίνεται, ακόμη από ορισμένους ανωτάτους κι όχι μόνο, αποδεκτή η υπαγωγή των Ειδικών Επιχειρήσεων και των Ειδικών Δυνάμεων στο Γενικό Επιτελείο υπό Αντιστράτηγο, ώστε ν’ απογαλακτιστούν επιτέλους από τα «μητρικά Γενικά Επιτελεία», την ώρα που θυμούνται αυτές τις δυνάμεις μόνο για επιδείξεις και «αρώματα», κάτι σαν την πτήση των Kiowa στον Έβρο…

Με βόλτες και φωτογραφίες με τα Kiowa δεν επιτυγχάνεται η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: