Έξω φρενών ο Ερντογάν με την επιστολή του Τραμπ: “Δεν θα ξεχάσω την έλλειψη σεβασμού”

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, Άγκυρα, Τουρκία, Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2019. EPA, PRESIDENTIAL PRESS OFFICE HANDOUT




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τράμπ την Παρασκευή ότι «έσπασε» «τη διπλωματική και πολιτική ευγένεια» στέλνοντας σε αυτόν ένα γράμμα, με το οποίο απειλούσε να καταστρέψει την τουρκική οικονομία αν δεν συμπεριφερόταν «με σωστό και ανθρώπινο τρόπο» στη Συρία.

Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα New York Times.

“Δεν θα ξεχάσουμε αυτή την έλλειψη σεβασμού”, δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. “Αλλά η αμοιβαία αγάπη και ο σεβασμός μας,” είπε, θα εμποδίσει τους δύο ηγέτες να διατηρήσουν συνεχώς την επιστολή “στην ημερήσια διάταξη”.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ερντογάν είπε: “θέλουμε επίσης να γίνει γνωστό ότι, όταν έρθει η ώρα, θα γίνει το απαραίτητο πράγμα.”

Ήταν το τελευταίο «μπροστά και πίσω» ανάμεσα στους δύο ηγέτες που προσπαθούσαν να απεικονίσουν τους εαυτούς τους ως ισχυρούς και αδιάφορους και δημιούργησαν ένα έντονα προσωπικό σκηνικό για μια πολιτική απόφαση με θανατηφόρες σοβαρές συνέπειες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο κ. Τραμπ έδωσε στην Τουρκία το πράσινο φως για να εισβάλει στη βόρεια Συρία, αποσύροντας 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες και εγκαταλείποντας τους Κούρδους μαχητές που επί σειρά ετών αγωνίζονταν παράλληλα με Αμερικανούς στρατιώτες για να νικήσουν την ισλαμική εξτρεμιστική ομάδα «Ισλαμικό Κράτος» (ISIS). Ο κ. Ερντογάν θεωρεί τους ίδιους Κούρδους μαχητές ότι είναι τρομοκράτες και εχθροί της Τουρκίας.

ΚΑΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΕΔΩ

Η απόφαση του κ. Τραμπ ήρθε μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Ερντογάν και ήταν σε αντίθεση με τις συμβουλές ανώτερων στρατιωτικών συμβούλων και χωρίς να είχε γίνει ο ελάχιστος προγραμματισμός.

Καθώς η κριτική εναντίον της απόφασης του κ. Τραμπ αυξήθηκε, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια επιστολή από τον Αμερικανό Πρόεδρο στον κ. Ερντογάν ως απόδειξη ότι δεν είχε αλλάξει γνώμη από τον Τούρκο ομόλογό του.

“Ας εργαστούμε για μία καλή συμφωνία!”, έγραψε ο κ. Τραμπ στην σύντομη αποστολή με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου – την ίδια ημέρα που οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν στη βόρεια Συρία. “Δεν θέλετε να είστε υπεύθυνος για τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων και δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος για την καταστροφή της τουρκικής οικονομίας – και θα το κάνω”, σημείωσε

Συνέχισε να ενθαρρύνει τον κ. Ερντογάν να μην δράσει απερίσκεπτα.

“Η ιστορία θα φανεί ευνοϊκή εάν το κάνετε αυτό με σωστό και ανθρώπινο τρόπο”, έγραψε ο κ. Τραμπ. “Θα σε βλέπουν για πάντα ως διάβολος αν δεν γίνουν καλά πράγματα. Μην είσαι σκληρός τύπος. Μην είσαι ανόητος! ”

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο BBC ότι το γράμμα είχε τόσο εξοργίσει τον κ. Ερντογάν που το έριξε στα σκουπίδια, αν και δεν ήταν σαφές εάν αυτό ήταν κυριολεκτικά ή μεταφορικά.

Επίσης, δεν είναι σαφές αν ο κ. Ερντογάν διέταξε τις δυνάμεις του να εισέλθουν στη Συρία πριν ή μετά από την επιστολή του κ. Τραμπ, γράφουν οι New York Times.

ΠΗΓΗ: NEW YORK TIMES

 

Και οι στρατιωτικοί εναντίον του Τράμπ, λέει ο γερουσιαστής βαν Χόλλεν: Η δεύτερη προδοσία…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: