Εξετάζονται τα κίνητρα, λέει η Μενδώνη για το “Joker”: Καυστικό σχόλιο Τσίπρα στο instagram [video, photo]

Η ταινία Joker. Photo via Twitter, @jokermovie




Ύστερα από τον σάλο που ξέσπασε με την υπόθεση Joker, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έδωσε απαντήσεις σχετικά με το «φιάσκο» και τόνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες για να επιβληθούν -αν διαπιστωθεί ότι έσφαλαν οι δύο υπάλληλοι- κυρώσεις.

«Το υπουργείο δεν παρενέβη. Παρενέβησαν δύο υπάλληλοι και μάθαμε εκ των υστέρων ότι είναι υπάλληλοι, οι οποίες παρενέβησαν χωρίς να ενημερώσουν κανέναν. Δύο υπουργικές αποφάσεις, μία του 2011 και μία του 2014 και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έλεγχο, αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, καθώς οι δύο αυτές υπάλληλοι ανήκουν στην επιτροπή γνωμοδοτικών επιτροπών για την καταλληλότητα κινηματογραφικών έργων. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι καλούν την αστυνομία» είπε μιλώντας στο Open TV και πρόσθεσε:

«Εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και διαπιστώθηκε, θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Το τι έγινε μέσα στους κινηματογράφους, δεν το γνωρίζω. Εμένα αυτό που με απασχολεί είναι τα κίνητρα των συγκεκριμένων κυριών να εφαρμόσουν μια διαδικασία που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Ο αρμόδιος γ.γ. του υπουργείου, κ. Γιατρομανωλάκης, έχει καλέσει όλη την ιεραρχία για να μάθει τι συνέβη».

Όλα τα παραπάνω έγιναν με αφορμή τα δύο ξεχωριστά περιστατικά, που έλαβαν χώρα το Σάββατο και την Κυριακή, σε κινηματογράφους στο Μαρούσι και τα Πατήσια. Υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, κάλεσαν την αστυνομία και την ενημέρωσαν για παρουσία ανηλίκων σε προβολές της ταινίας «Joker».

Το απόγευμα του Σαββάτου, αστυνομικοί διέκοψαν την προβολή της ταινίας και προχώρησαν σε ταυτοποίηση στοιχείων με τα παιδιά να βγαίνουν από τις αίθουσες και να περιμένουν τους γονείς τους να τους πάρουν, ενώ ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και την Κυριακή.

Αλ. Τσίπρας στο Instagram: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκατέστησε την τάξη που δεν κατάφεραν τα όργανα στο Γκόθαμ Σίτι…»

«Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης», σχολιάζει, στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, ειδικότερα, ότι το περασμένο Σάββατο πήγε σινεμά, «ευτυχώς στον κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ», «σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το Τζόκερ». «Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα», προσθέτει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Το περασμένο Σάββατο πήγα σινεμά, ευτυχώς στον κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το “Τζόκερ”. Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα. Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Την ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο. Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα. Που να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει την τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του ’60, ίσως και ακόμη πιο πίσω… Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε. ΥΓ: Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα…#joker

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexis Tsipras, Αλέξης Τσίπρας (@alexistsipras) στις

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας μιλά για το πώς εξέλαβε ο ίδιος την ταινία και τα μηνύματα της: «Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Την ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό, οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο».

«Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο», συνεχίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα».

«Πού να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα “προοδευτική” κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει τη τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του ’60, ίσως και ακόμη πιο πίσω…», συμπληρώνει τονίζοντας πως «την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε…».

Η ανάρτηση του κ. Τσίπρα συνοδεύεται από μία φωτογραφία που κάνει από χθες τον γύρο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (σ.σ. πρόκειται για ένα καρέ από την ταινία όπου το πρόσωπο κάποιου που κυνηγά τον «Τζόκερ» έχει αντικατασταθεί από το πρόσωπο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη) και η οποία «προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου», όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμπνευσμένη θα έλεγα…», υπογραμμίζει.

Επικοινωνία Ραγκούση με Αστυνομία
Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιάννης Ραγκούσης επικοινώνησε επίσημα με την Ελληνική Αστυνομία «για να διακριβώσουμε εάν πράγματι αστυνομικοί επενέβησαν σε κινηματογράφους προκειμένου να ελέγξουν την ηλικία νέων θεατών», όπως αναφέρει σε δήλωσή του.

«Η επίσημη επιβεβαίωση των περιστατικών αυτών από την ΕΛ.ΑΣ, προκάλεσε την άμεση αντίδρασή μας. Αντίδραση, η οποία θα γενικευτεί απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα με την ενεργοποίηση κάθε κοινοβουλευτικού μέσου», σημειώνει ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι γι αυτές τις αδιανόητες εξελίξεις που γυρίζουν την Ελλάδα και την Ελληνική Αστυνομία σε πολύ σκοτεινές εποχές» προσθέτει ο κ. Ραγκούσης.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

«Είχαμε επώνυμες καταγγελίες από το υπουργείο Πολιτισμού» λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τον “Τζόκερ”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: