Εξάρθρωση καρτέλ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης: Συνελήφθη ο λιμενάρχης και 4 εφοπλιστές

File photo: Τμήμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Φωτογραφία ΟΛΘ




Σε  πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της  Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος στο οποίο μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ότι συμμετείχαν 19 άτομα.

Το κύκλωμα  λειτουργούσε εδώ και δυο χρόνια τουλάχιστον και έβγαζε εκατομμύρια ευρώ μέσω “εξυπηρέτησης” πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα οποία πλήρωναν αδρά το καρτέλ.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 13 άτομα. Ανάμεσά τους ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, τέσσερις εφοπλιστές οι οποίοι συνελήφθησαν στην Αθήνα και μεταφέρθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και έξι πλοηγοί. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα το μεσημέρι στον εισαγγελέα.

  • Το γεγονός ότι στο κύκλωμα συμμετείχε ο λιμενάρχης δείχνει το εύρος της διαφθοράς και της δωροδοκίας καθώς οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της Εγκληματικής Οργάνωσης, δωροδοκίας και δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι πληροφορίες από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης λένε ότι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ άρχισαν να ψάχνουν την υπόθεση από τον περασμένο Μάιο όταν και έγινε η ενοποίηση των Εσωτερικών Υποθέσεων ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικού Σώματος.

  •  Ο τζίρος από την εγκληματική οργάνωση υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ ενώ οι εφοπλιστές μετά τη σύλληψη τους, οδηγήθηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου ανακρίθηκαν από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ και έδωσαν καταθέσεις. Περάσαν τη νύχτα στα κρατητήρια και το μεσημέρι θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Έχει σχηματιστεί ήδη μεγάλη δικογραφία (2000 σελίδων), η οποία περιλαμβάνει 19 άτομα, ανάμεσά τους κι ο κεντρικός λιμενάρχης, αλλά και οδηγοί ρυμουλκών στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση αφορά σε χρηματισμό για καλύτερη εξυπηρέτηση των καραβιών που πλήρωναν το καλά οργανωμένο καρτέλ.

Φέρονται οι ιδιοκτήτες γνωστών ναυτιλιακών να είχαν δημιουργήσει μια μονοπωλιακή κατάσταση για τα πλοία που έμπαιναν κι έδεναν στο λιμάνι. Οι Αρχές έχουν πολλές καταθέσεις στα χέρια τους και έχουν «πιάσει στα πράσα» ανθρώπους να δίνουν χρήματα στα χέρια της συμμορίας.

Η μέθοδος που φέρεται να ακολουθείτο ήταν να στέλνουν παραπάνω ρυμουλκά σε ένα πλοίο από όσα ήταν αναγκαία για να καταπλεύσει ή να αποπλεύσει από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα αν ένα καράβι χρειαζόταν δύο ρυμουλκά πήγαιναν τρία ή τέσσερα με αποτέλεσμα η χρέωση να είναι μεγαλύτερη. Οι αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο το σύστημα να λειτουργούσε με συγκεκριμένα ρυμουλκά αποκλείοντας ανταγωνιστές. Άλλες πληροφορίες θέλουν η υπόθεση να αφορά την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με το ανάλογο «μπαξίσι».

Προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του λιμανιού ελλείψει πλοηγών το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανταποκρίθηκε άμεσα στον αίτημα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και έστειλε δύο πλοηγούς χθες ενώ σήμερα αναμένεται και ένας τρίτος.

Όπως μετέδωσε το Open TV, το κατηγορητήριο είναι βαρύ κι αφορά σε τρία κακουργήματα. Σύσταση και συμμορία, δωροδοκία και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων. Μάλιστα, το χρήμα που διακινούνταν ήταν τόσο πολύ, που ένας από τους εμπλεκόμενους φέρεται να αγόρασε σπίτι αξίας 300.000€ με όλα τα λεφτά μπροστά.

Πηγή: Έθνος

Αποσυμφόρηση νησιών: Συνεχίζεται η μεταφορά μεταναστών από τη Μόρια στον Πειραιά

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: