Εβδομάδων παθών για Τζόνσον: Ξαναφέρνει σήμερα τη συμφωνία στην εχθρική Βουλή

Ο Μπόρις Τζόνσον απευθύνεται στο Κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία του Σαββάτου που του επέφερε βαρύ πλήγμα. UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Αφού διαπραγματεύτηκε και απέσπασε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής με την ΕΕ, την οποία οι περισσότεροι αμφισβητούσαν ότι μπορούσε να επιτύχει, ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε στο Λονδίνο ελπίζοντας σε μια μεγάλη επιτυχία.

Έγινε το ακριβώς αντίθετο. Η Βουλή του έκοψε τη φόρα,  καθώς οι βουλευτές με συντριπτική πλειοψηφία υιοθέτησαν τροπολογία με βάση την οποία η περιπέτεια του Brexit παίρνει νέες διαστάσεις καθώς απαιτούσε από τον Τζόνσον να ζητήσει παράταση από την ΕΕ και, επομένως, να μην πραγματοποιηθεί η έξοδος της Βρετανίας από την Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.

Όμως, ο Τζόνσον, παρότι υποχρεωμένος από το κοινοβούλιο, δηλώνει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Έστειλε τρεις – αντί μιας – επιστολές στην ΕΕ, επιτείνοντας τον πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους: η επιστολή που ζητεί την αναβολή του Brexit είναι ανυπόγραφη, κίνηση με την οποία ο Τζόνσον επιδεικνύει την διαφωνία του για αναβολή. Όμως, η δεύτερη επιστολή περιγράφει την απόφαση του κοινοβουλίου την οποία ο πρωθυπουργός πρέπει να σεβαστεί…

Όπως ήταν φυσικό, κι αφού άκουσαν δηλώσεις τόσο του Τζόνσον όσο και υπουργών του, ότι το Brexit  θα γίνει στην προκαθορισμένη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι απάντησαν αρχικά ότι θα αναμένουν τις εξελίξεις στην βρετανική βουλή και θα αποφασίσουν αναλόγως… Εν ολίγοις, βλέποντας και κάνοντας. Ωστόσο, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν πως η ΕΕ είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μια “ευέλικτη” αναβολή του Brexit…

  • Σήμερα, για τον Βρετανό πρωθυπουργό ξεκινά μια νέα εβδομάδα των παθών καθώς δήλωσε πως σήμερα Δευτέρα θα επιχειρήσει να περάσει από το Κοινοβούλιο την συμφωνία αποχώρησης μαζί με την σχετική και επιβαλλόμενη εφαρμοστική νομοθεσία για  την συμφωνία. Εάν συμβεί αυτό, η Βρετανία αποχαιρετά την ΕΕ εντός ολίγων ημερών.

Όμως, το Κοινοβούλιο έχει δώσει δείγματα για την αναμενόμενη αντίδρασή του και μια νέα ήττα του Τζόνσον πρέπει να θεωρείται αναμενόμενη.

  • Μπορεί ο Τζόνσον να θέλει να φέρει τη συμφωνία εκ νέου στο Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσαν στελέχη της κυβέρνησης ήδη από το Σάββατο, ωστόσο ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, δήλωσε πως χρειάζεται ο ίδιος να αποφασίσει κατά πόσον θα επιτρέψει να εισαχθεί εκ νέου η συμφωνία προς ψήφιση στο σώμα.

Ο Μπέρκοου έχει αποκλείσει στο πρόσφατο παρελθόν την εισαγωγή νομοθετήματος για δεύτερη φορά προς ψήφιση στη Βουλή, εκτός κι αν οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά.

Όμως, ακόμη κι αν ο Μπέρκοου επιτρέψει την ψηφοφορία, η τροπολογία Λέτουϊν την οποία υιοθέτησε το Σάββατο το κοινοβούλιο, θέτει πολλά ακόμη προβλήματα για την συμφωνία του Τζόνσον, καθώς επιβάλλει νέες ψηφοφορίες έγκρισης από το κοινοβούλιο προκειμένου να πραγματοποιηθεί το Brexit.

Έτσι, όλα κρίνονται από τις ψήφους που θα καταφέρει ο Τζόνσον να συγκεντρώσει υπέρ του. Πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν πως τελικά, η ικανότητά του να πείσει κάποιους από τους βουλευτές των Εργατικών να τον υποστηρίξουν θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας …

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

Αν δεν επικυρωθεί άμεσα η συμφωνία αποχώρησης, η Ε.Ε. θα δώσει παράταση στο Brexit

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: