Φτιάχνουν «Τειρεσία» για τους οφειλέτες στο δημόσιο: “Ηρακλής” “εναντίον” των κόκκινων δανείων

File Photo: ΔΟΥ στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Το σχέδιο για τη δημιουργία του δημόσιου «Τειρεσία» επαναφέρει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τους μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

  • Το σχέδιο επανέρχεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να βελτιώσει την πληροφόρηση για τον πιστωτικό κίνδυνο των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, στον βαθμό που, όπως δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου DDC με θέμα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πληροφόρηση που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι ασύμμετρη, καθώς αφορά μόνο τα χρέη προς τις τράπεζες.

Η απουσία ενός γραφείου πιστοδοτικής συμπεριφοράς (credit bureau), στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα χρέη του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, ΔΕΚΟ κ.λπ.), αποτελεί βασικό έλλειμμα στην προσπάθεια του Δημοσίου, των τραπεζών, αλλά και των επενδυτών που τοποθετούνται σε χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, να αποκτήσουν πλήρη εικόνα της πιστοδοτικής ικανότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

  • Η απουσία επαρκούς πληροφόρησης επηρεάζει τις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων που βγαίνουν προς πώληση και αποτελεί βασικό εμπόδιο για τη δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών αντιμετώπισης των χρεών του ιδιωτικού τομέα. Ο φορέας θα συλλέγει όλα τα στοιχεία για τα χρέη προς δημόσιους φορείς και θα παράγει ένα σκορ, που σε συνδυασμό με το σκορ που προκύπτει από την αξιολόγηση των χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς τις τράπεζες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις (όπως π.χ. η κινητή τηλεφωνία), μέσω του «Τειρεσία», θα παρέχει συνολική εικόνα της πιστοδοτικής συμπεριφοράς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε στις διορθωτικές παρεμβάσεις που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα για τη ρύθμιση των χρεών. Μεταξύ αυτών, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το πτωχευτικό δίκαιο των ιδιωτών, δηλαδή ο νόμος Κατσέλη.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο κ. Στ. Ποταμίτης, managing director του νομικού γραφείου Ποταμίτης – Βεκρής, υπογράμμισε ότι ο νόμος Κατσέλη έχει εξελιχθεί σε συστημικό πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα, καθώς αποδείχθηκε εργαλείο κατάχρησης. Στην τοποθέτησή του ο κ. Ποταμίτης ανέδειξε την αναποτελεσματικότητα της πτωχευτικής διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι λιγότερες από 200 επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στις σχετικές διαδικασίες, ενώ αναποτελεσματικός είναι και ο εξωδικαστικός μηχανισμός που έχει εξελιχθεί σε μια λύση για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς το Δημόσιο, όταν στη σύλληψή του αποσκοπούσε στη ρύθμιση των οφειλών προς τις τράπεζες.

Μεγάλες προσδοκίες από τον «Ηρακλή»

Σαν μαγνήτης για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία (assets) θα λειτουργήσει το σχέδιο «Ηρακλής», που αποτέλεσε χθες το κεντρικό θέμα των επαφών με διεθνείς επενδυτές τις οποίες είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα Γιώργος Ζαββός, στην Ουάσιγκτον.

Επαφές υπήρξαν με BlackRock, Deutsche Bank και DBRS, ενώ τα επόμενα ραντεβού είναι με Moody’s, HSBC, JP Morgan, BNP Paribas, Morgan Stanley, καθώς και με κορυφαία στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί το πρώτο βήμα και, σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, ήδη ετοιμάζεται το επόμενο που θα οδηγήσει στην πλήρη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος από τα κόκκινα δάνεια.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πρωτοφανής εδώ και 30 χρόνια επιβράδυνση της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: