Ενώπιον κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας: “Μείνετε συντονισμένοι” ανακοίνωσε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στους κήπους του Λευκού Οίκου. EPA, OLIVER CONTRERAS / POOL




Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, προετοίμασαν χθες την αμερικανική κοινή γνώμη για το πακέτο κυρώσεων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, εναντίον της Τουρκίας και προσωπικά του ισλαμιστή προέδρου της, Ταγίπ Ερντογάν.

  • Φαίνεται από τα μηνύματα του κ. Τραμπ και του κ. Γκράχαμ ότι ο Λευκός Οίκος έλαβε επιτέλους την απόφαση για να κυρώσεις, καθώς πιστεύεται ότι είναι ο μοναδικός τρόπος να συνετιστεί η κατοχική δύναμη και να τερματίσει το λουτρό αίματος στη Συρία. Μέχρι της στιγμής ουδείς γνωρίζει πότε θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις, ούτε αν στο τέλος ο κ. Τραμπ αλλάξει γνώμη.

Ήδη δεκάδες Κούρδοι έχουν δολοφονηθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Οι Τούρκοι έχουν ήδη διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά την άποψη διπλωματών και αναλυτών, που προειδοποιούν για εθνοκάθαρση των Κούρδων από τη Συρία. Ακόμα και ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ουσιαστικά αποδέχθηκε την άποψη της παρουσιάστριας, ότι έγιναν εγκλήματα πολέμου εναντίον των Κούρδων.

Ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε χθες μέσω Twitter:

«Μιλούμε με τον (γερουσιαστή) Λίντσεϊ Γκράχαμ και πολλά μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένων και των Δημοκρατικών, για την επιβολή ισχυρών κυρώσεων στην Τουρκία».

Πρόσθεσε στο ίδιο μήνυμα του στο Twitter:

Το Υπουργείο Οικονομικών είναι έτοιμο, μπορεί να επιδιωχθεί πρόσθετη νομοθεσία. Υπάρχει μεγάλη συναίνεση για αυτό. Η Τουρκία ζήτησε να μην γίνει κάτι τέτοιο. Μείνετε συντονισμένοι!

Ο Γκράχαμ μίλησε με τον Τραμπ: Χαιρέτισα την απόφαση του για επιβολή αυστηρών κυρώσεων

Μόλις μίλησα με τον Πρόεδρο (Τραμπ). Χαιρετίζω την απόφασή του να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να σταματήσει την επιθετικότητα των Τουρκών στη Συρία, με την επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Τα παραπάνω έγραψε στο Twitter, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Πρόσθεσε:

Αυτή η απόφαση του Προέδρου Τραμπ θα είναι μια αλλαγή του παιχνιδιού – με τον λάθος τρόπο – για την Τουρκία. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε την αιματοχυσία και να σταθεροποιήσουμε τη βορειοανατολική Συρία για να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και την άνοδο του Ιράν.

Γκράχαμ: Η ημέρα της αναμέτρησης με την Τουρκία έρχεται, χειρότερη χώρα όσο και το Ιράν

 Η ημέρα της αναμέτρησης με την Τουρκίας έρχεται για την εξωφρενική της επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας, έγραψε πριν την συνομιλία του με τον κ. Τραμπ, ο Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Ο γερουσιαστής σημειωσε και τα εξής:

Διευθύνω την προσπάθεια στο Κογκρέσο να συνεργαστούμε με τον Πρόεδρο Τραμπ σχετικά με τις πιο αυστηρές κυρώσεις, ακόμα και από τις κυρώσεις του Ιράν.

Η περιπέτεια της Τουρκίας στη Συρία, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη, θα αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή όσο και το Ιράν – εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας.

Τον εγκλωβισμό των αμερικανικών δυνάμεων στον πόλεμο της Συρίας τρέμει το Πεντάγωνο

Μνούτσιν: Ο πρόεδρος Τραμπ μου έδωσε εντολή να κατεβάσω τα ρολά της τουρκικής οικονομίας

Μιλώντας στην εκπομπή του ABC  “This Week,” ο υπουργός Οικονομικών Στήβεν Μνούτσιν δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν υποχρέωση να προστατεύσουν τους Κούρδους, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα τιμωρήσει την Τουρκία εάν υπάρξει ανάγκη.

“Ο ρόλος μας στη Συρία δεν ήταν να υπερασπιστούμε τους Κούρδους”, είπε ο Μνούτσιν.

“Έχουμε μια μακροχρόνια διένεξη μεταξύ των ανθρώπων που μας βοηθούν με τον  ISIS και της Τουρκίας, η οποία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Τους προειδοποιήσαμε. Ο πρόεδρος μου έδωσε εντολή να κατεβάσω τα ρολά της τουρκικής οικονομίας και μπορούμε να το κάνουμε αυτό στη στιγμή που θα μας δώσει την εντολή“, πρόσθεσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, σύμμαχο του κ. Τραμπ, που όμως διαφωνεί μαζί του για την τουρκική εισβολή, ο υπουργός Οικονομικών, είπε:

“Μου αρέσει πολύ. Ο Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο πρόεδρος Τραμπ είναι κοντά. Αυτός είναι ένας τομέας (σ.σ.: η τουρκική εισβολή) στον οποίο δεν συμφωνούν. Πρόκειται για περίπλοκα ζητήματα. Σας διαβεβαιώνω ότι ο πρόεδρος και το προσωπικό της εθνικής ασφάλειας είναι στην κορυφή της κατάστασης. Το ερώτημά μας No. 1 είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) δεν θα νικήσει», δήλωσε.

Ο τρόπος συμπεριφοράς της Τουρκίας είναι πολύ κακός, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Βαν Χόλλεν: Για όνομα του Θεού, τί περιμένει ο Τραμπ για να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλλεν ο οποίος ηγείται, μαζί με τον Ρεπουμπλικάνο Λίντσεϊ Γκράχαμ,  της διακομματικής επιτροπής που προωθεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας στη Γερουσία, επιτέθηκε με σφοδρότητα χθες κατά του προέδρου Τραμπ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Επικρίνοντας τον δισταγμό του Λευκού Οίκου να επιβάλλει κυρώσεις στην Αγκυρα για την εσβολή της στην Συρία και τις επιθέσεις κατά των Κούρδων, ο Βαν Χόλλεν είπε, χαρακτηριστικά:

  • “Για τ’ όνομα του Θεού, τί περιμένουν; Σκοτώνονται άνθρωποι αυτή τη στιγμή. Οι Κούρδοι σύμμαχοί μας σκοτώνονται αυτή τη στιγμή, φαίνεται πως πολλοί από τους κρατούμενους του ISIS πιθανόν να είναι σε θέση να δραπετεύσουν… [Ο Λευκός Οίκος] μοιάζει γελοίος αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό το Κογκρέσο να προχωρήσει μπροστά σ’ αυτό το μέτωπο. Αυτό που κάνει όλο κι όλο [η κυβέρνηση Τραμπ] είναι να κουβεντιάζει ενώ άνθρωποι σκοτώνονται”.

“Πιστεύω ότι οικοδομείται η δυνατότητα να δράσει το Κογκρέσο από τη στιγμή που αυτός ο πρόεδρος έχει επιδείξει απόλυτη απροθυμία να κάνει κάτι γι’ αυτή τη σφαγή,” είπε ο Βαν Χόλλεν. “Το καθοριστικό είναι να δράσουμε γρήγορα. Οταν το Κογκρέσο θέλει να δράσει γρήγορα, μπορεί”.

ΠΗΓΕΣ, HELLAS JOURNAL, THE HILL, ABC, FOX, CBS, REUTERS, AFP

Εγκλήματα πολέμου από τις δυνάμεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων, “βλέπει” ο Εσπερ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: