Ενοχλούνται οι Τούρκοι από τα πλοία του Λ.Σ και των Ε.Δ. στην οριογραμμή: Γιατί άραγε;

Το σκάφος του Λιμενικού ανοιχτής θαλάσσης ‘090- Γαύδος’, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Το μεταναστευτικό είναι το θέμα που «βράζει», είναι το ζήτημα που αρκεί μια σπίθα για να δούμε καταστάσεις που κανείς δεν θα ήθελε να τις βιώσει.

Οι νησιώτες όλα αυτά τα χρόνια- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- έχουν δείξει περίτρανα την ανθρωπιά τους, όμως τώρα η κατάσταση όπως μεταφέρουν οι ίδιοι θυμίζει ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

  • Η πολιτεία από την άλλη πλευρά δέχεται από το καλοκαίρι τις πιέσεις των τοπικών κοινωνιών, οι Δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, οι νησιώτες εκπέμπουν ένα μήνυμα SOS και ζητούν να παρθούν μέτρα ουσίας, ανάμεσα σε αυτά και αποτρεπτικά προς τους διακινητές.
  • Την ώρα πάντως που η χώρα ενισχύει με όσες δυνάμεις διαθέτει την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, παρατηρούνται ήδη οι πρώτες αντιδράσεις από την Τουρκική πλευρά. Κι εδώ λένε Αξιωματικοί από το Λιμενικό αλλά και τις Ένοπλες Δυνάμεις πως η Τουρκία έχει ένα ακόμη προσωπείο. Η Ακτοφυλακή σταματά βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες και τους γυρίζει πίσω απ’ εκεί που ξεκίνησαν και το διαφημίζει. Η ίδια όμως Ακτοφυλακή της Τουρκίας είναι εκείνη που «ενοχλείται» σφόδρα επειδή τα πλωτά του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν κάνει ένα βήμα πιο μπροστά, πολλές φορές ακριβώς στο όριο ανάμεσα στις δυο πλευρές.
  • Γιατί άραγε να δείχνουν οι Τούρκοι αυτή την ενόχληση; Μήπως από την μια πλευρά δείχνουν στην ΕΕ- για να πάρουν κι άλλα χρήματα- αποτελέσματα κι από την άλλη πλευρά «χαλάνε την πιάτσα» των κυκλωμάτων ή και κάποιους επιτήδειους- επίορκους που έχουν βρει την άκρη να βγάζουν το δικό τους «μπαχτσίσι» από τους διακινητές;

Ενοχλεί την Τουρκία η αποτροπή διακινητών…

Γνωρίζουν ότι η Ελλάδα περιπολεί για την αποτροπή των διακινητών που μεταφέρουν ψυχές μέσα στην θάλασσα. Δεν βγήκε κανείς ούτε με πλωτό του Λιμενικού, ούτε με τα σκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων για να κάνει αποστολή κρούσης προς τα απέναντι παράλια, άρα ποιος ο λόγος να εγκαλούν δια ασυρμάτου τους Έλληνες κυβερνήτες αυτών των μέσων που 24 ώρες βρίσκονται υπό όποιες συνθήκες στην οριογραμμή;

  • Ίσως επειδή τους ενοχλεί πάρα πολύ, να βρίσκεται Ελληνικό σκαρί στο όριο, ίσως επειδή δεν δέχονται πολλές φορές αυτό το όριο και το έχουν αποδείξει με τις εκατοντάδες παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων.
  • Οι Ένοπλες Δυνάμεις πάντα είχαν τον αμυντικό ρόλο δεχόμενες ακόμη και προκλητικές ενέργειες μέσα στην θάλασσα, οι οποίες σταματούσαν μόνο όταν καταλάβαιναν από την άλλη πλευρά, εκείνοι που προκαλούσαν πως η υπεράσπιση και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων στρατιωτικών δεν τους επέτρεπε να κάνουν χιλιοστό πίσω. Άλλωστε αυτά παραμένουν καταγεγραμμένα εδώ και χρόνια και τα δείχνουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις και τα αρμόδια όργανα εκεί που πρέπει.
  • Πρόσφατα μάλιστα μίλησε ο πρώην Στρατηγός της ΑΣΔΕΝ και νυν Βουλευτής της Α’ Πειραιά Νίκος Μανωλάκος σε τηλεοπτική εκπομπή και αποκάλυψε ένα παρολίγον επεισόδιο κοντά στο Καστελόριζο, όταν ακταιωρός με μεγάλη ταχύτητα κατευθύνονταν προς Ελληνικό φουσκωτό των Ενόπλων Δυνάμεων με σαφή πρόθεση να δημιουργήσει εν πλω πρόβλημα, είτε απόνερα ήταν αυτά, είτε προσπάθεια εμβολισμού ή να «τρομάξει» τα στελέχη που επέβαιναν σ’ αυτό. Η κίνηση να στρέψει την πλώρη του το φουσκωτό και να σημαδεύει με το πολυβόλο των 0,50 προς την ακταιωρό είχε αποτρέψει τις όποιες σκέψεις των Τούρκων της Ακτοφυλακής.
  • Τέτοιες είναι οι κινήσεις που δεν φοβίζουν αλλά ανησυχούν το Επιτελείο και τους ανωτάτους, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ρίσκο στις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της παρουσίας και με Ένοπλες Δυνάμεις στο μεταναστευτικό.

Το Επιτελείο έχει εμπιστοσύνη στα έμπειρα στελέχη των ΕΔ που περιπολούν, έχουν αποδείξει πως και ψυχραιμία διαθέτουν αλλά και το σθένος της υπεράσπισης της Εθνικής κυριαρχίας, ακόμη κι αν δια μέσου του μεταναστευτικού οι γείτονές μας θελήσουν να προκαλέσουν. Οι ίδιες πηγές λένε πάντως ότι η φυσική παρουσία έχει φέρει ήδη αποτελέσματα, αν και δεν μπορούν αυτά να φανούν λόγω της πληθώρας των αφίξεων στα Ελληνικά παράλια.

Απαράδεκτη πράξη: Ποιος έδωσε εντολή να μην πετάξουν τα ελληνικά F-16 στη Λευκωσία;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: