Ελληνας εφοπλιστής σκηνοθέτησε πειρατεία σε τάνκερ του για ασφάλιστρα 77 εκ. λιρών

File photo: Το τανκερ Briliante Virtuoso φλέγεται στα ανοιχτά της Υεμένης. Photo:Wikipedia




Ελληνας εφοπλιστής σκηνοθέτησε πειρατεία και εμπρησμό στο τάνκερ του με  στόχο να εισπράξει 77 εκατομμύρια λίρες από την ασφάλιση του πετρελαιοφόρου, αποφάνθηκε δικαστής του Λονδίνου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το 2011, ο Μάριος Ηλιόπουλος δελέασε τον καπετάνιο και τον Α΄μηχανικό, καθώς και επτά άνδρες της ακτοφυλακής  της Υεμένης βάζοντάς τους στο “κόλπο” της δήθεν επίθεσης εναντίον του τάνκερ στα ανοιχτά της Υεμένης, σε μια  υπόθεση που ακόμη ερευνάται από την Αστυνομία του Λονδίνου, αποφάνθηκε χθες ο δικαστής Νάιτζελ  Τίαρι.

Η απόφανση του δικαστή απορρίπτει το αίτημα της εταιρείας  Suez Fortune Investments,  μιας εταιρείας που συνδέεται με τον Ηλιόπουλο, και της ελληνικής τράπεζας με την οποία συνεργάζεται, για απόδοση αποζημίωσης.

  • Όπως δήλωσε ο δικαστής, “τα κίνητρα των ενόπλων δεν ήταν να κλέψουν ή να ζητήσουν λίτρα για το σκάφος Brillante Virtuoso ή να διαπράξουν κλοπή σε βάρος του πληρώματος, αλλά να βοηθήσουν τον ιδιοκτήτη να διαπράξει απάτη”.

Η ιστορία της καταστροφής του Brillante Virtuoso δεν περιορίζεται στην ψευτο- επίθεση των πειρατών. Επιπλέον, Βρετανός επιθεωρητής ο οποίος προσελήφθη για να ερευνήσει την υπόθεση δολοφονήθηκε από έναν άγνωστο άνδρα στην Υεμένη στη διάρκεια των ερευνών του.

Οι συνήγοροι της  Suez Fortune και η ασφαλιστική εταιρεία Talbot Underwriting Ltd., δεν απάντησαν στα  email του Bloomberg που ζητούσαν σχολιασμό. Ο ίδιος ο Ηλιόπουλος αλλά και η εταιρεία του στην Ελλάδα επίσης δεν απάντησαν.

Την Δευτέρα, ο δικαστής δήλωσε ότι ο Ηλιόπουλος, ο οποίος αγόρασε οκτώ τάνκερ στο διάστημα 2004 – 2008, έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του διότι το τάνκερ άρχισε να χάνει χρήματα μετά την κατάρρευση της αγοράς εμπορευματικών μεταφορών το 2008.

“Ο Ηλιόπουλος είχε κίνητρο να υποστεί το σκάφος του ζημίες από τη φωτιά, κυρίως, για να αιτηθεί συνολικές απώλειες ύψους περίπου 77 εκατομμυρίων λιρών – αίτημα το οποίο εφόσον δικαιωνόταν θα του έλυνε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή ο ίδιος και οι εταιρείες του”, ανέφερε ο δικαστής.

Πηγή: Bloomberg

Μείωση παρουσιάζουν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές: 58,09 δολ. το βαρέλι

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: