Έλλειμμα οι θερμικές κάμερες των καταδρομών που δεν επεστράφησαν ποτέ από τον Έβρο

Στιγμιότυπο από άσκηση των Ειδικών Δυνάμεων – Πηγή: ΓΕΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Σχεδόν έναν χρόνο πριν, τον Σεπτέμβριο του 2018, η σελίδα μας είχε γράψει ρεπορτάζ με τίτλο, «Σύλληψη Στρατιωτικών: τα δανεικά και αγύριστα προς τους καταδρομείς».

Ο λόγος εκείνου του ρεπορτάζ ήταν το έλλειμμα που παρουσιάστηκε στην «επιτηρητική φαρέτρα» των Ειδικών Δυνάμεων. Δάνεισαν τότε (κατ’ της εντολή ηγεσίας) έναν σημαντικό αριθμό από θερμικές κάμερες προς μονάδες στον Έβρο.

  • Στόχος η αύξηση στην επιτήρηση αμέσως μετά το μεθοριακό επεισόδιο με την σύλληψη του Ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη και του ΕΠ-ΟΠ Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, από το οποίο σύρθηκε η Ελλάδα για 167 ημέρες. Οι δυο στρατιωτικοί γύρισαν στην Ελλάδα, με τυμπανοκρουσίες και αγήματα -όλοι το θυμόμαστε-, κυρίως επειδή ακολούθησαν κι άλλα μετά από αυτά…
  • Ο Σεπτέμβριος του 2018 που είχαμε γράψει το πρώτο ρεπορτάζ μπορεί να πει κανείς πως ήταν και πρόωρο, 15 Αυγούστου είχαν αφεθεί οι δυο στρατιωτικοί ελεύθεροι, όμως τώρα βρισκόμαστε στον Οκτώβριο του 2019. Εκείνο που δεν γύρισε σε καμία μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων είναι οι θερμικές κάμερες, με τις οποίες δούλευαν κάθε βράδυ τα στελέχη των μονάδων κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.


Δανεικές κι ακόμη αγύριστες!

Ειδικά τώρα που αυτά τα επίλεκτα στελέχη κυρίως των νησιών, έχουν εμπλακεί πολύ περισσότερο με την θαλάσσια επιτήρηση στην οριογραμμή και απαιτούνται θερμικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας και ικανής εμβέλειας για την αναγνώριση ενός στόχου, αυτές απουσιάζουν.

  • Μετά την σύλληψη των δυο, υποτίθεται πως μετακινήθηκαν στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στον Έβρο για να γίνονται καλύτερα οι ενέδρες, κάτι που είχε εφαρμοστεί και πολλά χρόνια πριν, μετά τα Ίμια.
    Οι περίπολοι είχαν ενισχυθεί από δυο σε επτά άτομα και όπως έλεγαν επιτελείς, αυτές ήταν οι νέες περίπολοι «μάχης» κυρίως στο χερσαίο κομμάτι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία.
  • Τότε δόθηκε διαταγή και «μετατέθηκαν» από ορισμένες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων οι θερμικές κάμερες, οι οποίες μπορούν να είναι είτε φορητές, είτε πάνω σε τρίποδα σταθερές. Από τα φυλάκια οι παρατηρητές έχουν τη δυνατότητα να σαρώνουν την περιοχή ευθύνης τους.

Η αφορμή για εκείνο το δάνειο υλικού, πλέον δεν υφίσταται, σίγουρα υπάρχουν μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Όμως στον ακριτικό νομό υπάρχουν και οι θερμικές κάμερες της αστυνομίας σε φυλάκια του στρατού, υπάρχουν και τα ραντάρ του Στρατού Ξηράς που μεταφέρουν εικόνα και ήχο σε πραγματικό χρόνο. Στα νησιά που τόσο έχουν υποφέρει και που οι ροές είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με εκείνες του Έβρου τι γίνεται;

  • Ξεχάστηκαν πιθανότατα και δεν πήραν οι θερμικές κάμερες «φύλλο πορείας» για επιστροφή στις μητρικές μονάδες που ανήκουν. Ειδικά τώρα έλεγαν αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων, που έχουμε εμπλακεί πιο ενεργά στην οριογραμμή με τα σκάφη μας, είναι απαραίτητος αυτός ο εξοπλισμός που μπορούμε παντού να τον έχουμε μαζί. Τίποτα δεν περισσεύει και τίποτα δεν το έχουμε σε πληθώρα αποθεμάτων….
  • Με αυτές τις θερμικές κάμερες γίνονται συνεχώς νυχτερινές παρατηρήσεις από το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων σε καίρια σημεία της Ελληνικής επικράτειας μέσα από μια πληθώρα αποστολών. Η έλλειψη αυτή από μονάδες ειδικών δυνάμεων, άραγε κατά πόσο επηρεάζει την επιχειρησιακή ετοιμότητα για την οποία οι επιτελείς εκδίδουν διαταγές και τις αποστέλλουν προς τις μονάδες; Την ίδια ώρα που και η ηγεσία ακούγεται να ομιλεί για επαύξηση της επιχειρησιακής ισχύος;
  • Πως θα επανδρωθεί άραγε μια βραχονησίδα με μειωμένα απαραίτητα νυχτερινά μέσα; Το 1996 οι μπαταρίες «πρόδωσαν» το τμήμα των βατραχανθρώπων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έγκαιρη επικοινωνία. Το 2019, οι θερμικές κάμερες ακόμη μένουν εκτός των μονάδων που τις χρησιμοποιούσαν, δανειζόμενες για να δείξει η τότε ηγεσία πως λαμβάνει μέτρα.

Τι έχει αλλάξει στη νοοτροπία του Στρατού; Η απενημέρωση και η καταγραφή λαθών, αλλάζει κάτι; Κι αν αυτές οι κάμερες είναι όντως τόσο χρήσιμες στον ακριτικό Έβρο υπάρχει η μέριμνα νέας προμήθειας ώστε να παραλάβουν αυτές που δάνεισαν οι Ειδικές Δυνάμεις; Ρητορικό το ερώτημα, διότι τέτοια πληροφορία σε επίπεδο ρεπορτάζ, δεν υπάρχει…

Κωσταράκος: Η Τουρκία δεν μπλοφάρει, δεν έφυγε ποτέ με την πέννα όπου μπήκε με ξιφολόγχη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: