Έκτακτο διάγγελμα Ζάεφ μετά το γαλλικό ΒΕΤΟ στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Φωτογραφία via Twitter, @Zoran_Zaev




Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ είχε συμμάχους στις Βρυξέλλες, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το… γαλλικό «Όχι» για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του.

Ο ίδιος είπε πως έκανε πολλά και η ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι απόρροια της Συνθήκης των Πρεσπών.

Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθησαν όπως θα επιθυμούσε.

Έτσι αποφάσισε μέσω διαγγέλματος να εξηγήσει στον λαό τι συνέβη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, ο κ. Ζάεφ έχει συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών την Κυριακή.

Όπως μεταδίδει το IBNA, ο κ. Ζάεφ, είχε επικοινωνία με τους Πρωθυπουργούς της Γερμανίας, Σουηδίας, Βουλγαρίας, Σλοβενίας, Μάλτας και άλλων ευρωπαίων ηγετών συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Johannes Hahn,

Απ’ όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες έλαβε σαφές μήνυμα στήριξης της Βόρειας Μακεδονίας ώστε να συνεχίσει την πορεία που έχει αναλάβει, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και την ολοκλήρωση τους σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Όπως ειπώθηκε σ’ αυτές τις συνομιλίες, όλοι αναγνώρισαν τα βήματα που έκανε η Βόρεια Μακεδονία και ότι η χώρα και οι πολίτες της είναι πλήρως προετοιμασμένοι, αλλά ότι πολλές χώρες της ΕΕ δεν έτοιμες.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν – σύμφωνα με το IBNA- ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις σε διάφορα επίπεδα για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν μετά την Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τη πλευρά της κυβέρνησης θα είναι με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Μόλις υπάρξουν αποφάσεις θα δημοσιοποιηθούν αμέσως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αν και παραδέχτηκε ότι εχουν γίνει βήματα, αρνήθηκε να ανάψει πράσινο φως στον Ζάεφ. [ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μίλησε για ιστορικό λάθος ότι τα Σκόπια και τα Τίρανα δεν θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις [ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

 

HELLAS JOURNAL με πληροφορίες από IBNA, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ , AFP, Reuters

 

Γιουνκέρ: Βαρύ ιστορικό λάθος το μπλοκάρισμα της διεύρυνσης της ΕΕ με Τίρανα και Σκόπια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: