Διοικητής Τράπεζας Αγγλίας: Η συμφωνία θα βοηθούσε στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ. ΚΥΠΕ




Η συμφωνία που υπήρξε με την ΕΕ για το Brexit θα βοηθήσει την οικονομία της χώρας, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία που πέτυχε με την ΕΕ η πρώην Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα βοηθούσε καλύτερα την βρετανική οικονομία.

Ταυτόχρονα, ανέφερε σε σχέση με την πορεία των επιτοκίων, ότι μόνο οι «σχεδόν υπαρξιακές» ανησυχίες σε σχέση με τις επιπτώσεις από τους παγκόσμιους εμπορικούς πολέμους θα μπορούσαν να εμποδίσουν την Τράπεζα από το να αυξήσει τα επιτόκια.

  • Ο κ. Κάρνεϊ είπε ότι η συμφωνία, η οποία θα τεθεί σήμερα ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου, είναι “καλά νέα”, επειδή σημαίνει ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αποφύγει αυτό που προειδοποίησε η Τράπεζα πως θα ήταν ένα μεγάλο οικονομικό σοκ: Αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μεταβατική περίοδο.

Η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ύστερα από την πάροδο πέραν των τριών ετών από την απόφαση των ψηφοφόρων στην Βρετανία να εγκαταλείψουν την μεγαλύτερη στον κόσμο εμπορική περιοχή, συγκλονίζοντας τους επενδυτές και τους εργοδότες.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg στο πλαίσιο συνάντησης του με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Κάρνεϊ δήλωσε ότι η σαφήνεια σχετικά με το Brexit θα βοηθούσε στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων που μειώθηκαν δραματικά μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Σε άλλη συνέντευξη του, στο BBC, ο κ. Κάρνεϊ είπε ότι η συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δεν θα μπορούσε να βοηθήσει την οικονομία στο ίδιο βαθμό με την συμφωνία που πέτυχε η προκάτοχος του Τερέζα Μέι, το οποίο πρότεινε στενότερους δεσμούς με την ΕΕ αλλά απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς αν η εξασφάλιση μεταβατικής περιόδου για Brexit σημαίνει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα επαναρχίσει την αύξηση των επιτοκίων, ο κ. Κάρνεϊ δήλωσε: “΄Όχι απαραίτητα. Δεν πρόκειται να προδεσμευτώ, υπάρχουν πολλά απρόβλεπτα” θέματα.

Είπε ακόμη ότι το ΔΝΤ είχε τονίσει την επισφαλή φύση της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία έχει ωθήσει άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να παραχωρήσουν περισσότερα πακέτα στήριξης της οικονομίας.

“Πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Πόση δυναμική υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία”, υπογράμμισε ο Διοικητής της ΚΤ της Αγγλίας.

ΚΥΠΕ – Reuters
Βρετανία/ΛΟΝΔΙΝΟ
19/10/2019

Silicon Valley και καινοτομία: Προς αναζήτηση βιομηχανιών και εταιρικών ακινήτων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: