Διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας στη Στοκχόλμη

File Photo: Ο κεντρικός διαπραγματευτής Στίβεν Μπίγκαν (Κ) βγαίνει από το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, Σουηδία. EPA, YONHAP SOUTH KOREA OUT




Συνομιλίες για τα πυρηνικά σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου ξεκίνησαν σήμερα Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, Αμερικανοί και Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι σε ένα απομονωμένο συνεδριακό κέντρο στα προάστια της Στοκχόλμης.

  • Η συνάντηση θα είναι η πρώτη επίσημη σε επίπεδο εργασίας από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν τον Ιούνιο και συμφώνησαν να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις, που είχαν παγώσει έπειτα από την αποτυχημένη σύνοδο στο Βιετνάμ τον Φεβρουάριο.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει κάθε πρόσβαση στο κτιριακό συγκρότημα που βλέπει την Βαλτική, στο νησί Λιντίνγκο, όπου οι αντιπροσωπείες υπό τον ειδικό επιτετραμμένο της Ουάσινγκτον για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπίγκαν και τον Βορειοκορεάτη Κιμ Μιόνγκ Γκιλ θα συναντηθούν.

Δύο οχηματοπομπές εισήλθαν στο απομονωμένο κέντρο νωρίς σήμερα το πρωί και ένας αξιωματικός της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι μια από αυτές μετέφερε τους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Η άλλη περιελάμβανε αυτοκίνητα που χρησιμοποίησε ο Μπίγκαν κατά τη χθεσινή του συνάντηση με Σουηδούς αξιωματούχους στο υπουργείο Εξωτερικών.

  • Η αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Κορέα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις που της απαγορεύουν σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές συναλλαγές εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, έφθασε στη Σουηδία την Πέμπτη μετά την αναπάντεχη ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 5 Οκτωβρίου.

Ένας εκπρόσωπος του σουηδικού ΥΠΕΞ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιώσει τίποτα σχετικά με τις συνομιλίες, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Αναλυτές έχουν ανακοινώσει ότι οι ηγέτες και των δύο χωρών έχουν περισσότερα κίνητρα για την επίτευξη συμφωνίας παρότι δεν είναι σαφές αν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος έπειτα από μήνες έντασης και αδιεξόδων.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

“Συγχωρεί” δοκιμές πυραύλων στη Β. Κορέα ο Τραμπ: Σύγκληση Σ.Α. θέλουν Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: