Διαδηλωτές στον Ισημερινό επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις τηλεοπτικού δικτύου και εφημερίδας

Διαδηλωτές στο Κίτο διαμαρτύρονται εναντίον της κυβέρνησης του Ισημερινού. EPA, Bienvenido Velasco




Διαδηλωτές επιτέθηκαν χθες Σάββατο στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Teleamazonas και της εφημερίδας El Mercurio στο Κίτο, κατήγγειλαν τα δύο ΜΜΕ, καθώς η συνεχιζόμενη βία στην πρωτεύουσα του Ισημερινού ώθησε την κυβέρνηση του προέδρου Λενίν Μορένο να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας και στρατιωτικό νόμο.

Το Teleamazonas διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματός του για να μεταδώσει πληροφορίες για αυτή την επίθεση, με φόντο πλάνα με σπασμένα παράθυρα, ένα αυτοκίνητο του τηλεοπτικού δικτύου που πυρπολήθηκε και απανθρακώθηκε και ισχυρή αστυνομική δύναμη ανεπτυγμένη στις εγκαταστάσεις του, ενώ από την πλευρά της η σύνταξη της εφημερίδας El Mercurio κατήγγειλε μέσω Twitter ότι διαπράχθηκε επίθεση στα γραφεία της «από ομάδα αγνώστων».

Στον Ισημερινό βρίσκεται σε εξέλιξη επί 11 ημέρες σοβαρή κοινωνική και πολιτική κρίση, που πυροδότησε η εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο του ΔΝΤ, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της επιδότησης των τιμών των καυσίμων. Στις διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια έχουν χάσει τη ζωή τους έξι άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 2.100, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το κίνημα των αυτοχθόνων, αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε αυτές τις επιθέσεις, που καταγράφηκαν λίγες ώρες έπειτα από παρόμοια έφοδο στις εγκαταστάσεις μιας υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με τα γεγονότα» αυτά, τόνισε μέσω Twitter η συνομοσπονδία αυτοχθόνων εθνοτήτων του Ισημερινού (CONAIE).

Το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas ανέφερε ότι 25 εργαζόμενοι χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του εσπευσμένα κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Δεν έκανε λόγο για τραυματισμούς.

«Κατά τη διάρκεια περίπου μισής ώρας, δεχόμασταν επίθεση, άρχισε με τους δράστες να περούν πέτρες, να παραβιάζουν πόρτες και κατόπιν να ρίχνουν κοκτέιλ μολότοφ», περιέγραψε ο Μίλτον Πέρες, παρουσιαστής του δικτύου.

Η El Mercurio δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επίθεση στις δικές της εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.

Ο πρόεδρος Μορένο κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας και διέταξε τον στρατό να λάβει μέτρα για να «αποκατασταθεί η τάξη» στο Κίτο και στην υπόλοιπη χώρα. Τα μέτρο τέθηκε σε ισχύ στις 15:00 [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας].

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Κίτο, Ecuador

Ο πρόεδρος του Ισημερινού επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα για χάρη του …ΔΝΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: